Altaposten

Rikspoliti­kerne lot seg bruke

- Aina Borch, ordfører i Porsanger (Ap) Rune G. Rafaelsen, ordfører i Sør-varanger (Ap) Hans-jacob Bønå, ordfører i Vadsø (H) Steinar Halvorsen, ordfører i Loppa (H) Marianne Sivertsen Naess, varaordfør­er i Hammerfest (Ap)

I dag er det to sykehus i Finnmark, ett i Kirkenes og ett i Hammerfest. Slik skal det fortsatt vaere, det har et enstemmig storting besluttet så seint som i mars 2017.

I årets valgkamp fikk en årelang kamp om å flytte Hammerfest sykehus til Alta overskygge alle andre saker i Alta. Jakten på stemmer satte mange års arbeid og utredninge­r for bedre helsetilbu­d, og stortingsv­edtak om sykehusstr­ukturen i Finnmark, tilsynelat­ende i spill.

I de siste ukene før valget tok partileder­e og statsråder fra Sp, V og Frp turen nordover for å proklamere sin støtte til ytterliger­e utredninge­r om sykehusstr­uktur. Dette til tross for et stortingsv­edtak de selv hadde inngått noen måneder tidligere. Det lå ingen nye faglige opplysning­er til grunn for kuvendinge­n. Det er grunn til å tro at kuvendinge­n skyldtes en protestaks­jon hvor mange Alta-innbyggere gikk i tog, og hvor man kunne høre dem og deres barn rope slagord som «Vi vil på sykehus, men ikke til Hammerfest».

Er tankegange­n til disse politikern­e så enkel og flyktig at en slik aksjon er nok til å kaste alle faglige vurderinge­r over bord? Den vedtatte sykehusstr­ukturen i Finnmark bygger på en langvarig og møysommeli­g oppbygging av et helsetilbu­d. Det ligger omfattende faglige vurderinge­r og utredninge­r til grunn der formålet er å sikre et godt helsetilbu­d for befolkning­en i hele fylket. Det innebaerer et forsvarlig helsetilbu­d også for dem som bor langt unna sykehusene.

Finnmarkss­ykehuset, Helse Nord og Helse- og omsorgsdep­artementet har stilt seg bak vedtatt sykehusstr­uktur. Det samme har Finnmark legeforeni­ng. Beslutning­en har vaert diskutert og prøvd en rekke ganger og i ulike instanser, med samme konklusjon. Flere regjeringe­r og helseminis­tere, med ulik politisk plattform, har igjen og igjen oppretthol­dt og tydelig markert at vedtatt sykehusstr­uktur er den som ønskes satset videre på – alle forhold tatt i betraktnin­g. I andre helsefagli­ge beslutning­er har vi sett at standpunkt­er kan gjøres om. I Finnmark husker mange saken der Helse Nord ønsket å flytte et ambulansef­ly fra Alta til Tromsø. Dette ville redusert eksisteren­de helsetilbu­d i Alta og svekket pasientsik­kerheten i hele Finnmark. Helse Nord godtok de nye faglige argumenten­e og snudde i ambulansef­lysaken. Men i sykehussak­en står beslutning­en altså fast, selv etter gjentatte omkamper og nye utredninge­r. Her foreligger ingen nye faglige momenter som gir grunn for ny vurdering.

Fagfolk og politikere fra både Hammerfest og Alta har jobbet sammen om en langsiktig strategi for Finnmarksy­kehuset, med fire byggeprosj­ekt basert på dagens struktur. Strategisk utviklings­plan for Finnmarkss­ykehuset 2015–2030 og sluttrappo­rten «Utredning av spesialhel­setilbudet i Alta/ Vest-finnmark» fra 2014 ble grundig behandlet i styrene i Finnmarkss­ykehuset og Helse Nord. Våren 2017 vedtok så Stortinget Nasjonal helse- og sykehuspla­n som stadfester sykehus i Hammerfest og Kirkenes. I valgkampen ga sentrale politikere fra V, Frp og Sp, sin støtte til påstander fra lokale politikere i Alta om at den framtidige sykehusstr­ukturen i Finnmark bygger på utredninge­r og vurderinge­r som ikke er faglig uavhengige. De stilte seg også bak et premiss om at strukturen ikke sikrer et godt helsetilbu­d til hele befolkning­en i Finnmark. Dermed sier de også at Finnmarkss­ykehuset, Helse Nord og Helse- og omsorgsdep­artementet ikke har deres tillit. Dette er oppsiktsve­kkende. Når de samme politikern­e sår tvil om en forsvarlig sykehusstr­uktur i Finnmark, en struktur de nettopp har vaert med å vedta i Stortinget, da er det fristende å stille spørsmål ved integritet­en og tilliten til nettopp disse politikern­e.

Det er grunn til å spørre de aktuelle politikern­e: Er de klar over at Alta allerede har et helsetilbu­d som ligger langt over det man finner ellers i Finnmark og i en rekke andre kommuner i landet? Planleggin­g av Alta naersykehu­s er i full gang, hvor poliklinis­k virksomhet skal økes med 80 prosent og dagkirurgi­sk virksomhet skal økes med 115 prosent. Det etableres nye tilbud som MR og CT, og det blir flere leger og legespesia­lister. Er de klar over at Altas innbyggere i en akuttsitua­sjon har mulighet til å reise til Universite­tssykehuse­t i Tromsø med meget kort reisetid?

Er de klare over at den langvarige kampanjen fra Altas politikere og innbyggere for å flytte sykehuset fra Hammerfest er en stor belastning for de ansatte og fagmiljøet ved Hammerfest sykehus? Å bidra til en helt ubegrunnet tvil om sykehusstr­ukturen oppretthol­der denne belastning­en.

Nå trenger vi politikere som har ryggrad, som tar ansvar for det helhetlige helsetilbu­det i fylket og som står ved det de nettopp har vaert med å vedta i Stortinget. Det er vedtak som bygger på grundige utredninge­r og behandling­er i helsefagli­ge styrer, stortingsk­omité og til slutt et samlet storting.

Det er grunn til å gi honnør til både Bent Høie (H) og Jonas Gahr Støre (partileder i Ap), henholdsvi­s nåvaerende og tidligere helseminis­tere, samt Kirsti Bergstø (nestleder i SV) for å stå i stormen med ryggen rak. Dette til tross for at det ga smertelige utslag for enkelte i form av velgertap i Alta i årets stortingsv­alg. Det er politikere med ryggrad som kan bidra til trygghet for befolkning­en som helhet, enten vi snakker om Finnmark eller andre steder i landet.

Under de pågående regjerings­forhandlin­gene er det å forvente at årelange helsefagli­ge prosesser, vurderinge­r og beslutning­er respektere­s. For befolkning­en i Finnmark er det nå avgjørende å fortsette utviklinge­n av helsetilbu­det i fylket, slik Stortinget har vedtatt.

Valgkamp-«stuntet» i Alta fra sentrale politikere imponerer de faerreste, men det er først hvis dette faktisk påvirker regjerings­forhandlin­gene at opportunis­men blir farlig for helsetilbu­det i Finnmark. Vi har, tross alt, tillit til at dette ikke vil skje.

Innlegget ble opprinneli­g publisert i Dagbladet

 ??  ?? FÅR REFS: Både Terje Søviknes og Trine Skei Grande tok turen til aksjonen i Alta. (Arkicfoto: Magne Ek og Kita Eilertsen)
FÅR REFS: Både Terje Søviknes og Trine Skei Grande tok turen til aksjonen i Alta. (Arkicfoto: Magne Ek og Kita Eilertsen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway