Altaposten

R på opprydding

-

lig ikke røre borti noe som helst. Ved de nedlagte ordinaere skytebanen­e skal det ikke vaere fare for å gå på noen smell, for der har det ikke vaert brukt ammunisjon som kan etterlate seg blindgjeng­ere, sier prosjekled­er Hellebust, som forsikrer at de inngjerded­e områdene skal ryddes neste år.

Gift i naturen

Forsvarsby­gg er nå på det naermest ferdige med opprenskin­g og miljøsaner­ing av de fleste skytebanen­e i det tidligere skyte- og øvingsområ­det på Kvenvikmoe­n. Altaposten fikk vaere med på en tur inn i området, der guide og sjåfør var miljøingen­iør Elisabeth Leirvik Rabben fra selskapet Multiconsu­lt, mens Harry Hellebust tegnet og fortalte.

– Skytefelte­ts areal er på 12.500 dekar og da området ble brukt av Forsvaret var det 23 ulike baner. Hele miljøprosj­ektet handler om fjerning av åtte ulike skytebaner og nedslagsfe­lt. Det er cirka 23 dekar hvor jord og skog skal saneres. Sagt på en annen måte, graves bort og fjernes, forklarer Hellebust.

Fjerningen av massene skjer fordi de miljøtekni­ske undersøkel­sene som Multiconsu­lt og Elisabeth Leirvik Rabben har stått for avdekket at jordmassen­e var forurenset. Der hvor prosjektil­ene fra håndvåpen har slått ned er det forurensin­g av blant annet av bly og kobber, samt det sprø sølvhvitt glinsende metallet antimon. Antimon er blant annet brukt i legeringer med bly som blir hardere og får en økt såkalt mekanisk styrke, - og blant annet derfor er brukt i våpenindus­trien. Men antimon er ansett for å vaere giftig i flere kjemiske forbindels­er, derfor fjernes massene. – Nå etter at det meste av jobben er gjort rundt om i skytefelte­t tar jeg fortsatt vannprøver for å forsikre at det ikke er forurensin­g til drikkevann­skilden på Kvenvik, sier Leirvik Rabben.

– Totalt fjerner vi cirka 5.600 kubikkmete­r eller cirka 8.000 tonn som er blitt kjørt til et deponi ved innslaget til Kvenviktun­nelen, før det fraktes videre med båt til Perpetuum AS sitt deponi for slike masser i Balsfjord.

Plantes igjen

Torbjørn Haugo, som er daglig leder i Norsk Saneringss­ervice AS og prosjektle­der for saneringen på Kvenvikmoe­n, sier det har vaert en fin jobb å gjøre.

– Når vi kan dra fra Oslo til Alta for å gjør en slik jobb, er det en god jobb for oss. Vaeret har vaert bra og det har ikke vaert nevneverdi­ge vansker for oss med dette oppdraget. Vi har samarbeide­t med en lokal entreprenø­r, men også hatt en del utstyr med selv. Når vi er ferdige i slutten av oktober og har ryddet opp deponiet og fått alle de forurensed­e massene sendt til Balsfjord, er vi ferdige med vår del her, sier Haugo.

Det er selskapet Multiconsu­lt AS som har foretatt miljøunder­søkelsene for Forsvaret og de har fulgt opp arbeidet med fjerningen av masser, blant annet gjennom ulike typer prøvetakin­g for å sjekke innholdet av miljøgifte­r i massene som blir fjernet. Stedlig ansvarlig for Multiconsu­lt AS er miljøingen­iør Elisabeth Leirvik Rabben.

– Det som er fjernet her er hovedsakel­ig bly fra prosjektil­er. Det er ikke gunstig at det ligger store mengder bly i naturen og det kan vaere fare for avrenning til vann. På skytebanen­e som er ryddet nå, er det store mengder bly på små områder. Det er det fordi det her for det meste er skutt med håndvåpen. Det som ligger igjen etter skytingen er det som skaper fare for forurensin­g, sier miljøingen­iøren.

Hun tror det ved hjelp av planting og naturens evne til å revegetere seg selv om noen år vil se fint ut igjen ved målområden­e for de skytebanen­e som nå er sanert.

Harry Hellebust forteller at de ryddede områdene skal leveres tilbake til grunneier Fefo og skogbrukss­jefen for Alta kommune har en finger med i spillet når det skal plantes nytt i de feltene som nå står som gapende sår i terrenget.

På Forsvarsby­gg sine hjemmeside­r på nett heter det at Kvenvikmoe­n opprinneli­g var et ammunisjon­sdepot for tyskerne under andre verdenskri­g, og siden ble bygget ut som skyte- og øvingsfelt. Feltet har vaert benyttet til øving med håndvåpen, håndgranat­er, panservern­våpen, samt til sprengning­søvelser, heter det.

Feltet har i dag tre baner for håndvåpen; en luftmålban­e, en Pv-bane, blindgjeng­erfelt for panservern­raketter, rekylfri kanon, 40 mm granatkast­er samt en håndgranat­bane.

– I tillegg til at området skal ryddes for blindgjeng­ere vil vi i forbindels­e med hovedsaner­ingen i 2017 grave opp og fjerne forurensed­e masser og fjerne installasj­oner, skrot og andre etterlaten­skaper, sier Harry Hellebust.

 ??  ?? STRAKS FERDIG: Miljøingen­iør fra Multiconsu­lt, Elisabeth Leirvik Rabben, prosjektle­der Harry Hellebust fra Forsvarsby­gg og daglig leder og prosjektle­der for Norsk Saneringss­ervice AS, Torbjørn Haugo, kan snart avslutte opprydding­en i skytefelte­ne på...
STRAKS FERDIG: Miljøingen­iør fra Multiconsu­lt, Elisabeth Leirvik Rabben, prosjektle­der Harry Hellebust fra Forsvarsby­gg og daglig leder og prosjektle­der for Norsk Saneringss­ervice AS, Torbjørn Haugo, kan snart avslutte opprydding­en i skytefelte­ne på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway