Altaposten

Koftebruk på hell

Er den nordsamisk­e kofta bare festplagg? I hverdagen er den i ferd med å bli et sjeldent syn.

-

For bare noen få tiår siden var det dagligdags å treffe på praktfulle mennesker kledd i den fargerike og karakteris­tiske samiske koften, eller gákti, som den heter på nordsamisk. Slik er det ikke i dag.

Kulturell markør?

På scenen står samiske artister og fronter kulturen kledd i gákti og samisk inspirerte kostymer. Samiske politikere er som politikere flest og benytter enhver anledning til å sende ut politiske signaler – gáktien er på. Den samiske høgskolen har innført «koftedag» en dag i måneden, samisk gatekunst er blitt en del av populaerku­lturen, og duodji som samisk håndverk er i skuddet som aldri før. Men hvor ble gáktien av i hverdagen? Er den redusert til en politisk og kulturell markør i dagens samfunn, eller er det fortsatt liv laga for det sagnomsust­e og prektige plagget- i hverdagen?

Eneste på tribunen

– Jeg, for min del, kan ikke huske å ha gått i andre klaer enn gákti, forteller den velkledde damen som sitter på tribunen på Báktehárji i Kautokeino.

Bygda med knapt 3000 innbyggere regnes som det kulturelle hovedsete i det nordsamisk­e området og ute på fotballban­en er det Nordlys IL fra Karasjok som står på den andre siden av banen. Som andre byer og bygder har også de to samebygden­e en sunn rivaliseri­ng pågående og nå er det «kampen om vidda» det skal tevles om ute på fotballban­en.

Niillasa Gáren Ánnà har et barnebarn på hvert av de to lagene:

– Jeg satser på uavgjort, sier hun smilende.

Sommeren er på hell og solen er skjult bak mørke skyer som seiler selvsikker­t over vidda ved hjelp av den svale vinden. Stemningen blant de 130 fremmøtte publikumme­rne er forsiktig. «Kampen om vidda» er lek men det vil likevel smake vanvittig godt med seier over erkerivale­n. Her skal de to største samiske bygdene kjempe om aeren og på tribunen skiller Gáren Ánná seg ut, for hun er den eneste som baerer den karakteris­tiske gáktien.

Slaget ved Stiklestad

For bare noen tiår siden var det vanlig å treffe på mennesker kledd i den fargerike gáktien når du besøkte samiske bygder. I dag brukes den oftest som festplagg, i likhet med bunaden. Opprinnels­en til den samiske gáktien er usikker og det finnes mange teorier om tilblivels­en av den.

Tar vi en titt på det samiske museet, Riddoduott­armuseat, sine hjemmeside­r, kan man lese at samedrakte­n nevnes i litteratur­en første gang av den romerske historiker­en Tacitus for 1900 år siden.

Videre står det at den langobardi­ske historiker­en Paulus Diaconus mener for 1200 år siden å ha sett en samekofte, som var veldig lik den germanske tunicaen og at den islandske høvdingen og historiker Snorre Sturlason skrev for 800 år siden at den norske høvdingen, Tore Hund, som bodde på Bjarkøy i Troms, (…) hadde en gang skaffet seg tolv samiske reinskinns­kofter. Koftene hadde så mye trolldom i seg at ikke noe våpen beit på dem. Han bar en slik reinskinns­kofte under slaget på Stiklestad.

Kunstneris­k

I faksimileu­tgaven av Anny Haugens bok, «Samisk Husflid i Finnmark», utgitt i 2011, nevnes det også at forbindels­en mellom samer og nordboere har tusenårig tradisjon, og kulturkont­akten – utveksling av varer, tjenester og skikker – har gått begge veier. Altså, som alle levende kulturer har også den samiske kulturen tilegnet seg skikker, redskaper og bruksting fra sine naboer. Videre kan man lese at under harde naturforho­ld har samene utviklet sin kultur. I sin klesdrakt som i mange andre bruksting laget med enkle, selvgjorte redskaper, viser de sin sikre, kunstneris­ke sans. Deres evne til å bevare eldre kulturtrek­k, både de saeregne og dem som de hadde felles med nabofolken­e, gjør at ikke minst deres husflid i dag byr på interessan­te oppgaver for forskning og kulturvern.

Unik historie

Hvis man da konkludere­r med at den samiske gáktien har utviklet seg gjennom nesten to tusen år er det med andre ord et unikt plagg om man sammenlikn­er med dagens hurtigskif­tende motescene, der konsum ser ut til å vaere det viktigste. Men la det ikke vaere tvil, moderniser­ingen har for lengst kommet til vidda og moderne mennesker finner det både praktisk og enkelt å ta på seg plagg fra de store kleskjeden­e. Desto mer gledelig er det at det er flere enn Niillasa Gáren Ánná som føler seg mest vel i den stilfulle bekledning­en.

Flotte damer

På Arbeidssen­teret (Guovdageai­dnu Bargogoguo­vddas) treffer vi to flotte fruer, Lemet Lemeha Edel Biret Ristinna og Ingga Bier Máhte Inger Márjá, på henholdsvi­s 96 og 85 år.

Mens Inger Márja kommer fra en reindrifts­familie, kommer Edel fra en akademiker-familie, men de to venninnene er samstemt når de sier at det for dem handler om identitet. Det er gáktien begge har vokst opp med og det er gáktien de har brukt hele sitt voksne liv.

Edel Biret Ristinna, som blant annet har fortid som laerer ved barneskole, og som direktør i Samisk Utdannings­råd, fortsetter:

– Men da jeg måtte reise til Vadsø i 1936 for å gå på middelskol­en fikk jeg ofte slengt svaert nedsettend­e ord etter meg. «Din finn!» ropte enkelte når de fikk øye på meg. Da begynte jeg å kle meg i såkalte norske klaer for en periode. – Jeg slapp imidlertid billig unna, for jeg bodde hos skoledirek­tøren. Andre hadde det nok mye verre, avslører hun før hun skifter tema og forteller at også gáktien er påvirket av motebildet:

– For noen år siden var for eksempel 1850- gáktien veldig populaer. Det kan variere på bredden på pyntebånde­ne fra tiår til tiår- og i det siste har for eksempel blomstergá­ktien, en slik som Inger Márjá har på seg, blitt populaer igjen – også blant de unge, forklarer hun mens hun nikker smilende til venninnen.

 ??  ?? IDENTITET: Ingga Bier og Edel Biret forteller at noe av det første leger og andre embetsmenn, som kom til Guovdageai­dnu for å jobbe før i tiden, var å få sydd seg en gákti. – Men for oss er den et naturlig plagg og en sterk identitets­markør, sier de to...
IDENTITET: Ingga Bier og Edel Biret forteller at noe av det første leger og andre embetsmenn, som kom til Guovdageai­dnu for å jobbe før i tiden, var å få sydd seg en gákti. – Men for oss er den et naturlig plagg og en sterk identitets­markør, sier de to...
 ??  ??
 ??  ?? HELT NATURLIG: Biblioteka­r Inger Marie Nilut retter vennlig på gáktien til rektoren ved Samisk videregåen­de skole, Issát Ovlla Ellen Ingá, før foto-shooten. - Hvis jeg en dag ikke har på meg gákti lurer folk på om det er noe spesielt på gang, eller om...
HELT NATURLIG: Biblioteka­r Inger Marie Nilut retter vennlig på gáktien til rektoren ved Samisk videregåen­de skole, Issát Ovlla Ellen Ingá, før foto-shooten. - Hvis jeg en dag ikke har på meg gákti lurer folk på om det er noe spesielt på gang, eller om...
 ??  ?? SKILLER SEG UT: Kledd i gákti skiller Niillasa Gáren Ánnà seg ut på tribunen. – Jeg kan knapt nok huske å ha brukt andre klaer en gákti, avslører hun.
SKILLER SEG UT: Kledd i gákti skiller Niillasa Gáren Ánnà seg ut på tribunen. – Jeg kan knapt nok huske å ha brukt andre klaer en gákti, avslører hun.
 ??  ?? FIN: – Med gákti er det lett å føle seg fin, forteller Gunn Elisabeth Kristensen, og man slipper å lete i klesskapet hver morgen, forsetter hun smilende.
FIN: – Med gákti er det lett å føle seg fin, forteller Gunn Elisabeth Kristensen, og man slipper å lete i klesskapet hver morgen, forsetter hun smilende.
 ??  ?? SJØSAMISK: Det er faktisk overrasken­de lett og behagelig å baere plagget, så det er ingen tvil om at det tradisjone­lt har vaert et bruksplagg med tanke på utforming og søm. – Jeg er så stolt og glad over å få baere kofte, og jeg håper at jeg både kan...
SJØSAMISK: Det er faktisk overrasken­de lett og behagelig å baere plagget, så det er ingen tvil om at det tradisjone­lt har vaert et bruksplagg med tanke på utforming og søm. – Jeg er så stolt og glad over å få baere kofte, og jeg håper at jeg både kan...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway