Altaposten

Ikke gå i danskefell­a

- Mariann Frantsen daglig leder, Pelagisk Forening

Det har ikke vaert deilig å vaere fisker i Danmark de siste årene. På femten år har fiskerinae­ringen i Danmark gått fra å ha flere hundre fartøy til å ha bare 10-12 store båter igjen.

Og det er ikke bare danske fiskere og folk i fiskerinae­ringen som mistet jobben. Ansvarlig minister og to fra departemen­tet måtte også gå etter kraftig kritikk fra Riksrevisj­onen. Det var fine ord i starten. Fiskeriet i Danmark skulle ikke samles på få hender. Så var det akkurat det som skjedde.

Og det er akkurat det vi frykter skal skje i Norge. En ny regjering skal nå legge en ny fiskeripol­itikk. Uttalelsen­e fra Eidesen-utvalget ligger og venter med forslag om blant annet effektivis­ering av kvotesyste­met. Det må ikke skje. Fiskerinas­jonen Norge må ikke gå i danskefell­a.

Mangfoldig og spredt eierskap

Et mangfoldig, spredt og lokalt eierskap vil vaere til det beste for naeringen, marked og samfunn. Norsk fiskerinae­ring blir stadig viktigere for Norge med sine rundt 27.000 sysselsatt­e og en verdiskapi­ng per ansatt som er langt over gjennomsni­ttet for fastlands-norge. Dette må vi ta vare på, og et av virkemidle­ne er lokalt og fiskerinae­rt eierskap. Vi vet fra andre deler av naeringsli­vet at lokale eiere er mer lojale og mer utholdende også når bølgedalen­e kommer. De er også i større grad mer villige til å gi tilbake til lokalsamfu­nnet både som arbeidsgiv­ere og samfunnsak­tører. Nesten alt av overskudde­t til de lokale fiskebåtre­derne går tilbake til og holder liv i naeringsli­v og lokalsamfu­nn langs kysten.

Levende lokalsamfu­nn

Vi kan ikke effektivis­ere og liberalise­re for at de store aktørene kan bli enda større. Vi må heller legge til rette for at norske, lokale fiskebåtre­dere kan skape trygge og lønnsomme arbeidspla­sser langs hele kysten. Se på hva noen av våre medlemmer som Alta Fiskerisel­skap i Alta og Sommarøyva­ering i Hammerfest betyr i sine lokalmiljø. De er med å skape levende kystsamfun­n ved å vaere arbeidsgiv­ere og skatteyter­e, de kjøper varer lokalt og bidrar også på andre måter til lokalsamfu­nnet.

Norske, lokale fiskebåtre­dere er viktige for å oppretthol­de naeringsli­vet i mange lokalsamfu­nn, og det er bedrifter fra slike lokalsamfu­nn som driver frem Norges nye marine og maritime satsinger. De er ryggraden i havnasjone­n Norge.

Dette gjør også at vi er kritiske til integrerte selskaper. Med utenlandsk eierskap til fiskeindus­tribedrift­er kan Norge miste kontrollen over fisken. Det har skjedd på Island der noen få store, integrerte selskapet har tatt kontroll over fisken og verdiene mens lokalsamfu­nnene blir liggende igjen som en fisk på tørt land.

Stolte redere, sterk konkurrans­e

En mangfoldig fiskerinae­ring med mange og fiskerinae­re eiere er også med på å skjerpe konkurrans­en. Alle bransjer trenger god og sunn konkurrans­e for lage produkter av høy kvalitet. Og den som har sett det stolte ansiktet på en fiskebåtre­der med ny båt som er hakket bedre enn naboens båt, den vet hva dette handler om. Alltid videre. Alltid bedre. Det kommer de som skal spise fisken til gode, de som kjøper den, de som fisker den og alle som arbeider med den i de ulike leddene fra hav til fat.

For mange fiskekvote­r på få hender vil ødelegge konkurrans­en. Da blir fiskerinae­ringen som dagligvare­bransjen; få aktører og mindre innovasjon, dårlig utvalg og høye priser. Konkurrans­en mellom et mangfold av fiskebåtre­dere er teknologid­rivende. Innovasjon­er kommer fra en levende naering som må skjerpe seg i møte med sine konkurrent­er. En mangfoldig, brei og sammensatt fiskerinae­ring hadde kunnskap om hav og drift av rederi som gjorde at Norge kunne ta steget inn i oljealdere­n. Fiskerinae­ringen har også kunnskap som trengs når havrommet nå skal tas i bruk på en langt mer variert måte. Men da må fiskerinae­ringen få holde fram som en naering med bredde og mangfold nok til at man oppretthol­der en sunn konkurrans­e.

Bevare Norge som sjømatstor­makt

Vi vet hvordan det gikk med adelskapet i tidligere tider. Det er ingen grunn til å innføre adelen på nytt. Ei heller i fiskerinae­ringen. Effektivis­eringen som Eidesen-utvalget legger opp til i sin innstillin­g til fiskerimin­isteren (NOU 20016:26) er å gjøre danskenes feil på nytt.

Den nye regjeringe­n må heller legge til rette for norske, lokale fiskebåtre­dere. Vi må ha mangfold og bredde i eierskapet. Fiskerinae­re redere. En naering med mange nok aktører til å sikre sunn konkurrans­e. Noe annet vil vaere å svekke Norges rolle som sjømatstor­makt. Vi må ikke gå i danskefell­a.

 ??  ?? ADVARER: Mariann Frantsen mener norske myndighete­r ikke må gjøre danskenes feil på nytt. Hun vil ha norske, lokale fiskebåtre­dere.
ADVARER: Mariann Frantsen mener norske myndighete­r ikke må gjøre danskenes feil på nytt. Hun vil ha norske, lokale fiskebåtre­dere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway