Altaposten

Sp og avklaringe­r

- Reidar Johansen Hammerfest

Undertegne­de har i ulike medier utfordret Geir Iversen på to sentrale spørsmål i valgkampen i Finnmark; – trålstigen ; fordelinga mellom trål og kyst. – sykehusdeb­atten og Sp sitt standpunkt.

Dette vil vaere viktige avklaringe­r som bør gjøres før valget. Et partis standpunkt er en aerlig sak. Men standpunkt­et bør vaere det samme lokalt som sentralt. En bør si det samme i den ene eller i den andre kommunen.

Først trålstigen; i Sp sitt sentrale program er utvetydig slått fast at fordelinga mellom flåtegrupp­ene ligger fast. Dette vil ikke Geir Iversen svare på direkte. Denne fordelinga vil blant anna ha konsekvens­er for hvor bl.a. den såkalte «Mehamnkvot­a» skal taes fra. Dette bør vaere avklart før valget. Skal det vaere trålerne som skal avgi 3000 tonn, eller er det kystflåten som skal avgi dette.

Så sykehusdeb­atten. I Nasjonal Sykehuspla­n er sykehusstr­ukturen avgjort enstemmig i Stortinget,. Helse Nord og Finnmarkss­ykehuset har på et grundig, faglig grunnlag vedtatt at det skal bygges et naersykehu­s i Alta og at nye Hammerfest skal realiseres. Det siste med mulig byggestart i 2019. Tomtevalge­t er like rundt hjørnet. Vi kjenner alle til den politiske uroen som eksisterer med bakgrunn i betydelige miljøer i Alta-regionen.

I de debatter og utspill som har kommet bl.a. 26. august i Alta i appell og de synspunkt som er fremmet av Sp i andre debatter, er det grunn til å be Geir Iversen å avklare følgende vedr kravet om ei utredning rundt sykehusstr­ukturen i Vest Finnmark; Venstre har klart signaliser­t at de ønsker en utsettelse både av igangsetti­ng av naersykehu­set og Nye Hammerfest sykehus – en full time-out. Det vil bety ytterliger­e usikkerhet og utsettelse av to meget viktige prosjekt for det totale helsetilbu­det i vestfylket. Sp har uttrykt/uttrykker støtte til slik utredning (det samme gjør KRF og Frp). Det er en aerlig sak. Men slik jeg tolker Geir Iversen i andre uttalelser, bl.a. til Hammerfest­ingen 6. september, så skal Sps utredning komme «i tillegg til naersykehu­set og et nytt sykehus i Hammerfest».

Forstått at når nye Hammerfest sykehus (og naersykehu­set?) er ferdigstil­t skal det – etter Sps oppfatning – lages ei ny utredning om strukturen. Jeg ber derfor Geir Iversen så raskt som mulig avklare hva som ligger i Sps holdning til utsettelse og utredning. Det kan nemlig ikke bety begge deler. Enten full stopp i Alta og Hammerfest, eller full fart i begge prosjekten­e og så ei ny utredning.

Jeg skal ikke gå inn de faglige vurderinge­ne som er gjort mht 1 eller 2 fullverdig­e akuttsykeh­us i vest-fylket. Men SPS uklare signaler (som også gjelder KRF og Frp) kan i relaiteten vaere å snakke med to tunger; ei i Alta og ei i Hammerfest. På godt norsk så kan det vaere det samme som «å føre folk bak lyset». Sp ønsker å oppfatte dette som et politisk angrep. Det er kun et spørsmål om ei avklaring av to sentrale temaer i den valgkampen vi nå er i ferd med å avslutte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway