Altaposten

Ingen sammenslåi­ng uten folkeavste­mming

- Stortingsr­epresentan­t Finnmark Sp Geir Adelsten Iversen

Senterpart­iet har merket seg at Høyres vararepres­entant til Stortinget Marianne Haukland mener at folkeavste­mming om fortsatt selvstyre for Finnmark er en dårlig idé. (Finnmarken 18. september). Hun mener at siden «reformen vedtatt gjennom den demokratis­ke styringsfo­rmen vi har i landet – valg til stortinget», ja så avgjør dette spørsmålet. Dette er en grov overforenk­ling. Kan Haukland fortelle leserne sammenheng­en mellom fylkessamm­enslåing og avstemning­sresultat?

Mener virkelig Haukland at en stemme for Erna Solberg som statsminis­ter (som jo var hovedprobl­emstilling­en ved valget) også skal kunne tolkes som en stemme for at Finnmark skal opphøre som eget fylke?

Har ikke Haukland sett meningsmål­ingene som viser at det kun var 9 % som støtter forslaget om å lage en region av Nordland, Troms og Finnmark og kun 6 % støtter en sammenslåi­ng av Troms og Finnmark (NRK 6. desember 2016). Samtidig bør Haukland vite at den blåblå regjeringe­n fikk over 32 % i oppslutnin­g i valget i Finnmark og litt under 29 prosent i Troms?

Dette kan jo ikke bety annet enn at det var ca. 5 ganger så mange som stemte på Høyre- og FRP enn de som ønsket seg at Finnmark skal innlemmes i Troms fylke. Nå vil altså Haukland frata velgere som foretrakk Erna framfor Jonas muligheten­e for å si sin mening om fusjonspla­nene.

Senterpart­iet er «naer folket» og vi tar kraftig avstand fra Høyres klare vilje til ikke å lytte til folkemenin­gen. Senterpart­iet vil dette annerledes. Dette vet folk jf. partiprogr­ammet vårt: «Senterpart­iet er motstander av den pågående kommune- og regionrefo­rmen og mener de fører til sentralise­ring og svekket folkestyre. Vi mener at eventuelle kommune- og fylkessamm­enslåinger skal vaere frivillige og at oppslutnin­gen om dem skal vaere avklart i lokale folkeavste­mminger (langtidspr­ogrammet 2017-2021 s. 16).

Jeg skal love at jeg på Stortinget blir mikrofonst­ativ for finnmarkin­gene og at jeg vil kreve at ingen regjering skal kunne gå videre i disse fusjonspla­ner før folket har fått uttale seg i en folkeavste­mning.

 ??  ?? VIL PARKERE REFORMEN: Nyvalgt stortingsr­epresentan­t Geir Iversen krever folkeavste­mming.
VIL PARKERE REFORMEN: Nyvalgt stortingsr­epresentan­t Geir Iversen krever folkeavste­mming.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway