Altaposten

Går for kutt av Kåfjord sykehjem to år «før tida»

Rådmannen foreslår to år med dobbeltrom og skjermbret­t for 15 beboere i Kåfjord.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Planen til Alta kommune har lenge vaert at Kåfjord sykehjem skal legges ned når det nye omsorgssen­teret står klart i 2020. På grunn av den økonomiske situasjone­n i Alta kommune, hvor man frykter et negativt driftsresu­ltat og et overforbru­k på hele 30 millioner kroner i 2017, foreslår rådmann Bjørn-atle Hansen å fremskynde nedlegging­en. Selv om det bor 15 gamle ved det populaere sykehjemme­t.

– Dette er ikke noe vi ønsker, men på grunn av den økonomiske situasjone­n er vi nødt å ta ned drifta på noe som virkelig monner og derfor må vi foreslå et såpass drastisk tiltak, sier Hansen til Altaposten.

Beste for pasientene

Leder ved Kåfjord sykehjem, Mariann Alexanders­en, sier til Altaposten at de forholder seg til at dette kun er et forslag fra rådmannen.

– Ingenting er vedtatt og vi drifter som vanlig i Kåfjord. Vi ønsker ikke å lage noe styr, men tenker på å gjøre hverdagen så god som mulig for pasientene, sier Alexanders­en, som var den første sykehjem slederen som startet med måltidsom legging for beboerne, med stor suksess.

– Hva tenker de ansatte?

– De tenker jo på det, men som sagt er vi opptatt av å gjøre det beste for pasientene og derfor drifter vi videre som normalt, sier sykehjem slederen.

Må dele rom

Sykehjems kapasitete­n i Alta er allerede sprengt og i 2016 måtte Alta kommune betale for 725 døgn, eller nesten 3,3 millioner kroner, for pasienter som var ferdigbeha­ndlet på sykehus, men som det ikke var klargjort plass til ved et av sykehjemme­ne i Alta. Når vi spør rådmannen om hvor han har tenkt at de gamle ved Kåfjord sykehjem skal gjøre ut av seg, svarer han:

– Det blir dobbeltrom med skjermbret­t imellom.

Uverdig

Altaposten har snakket med kilder som ikke vil stå frem, men som mener dette er uverdig behandling av eldre mennesker.

– Denne diskusjone­n vet vi kommer og jeg skjønner argumenten­e, men vi er som sagt nødt til å gjøre noe drastisk all den tid heller ikke politikern­e har klart å komme med noen klare føringer for hvor vi kan kutte. I 2018 må vi ta ned drifta med 50-80 millioner, så jeg har ikke noe valg, sier rådmannen, som legger frem sitt budsjettfo­rslag i november.

Uaktuelt

Det er imidlertid politikern­e som bestemmer. Verken hovedutval­gsleder Kristin Jensen (Ap) eller leder for økonomiutv­alget, Ole Steinar Østlyngen (Ap), tenker å lytte til rådmannen i denne saken.

– Det er helt uaktuelt å legge ned Kåfjord før det nye omsorgssen­teret står klart, sier de samstemte.

– Hva skal dere gjøre med økonomien som gir resultater på kort sikt?

– Vi er i gang med en omorganise­ringsprose­ss, der lønnsutgif­tene skal kuttes. Vi er nødt å komme dit hen at for hver ansatt som slutter i Alta kommune, må vi ta en seriøs vurdering på hvorvidt man er nødt å ansette en ny. Dette er slik det fungerer i resten av samfunnet og med tanke på den digitale utviklinge­n vil man i fremtiden få mennesker som blir overflødig­e. Slik er det, sier Østlyngen. – Har du støtte i kommunen for denne planen?

– Vi har en felles forståelse for dette, men det går for sakte. Men vi er godt i gang, så jeg er optimist, sier økonomiled­eren, som legger frem sitt forslag til budsjett i desember.

 ??  ?? FORESLÅS NEDLAGT: Leder ved Kåfjord sykehjem Mariann Alexanders­en (t.v) drifter videre til beste for pasientene. Her fra en tidligere sak om omlegging av måltider. På bildet ser vi beboerne Berte og Kåre Suhr, og deres sønn Bernt. (Arkivfoto: Hanne...
FORESLÅS NEDLAGT: Leder ved Kåfjord sykehjem Mariann Alexanders­en (t.v) drifter videre til beste for pasientene. Her fra en tidligere sak om omlegging av måltider. På bildet ser vi beboerne Berte og Kåre Suhr, og deres sønn Bernt. (Arkivfoto: Hanne...
 ??  ?? – UAKTUELT: Hovedutval­gsleder Kristin Jensen (Ap) avviser kontant at Kåfjord sykehjem skal legges ned i 2018.
– UAKTUELT: Hovedutval­gsleder Kristin Jensen (Ap) avviser kontant at Kåfjord sykehjem skal legges ned i 2018.
 ??  ?? – MÅ GJØRE NOE DRASTISK: Rådmann Bjørn Atle Hansen mener kommunen må ta grep som virkelig monner fro å få økonomien i balanse.
– MÅ GJØRE NOE DRASTISK: Rådmann Bjørn Atle Hansen mener kommunen må ta grep som virkelig monner fro å få økonomien i balanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway