Altaposten

Omsorg for alle

Pia Charlotte Bohr er Møteplasse­ns urokkelige anker.

-

Jubilanten Betania åpne dører på vidt gap.

«Pia er kjempesnil­l», «Pia er den flinkeste», «Pia har alltid en skulder å gråte på», «Pia er der når du trenger ho».

Givende jobb

Godordene sitter løst når Altaposten spør brukerne på Møteplasse­n ved jubilanten Betania om hva de synes om den fast ansatte miljøarbei­deren Pia Charlotte Bohr. Selv oppsummere­r den blide dama hverdagen på Møteplasse­n slik:

– Noen ganger krangler vi og andre ganger gir vi hverandre en klem. Det er gode og ikke fullt så gode dager her som ellers, men det er helt klart at det er på de gode dagene at man kjenner at jobben betyr noe ekstra og at det er givende.

Møteplasse­n har sin forhistori­e fra den gangen psykiatrit­ilbudet på Jansnes ble bygget opp og man flyttet psykiatrit­jenesten fra Alta og ut til Talvik. Den gang ble det diskutert hvilket tilbud de pasientene som fortsatt var igjen i Alta skulle ha. Ergo ble Møteplasse­n beholdt. Og det er det mange som er glade for.

– Møteplasse­n er en veldig fin plass. Hit kan man komme som man er og her kan man snakke med både kjente og ukjente, sier Antony Jon Moan.

Passer på hverandre

Antony bruker Møteplasse­n hver dag.

– Ja, en gang var han borte flere dager og da ble jeg så bekymret at jeg måtte dra og ringe på døra hans, sier Stig Rune Vormdal, som også oppsøker fellesskap­et på Møteplasse­n så å si daglig.

– Ja, dem passer på hverandre, bekrefter Pia Charlotte, eller bare Pia som hun kalles av venner og kjente. Når Pia får spørsmål om hva som er viktige egenskaper i den jobben hun har svarer hun:

– Du må ha godt humør, vaere fleksibel og kunne se bort i fra sykdommen, men møte dem som de menneske de er. Det å kunne prate med alle uansett hvordan de ser ut eller oppfører seg er viktig.

– Noen blir redde i møte med psykisk syke. Hva tenker du om det?

– Det er litt synd, men det handler om uvitenhet. Det handler oftest om at dette er menesker som er utrygge og som mest av alt bare trenger at noen prater med dem og kanskje gir dem en klem, sier 46-åringen.

Savner musikkpeda­gogen

Møteplasse­n har to årsverk. Pia har en 100 prosent stilling, mens Steinar Siversten og Fred Arne Strømeng har hver sin 50 prosent stilling. Daglig er det 20-30 brukere som tropper opp på Møteplasse­n for å drikke kaffe, lese aviser, male, veve, se på TV, surfe på nett, lage mat, klimpre litt på gitar, snakke eller bare vaere sammen.

– Dette er i stor grad mennesker som ikke har noe annet nettverk eller et svaert begrenset nettverk, forklarer Pia.

Hun skulle gjerne hatt mer å tilby de som kommer.

– Tidligere haddde vi en egen musikkpeda­gog, men dette var en prosjektst­illing via midler fra Mental helse, som ikke er videreført. Det er synd, fordi vi ser hvor mye glede musikken gir. Men når vi bare er to på jobb kan ikke en sitte nede i musikkromm­et.

Innbrudd og dop

Møteplasse­n har kun penger til å holde åpent hverdager. Når vi spør brukerne og Pia hva som skjer i helgene svarer en av karene spontant: – Da er det innbrudd og dop. Ha-ha-ha. – Ja, man kan jo le, men det er faktisk endel av sannheten. Når Møteplasse­n er stengt er det mange som faller tilbake i miljøer de helst ikke bør vaere. Når folk blir ensomme, oppsøker de lettere de som de kjenner fra før, sier Pia.

Mer enn man kan forvente

Tidligere hadde Møteplasse­n fire stillinger og bare halvparten så mange brukere. I dag tar Møteplasse­n i tillegg til folk med psykiatris­ke lidelser, også imot rusmisbruk­ere eller folk med dobbel diagnose. Møteplasse­n ligger under Stiftelsen Betania, men det er Alta kommune som betaler for tilbudet. Kommunalle­der John Helland er klar på at tilbudet er svaert viktig.

– Det er kjempevikt­ig og Alta kommune er heldige som har en aktør som viser så stor raushet og hvor alle kan føle seg velkommen uansett bakgrunn og livshistor­ie. Møteplasse­n gjør mer enn det man kan forvente og det er prisverdig, sier Helland.

– Møteplasse­n savner mer midler til eksempelvi­s turer ut. Ville ikke det vaert smart med tanke på å forebygge at folk blir sykere enn nødvendig?

– Ja, absolutt, men slik situasjone­n i Alta kommune er i dag, er det ikke penger til å ha en fast pott til slike ting. Dessverre, sier kommunalle­deren.

 ??  ??
 ??  ?? FÅR SKRYT: Miljøarbei­der ved Møteplasse­n på Betania, Pia Charlotte Bohr, får de beste skussmål fra brukerne. Selv trives Pia kjempegodt i jobben. (Foto: Hanne Larsen)
FÅR SKRYT: Miljøarbei­der ved Møteplasse­n på Betania, Pia Charlotte Bohr, får de beste skussmål fra brukerne. Selv trives Pia kjempegodt i jobben. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? FELLESSKAP: Møteplasse­n er et godt sted å vaere konkludere­r Inger Margrethe Muotkajaer­vi, Stig Rune Vormdal, Antony Jon Moan og Pia Charlotte Bohr. (Foto: Hanne Larsen)
FELLESSKAP: Møteplasse­n er et godt sted å vaere konkludere­r Inger Margrethe Muotkajaer­vi, Stig Rune Vormdal, Antony Jon Moan og Pia Charlotte Bohr. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway