Altaposten

– Skylder millioner

Fylkesmann­en behandler nå flere klager fra en privat barnehage i Kautokeino.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Håkon Hansen hevder Kautokeino kommune skylder privat barnehage millioner.

Den private barnehagen Nuortamiel­li Barnehage AS i Kautokeino, mener kommunen holder tilbake flere millioner kroner i tilskudd fra 2011 og til i dag. En rekke klager fra barnehagen på saksbehand­lingen i kommunen ligger til avgjørelse hos Fylkesmann­en i Finnmark.

For mye eller ikke

Barnehagen­s styre mener kommunen ikke kan vise til hvordan de beregner tilskuddet til den private barnehagen og har derfor klaget kommunen inn for Fylkesmann­en en rekke ganger. Håkon Hansen, som er en av medeierne i den private barnehagen, forklarer saken slik:

– I perioden 2011 til 2014 fikk vi hvert år bare et brev med vedtak om hvor mye vi skulle ha i tilskudd for aktuelle år. Vi fikk ikke fremlagt noen beregninge­r for hvordan kommunen hadde kommet frem til tilskuddet­s størrelse. Vi klagde på dette gjentatte ganger, uten at det førte til noe. Så i 2014, etter en ny klage til kommunen, presentert­e kommunen første gang en beregning som viste at for 2014 skulle tilskuddet for oss vaere 1,6 millioner kroner mer en de først hadde vedtatt.

Fant ikke dokumentas­jon

Kommunen vedgikk samtidig at de ikke fant noe dokumentas­jon på hvordan beregninge­ne var gjort for 2011, 2012, 2013 – og kommunen bestemte seg for å gjøre disse beregninge­n på nytt, opplyserhå­kon Hansen. Han slår fast at kommunen i 2015, etter mye frem og tilbake, var klar med beregninge­ne. Da viste de kommunale utregninge­ne at barnehagen hadde fått for mye utbetalt i tilskudd.

I strid med loven?

– De hevdet at det for årene 2011 til 2014 var utbetalt to millioner kroner for mye. Vi klagde på dette vedtaket og beregninge­ne, da vi mente at disse var mangelfull­e i forhold til barnehagel­oven og forskrifte­ne for likeverdig behandling av private barnehager. De hadde trukket foreldrebe­talinger dobbelt, noe som reduserer kostnadene til de kommunale barnehagen­e urettmessi­g, etter vårt skjønn. For 2011 hadde dessuten kommunen redusert kostnadene for kommunale barnehager generelt med 20 prosent, med begrunnels­e i at kommunen er på Robek-lista og derfor må spare på utgifter. Når kommunen reduserer kostnadene i kommunale barnehager, reduserte de tilskuddet til private barnehager. Våre beregninge­r viser at kommunen urettmessi­g har tilbakehol­dt mer enn seks millioner i denne perioden, sier Håkon Hansen.

Han mener kommunen først lot vaere å svare på klagen, og først når barnehagen truet med søksmål, behandlet de klagen, oppretthol­dt sitt vedtak og oversendte klagen til fylkesmann­en. – Fylkesmann­en har opplyst oss at det blir fattet vedtak i denne saken i løpet denne uka, sier Håkon Hansen.

Flere klagesaker

Nuortamiel­li barnehage AS mener stadig Kautokeino kommune ikke følger lover og regler. En klage gjelder tilskudd for 2017. I denne saken er det allerede fattet et vedtak av Fylkesmann­en, der Fylkesmann­en i Finnmark slo fast at kommunen feilaktig hadde redusert kostnadene til kommunale barnehager med 2,353 millioner og dermed har redusert tilskuddet til private barnehager betydelig.

Et annet vedtak som er fattet av Fylkesmann­en handler om beregninge­n av barnetall som basis for å beregne tilskudd og heller ikke her hadde barnehagen gjort feil, kan man lese i vedtaket fra Fylkesmann­en.

– Hvor mye kommune har tilbakehol­dt er noe usikkert før vi får resultatet av klagebehan­dlingen for klagesaken for 20112014. Der har vi klaget mye mer utførlig, blant annet der det er snakk om dette med fellesutgi­fter. Kautokeino kommune og andre kommuner har som vane å definere noen utgifter som fellesutgi­fter, uten å spesifiser­e hva det er slags utgifter. Så trekker de disse utgiftene ut av kostnadsbe­regningen som danner grunnlaget for beregning av tilskudd til private barneha-

ger. Ifølge barnehagel­oven og forskrifte­ne for likeverdig behandling av private barnehager, skal alle driftsutgi­fter som gjelder barnehager i det kommunale regnskapet spesifiser­e og presentere­s i beregninge­n som gjøres. Spesielt de kostnadene som trekkes ut av kostnadska­lkylen, sier Håkon Hansen. Han er spent på hva Fylkesmann­en vil konkludere med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MANGE SAKER: Håkon Hansen i styret til Nuortamiel­li barnehage har hatt en rekke saker til klagebehan­dling hos Fylkesmann­en i Finnmark. (Foto: Johan Mathis Gaup)
MANGE SAKER: Håkon Hansen i styret til Nuortamiel­li barnehage har hatt en rekke saker til klagebehan­dling hos Fylkesmann­en i Finnmark. (Foto: Johan Mathis Gaup)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway