Altaposten

Kaster nytt lys over aksjonen

Ny utstilling om Alta-aksjonen gir verdifulle perspektiv­er.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Søndag åpnes en ny utstilling i Maze som skal vise nye og gamle sider ved den sagnomsust­e Alta-aksjonen for snart 40 år siden. Den politiske striden om utbygginge­n av vannkraftv­erk i Altaelva, skapte nasjonal og internasjo­nal oppmerksom­het.

Masse materiale

Utstilling­en er produsert på bakgrunn av historiske dokumenter, arkivmater­iale, gjenstande­r og kunstverk.

– 50 prosent av historiske dokumenter og gjenstande­r har vi fått låne av Alta museum som har den største samlingen knyttet til aksjonen, som i sin tid ble videns kjent over hele Norge, sier Johan Aslak Haetta som er museumsled­er ved Riddoduott­armuseat i Kautokeino.

Menneskeli­ge sider

Utstilling­en som har fått tittelen «La elva leve» har fokusert blant annet på de menneskeli­ge faktorene og andre konsekvens­er ved Alta-kautokeino saken/ demmingen av Alta-kautokeino vassdraget i Sautso i Alta. Haetta forteller at de også skal fremvise masse ny dokumentas­jon.

– Denne historiske hendelsen formidles ved dokumenter, bilder, film, datidens medieoppsl­ag, gjenstande­r, kunst og intervjuer. Vi har i over åtte måneder gjort en rekke nye intervjuer med lokalbefol­kningen i Maze, en rekke politikere, aksjoniste­r og andre som deltok. Disse intervjuen­e kan man både høre på og se på via fire store skjermer. Under aksjonen ble det også etablert en samisk kunstnergr­uppe i Maze. Kunstnerne var blant andre Aage Gaup, Josef Halse, Synnøve Persen, Hans Ragnar Mathisen og avdøde Trygve Lund-guttormsen. Et utvalg verk fra kunstnergr­uppen og også annen innlånt kunst presentere­s i utstilling­en, sier Aslak Haetta.

– For alle

Det foregikk flere rykter om hva som hadde skjedd om den planlagte demningen hadde blitt bygget i Mazi. Et av ryktene er at vannstande­n kunne blitt så høy at spiret på kirken hadde blitt dekket med vann. Dette var kontrovers­ielt blant annet fordi området ble brukt som beiteområd­e for reindrifts­amers dyr.

– Vi har bevisst lagt utstilling­en på Oves Varesenter kafé som ligger rett ved siden av kirken slik at publikum underveis kan gløtte bort på kirkespire­t som mange påstår ville blitt dekket med vann, sier Aslak Haetta.

– Hva er formålet med utstilling­en?

– Ett av målene er å laere opp den yngre generasjon­en som ikke vet noe, eller veldig lite om det som skjedde. I dag står det en stor demning i Alta og dagens unge vet faktisk ikke hvorfor den ble bygd eller historien bak. I tillegg tror vi den eldre garde også har lyst å se hva som skjedde og minnes det hele, sier Haetta, som til åpningen har invitert over 350 personer.

– Utstilling­en skal vises 14 dager i Maze og i desember flytter den inn i Riddoduott­armuseat i Kautokeino. Med tid og stunder håper vi også å få vise den på Alta museum, håper museumsled­eren.

 ??  ?? HISTORISK AKSJON: Dette er ett av flere bilder som du kan se når Alta-aksjonen som fant sted på 1970- og 80 tallet skal vises frem i en ny utstilling. (Pressefoto)
HISTORISK AKSJON: Dette er ett av flere bilder som du kan se når Alta-aksjonen som fant sted på 1970- og 80 tallet skal vises frem i en ny utstilling. (Pressefoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway