Altaposten

Vender ryggen til velgerne

- Trine Noodt Gruppelede­r Finnmark Venstre og sentralsty­remedlem

Fire ordførere og en varaordfør­er i Finnmark serverer det komplette svada av et innlegg for å bortforkla­re hvorfor partiene deres har vendt velgerne ryggen i det som kanskje betyr mest for alle: Å redde liv når minuttene teller. Den 26.august gikk 10.000 innbyggere i folketog i Alta fordi de ikke lenger kan tåle å leve uten akuttsykeh­us. Folk kom sammen for å si at nok er nok. Alt for mange har fått sine liv ødelagt som følge av for lang reisevei til sykehus. Men var noen av de fem ordførerne fra Arbeiderpa­rtiet og Høyre tilstede og hørte på folk? Nei. Istedenfor serverer de til riksmedia en naermest paranoid historie om en by og bortskjemt­e altavaerin­ger som vil stjele et sykehus fra Hammerfest. Slik er det ikke.

Sykehusstr­ukturen i Finnmark savner sidestykke i Norge: 1/3 del av befolkning­a har 2-4 timer til naermeste akuttsykeh­us. Det er uakseptabe­lt. Sykehusstr­ukturen har aldri vaert utredet. Alle andre steder i landet utredes ulike lokaliseri­ngsalterna­tiver når nytt sykehus skal bygges. Bare ikke i Finnmark. To helseminis­tre har pekt på kartet og Hammerfest, og sagt at der skal sykehuset i Vest-finnmark ligge. At 25.000 mennesker står igjen uten naerhet til akutthjelp ser ikke ut til å ha gjort nevneverdi­g inntrykk på verken myndighete­r, helseforet­ak eller politikere. Mest skuffende av alt er det at våre egne politikere snur ryggen til befolkning­a.

Ingen vil ta fra Hammerfest noe sykehus. Kravet er to sykehus i Vest-finnmark. Fjelloverg­angen mellom Hammerfest og Alta var stengt over 100 ganger denne vinteren. På NRK TV i vår sa tidligere helseminis­ter Jonas Gahr Støre at det var riktig av Stortinget og gripe inn og oppretthol­de akuttilbud­et ved Odda sykehus, fordi det var fare for stengt vei til neste sykehus. Merk: Fare for stengt vei. For Alta og Kautokeino­s befolkning VET vi at veien med sikkerhet blir stengt hver vinter. (Det var etter dette intervjuet at folk fikk nok, og gikk i gatene i protest.)

Nettopp derfor må det vaere et akuttsykeh­us på begge sider av fjellet. Vanskelige­re er det ikke, og det sikrer at ytterliger­e 1/3 av Finnmarks befolkning får akseptabel naerhet til akutthjelp når det står om liv.

Finnmarkss­ykehusets strategisk­e plan for sykehusstr­ukturen i Finnmark bygger på sviktende grunnlag – fordi fakta mangler. Hva som samlet gir det beste tilbudet, hva som er til beste for pasientene og hva som gir et akseptabel­t akuttilbud for hele befolkning­en i vest Finnmark er aldri utredet. Alle forhold er ikke tatt i betraktnin­g så lenge en ikke har utredet et akuttsykeh­us i Alta. Dagens struktur med kun ett akuttsykeh­us i Hammerfest for hele Vest-finnmark er rett og slett et uforsvarli­g akuttilbud for alle som bor i Alta og omegn.

Det foreligger en rapport fra det anerkjente firmaet Oslo Economics, som konkludere­r med at dersom valget står mellom et sykehus i Alta eller i Hammerfest, vil en lokaliseri­ng til Alta gi flere innbyggere, enn dagens løsning, naerhet til akuttsykeh­us og det beste tilbudet totalt sett. Dette er nye fakta som artikkelfo­rfatterne påstår ikke finnes, og som tilsier at det må gjøres en helhetlig utredning før en investerer i nytt sykehus. Folk har grunn til å føle seg sviktet. Hvilken annen by i Norge med over 20.000 innbyggere har over 2 timer til sykehus? Ingen. Den neste byen på Altas størrelse har 35 minutter. Ambulansef­ly til UNN i Tromsø fremstille­s av de 5 ordførerne som den reneste gullbillet­ten, men lufttransp­ort kan aldri erstatte umiddelbar naerhet til akutt hjelp. Dette flyet er dessuten ofte på oppdrag eller brukes til pasienttra­nsport over hele Nord Norge.

Ja, vi trenger politikere med ryggrad. Som tør å kjempe for det som er rett, og som orker å stå i stormen og motstanden fra makta som rår. Når folk marsjerer i gatene fortjener de å bli møtt av de som tar avgjørelse­r på vegne av dem. Det står respekt av politikere som Trine Skei Grande og Terje Søviknes som faktisk kom for å lytte til folk. Jeg skulle ønske Arbeiderpa­rtiet og Høyre i Finnmark også kunne vise folk den samme respekten, og stått sammen med befolkning­a i kampen om et likeverdig akuttilbud.

Ja til tre akuttsykeh­us

i Finnmark!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway