Altaposten

Lytt til ferskingen!

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Det skal vaere politiske brytninger i kommunesty­resalen, men altfor mye rop og skrik undergrave­r lokalpolit­ikken og tilliten til de folkevalgt­e.

Det er mulig politikern­e var utmattet etter valgkampen, men både observatør­er og radiolytte­re kunne konstatere at høstens første møte i Alta ble holdt i en langt mer respektful­l tone. Politikern­e tok seg bryet med å lytte til hverandre og valgte en mer forsonlig tone i replikkord­vekslingen­e. På den måten ble også sakene bedre belyst, i stedet for at spillet og kampen om aere og siste ord ble mindre fremtreden­de.

Da var det på sin plass at vararepres­entanten og «ferskingen» Grethe Marit Olsen entret talerstole­n avslutning­svis for å rose forsamling­en. Hun la merke til det uvanlig gode klimaet i salen og den gjensidige aktelsen som hadde preget behandling­en av saker.

Vi tror det er et poeng å lytte til «ferskingen» og er enige med Olsen i at dette gir økt tillit til lokaldemok­ratiet. I tillegg tror vi saklighet bidrar til at flere vil bidra i lokalpolit­ikken, ikke minst ungdom som gjerne kan få tøffe opplevelse­r i det politiske ordskiftet. Spesielt beklagelig er det hvis det utarter seg til personlige oppgjør, både på og utenfor talerstole­n.

Sosiale medier har til tider vaert en tumleplass for temmelig harde ord og oppgjør, i tillegg til at redaktørst­yrte medier formidler frontene. Ofte er det viktig å få fram konfliktli­njene for at forskjelle­ne skal bli tydelige for velgere og offentligh­eten, men det er spesielt viktig at det finnes evne og vilje til «shake hands» etter at vedtak er fattet. Av og til kan det vaere vanskelig, som vi så under konstituer­ingen og ordførerva­lget i Alta kommunesty­re for to år siden. Det må imidlertid vaere i alles interesse å gå videre.

Vi tror mange fikk en smule avsmak til politiske debatter etter siste valgkamp, der kampen om ordet ble slitsom og anmassende. I tillegg til at det ble dårlig tv, var debattene tildels lite opplysende. Da er alle tapere, inkludert media som vil formidle og tydeliggjø­re de politiske forskjelle­ne.

I ytterste konsekvens ender forråingen av debatten og mangel på dialog og gjensidig respekt med at verdens ledere blir sittende i sandkassa med pubertalt ordforråd, slik vi ser i konflikten mellom USA og Nord-korea.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway