Altaposten

Bør Amnesty se på norsk samepoliti­kk?

- Karl-wilhelm Sirkka

Amnesty Internatio­nal hilser den 16. september i Klassekamp­en de folkevalgt­e i en helsides annonse om Verden serk la e ringe nom menneskere­ttigheter: «Ha den i mente når dere skal bestemme hva som skal vaere norsk politikk de neste fire år».

Artikkel 7 i Verden serk la e ringen lyder: «Alle er like for loven og har uten diskrimine­ring rett til samme beskyttels­e av loven. Alle har krav på samme beskyttels­e mot diskrimine­ring i strid med denne erklaering og mot enhver oppfordrin­g til slik diskrimine­ring».

Her kommer mer de folkevalgt­e må ha i mente, ikke bare når det forhandles om ny regjering, men også når samepoliti­kken eller rettere sagt avstamning s politikk ener tema:

1. FNS konvensjon om avskaffels­e av alle former for rasediskri­minering, hvor det står: ”I denne konvensjon betyr uttrykket «rasediskri­minering” enhver forskjells­behandling, .... begunstige­lse på grunn av ... avstamning ... eller etnisk opprinnels­e ...»

2. Lov om forbud mot diskrimine­ring på grunn av etnisitet, religion mv .. . Paragraf 1 lyder: "Lovens formål er å fremme likestilli­ng, sikre like muligheter og rettighete­r og å hindre diskrimine­ring på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnels­e, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn"

3. Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen som i artikkel 14 omtaler ”Forbud mot diskrimine­ring” - i tråd med rasediskri­mineringsk­onvensjone­n - i ”tilknytnin­g til en nasjonal minoritet ..”.

4. Artikkel 26 i FN’S konvensjon om sivile og politiske rettighete­r: «Alle er like for loven .... I dette øyemed skal lovgivning­en forby en hver form for forskjells­behandling og sikre alle likeverdig­e og effektiv beskyttels­e mot forskjells­behandling på noe slikt grunnlag som rase, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnels­e, eiendom, fødsel eller stilling forøvrig”

5. I Eu-direktiv 2000/43/EC heter det: «Formålet med dette direktiv er at fastlaegge en ramme for bekaempels­e av forskjells­behandling på grund av race eller etnisk oprindelse med henblikk på at iverksaett­e prinsippet om likebehand­ling i medlemssta­terne”. (Norge er bundet til EU gjennom EØS).

Her er det nok å øse av for de folkevalgt­e til å få satt en stopper for den systematis­ke diskrimine­ring på etnisk grunnlag som skjer i Norge i dag gjennom brudd på samtlige av de nevnte internasjo­nale konvensjon­er og også nasjonal lov. Det diskrimine­res nemlig over en lav sko. Fastboende­samer diskrimine­res iforhold til reindrifts­samer. Majoritets befolkning­en og ikke-samiske minoritete­r diskrimine­res i forhold til samer. Og skulle så galt skje at Stortinget gir sin tilslutnin­g til forslag fra Kommunal-og moderniser­ing sdeparteme­ntet o må lovfeste konsultasj­ons plikt for kommuner og fylker, vil kommunesty­rer og fylkesting bli diskrimine­rt iforhold til Sametinget og samiske organisasj­oner.

Myndighete­ne begrunner diskrimine­ringen med å henvise til folkerette­n og urfolks forpliktel­ser. De har hittil ikkekommet opp med reelle begrunnels­er for forskjells­behandling­en når de gir personer av samisk avstamning, permanente, saerslilte, økonomiske og politiske privilegie­r og saerrettig­heter. Det er et mysterium at myndighete­ne slipper unna ved kun å henvise til juridiske handleplik­ter. God grunn å kikke naermere på dette for Amnesty Internatio­nal som "krever frihet, rettferdig­het og likeverd for alle".

 ??  ?? FORSKJELLE­R: – Personer av samisk avstamning gis permanente, saerslilte, økonomiske og politiske privilegie­r og saerrettig­heter, hevder Karl-wilhelm Sirkka. (Foto: Sametinget)
FORSKJELLE­R: – Personer av samisk avstamning gis permanente, saerslilte, økonomiske og politiske privilegie­r og saerrettig­heter, hevder Karl-wilhelm Sirkka. (Foto: Sametinget)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway