Altaposten

Ny sag erstatter tre ansatte i skiferlage­t

Helt ny teknologi for saging av naturstein er på vei inn i skiferlage­ts produksjon­shall i Bossekop.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Alta skiferbrud­d SA har nemlig bestilt en helt ny produksjon­slinje med nye steinsager til en kostnad på 10 millioner kroner fra fabrikk i Italia.

Konkurrans­edyktige

– Dette vil gjøre oss mer konkurrans­edyktige i markedet, fastslår skiferlags­sjef John Vegard Holten.

Han forklarer at selskapet i dag ikke har noe lager av noen typer saget skifer og kun har produsert på bestilling. Med det nye utstyret mener Holten at skiferlage­t vil ligge langt bedre til i markedet.

Den avanserte teknologie­n bidrar til økt produksjon av saget skifer, men samtidig kreves det faerre folk. Antall ansatte på sageriet går fra sju til fire når det nye utstyret kommer i oktober. To ansatte er sagt opp og en tredje går av med førtidspen­sjon i april neste år. De som må gå har fått tilbud om medlemskap i skiferlage­t, slik at de kan starte i steinberge­t hvis det er et alternativ for dem.

Større muligheter

Til sammen fem trailere med utstyr er ventet opp.

– Den første starter fra fabrikken i Italia den 20. oktober. Så kjører fire trailere til, med en dags mellomrom før vi har alt på plass her i Alta. Så om fire til fem uker har vi utstyret på plass og kan starte monteringe­n, sier daglig leder Holten.

Økt produksjon

Holten forklarer at skiferlage­t med de nye sagene vil kunne produsere betydelig større mengder skifer, både i form av trappetrin­n og gulvfliser.

– Antallet kvadratmet­er som blir mulig å sage vil øke betydelig, samtidig reduseres kostnadene i produksjon­en. Vi har mistet kunder den siste tiden, rett og slett fordi vi ikke har hatt varer på lager som er etterspurt. Dette regner vi med at skal bli langt bedre nå med det nye og mer avanserte utstyret. Vi har en stor bygningsma­sse og kan utnytte den bedre med dette nye utstyret, sier John Vegard Holten til slutt.

Det gamle utstyret skal til Minera som oppgjør for aksjer i laget. Da Minera solgte seg ut satte skiferlage­t seg i gjeld, som nå delvis gjøres opp.

 ??  ?? KOMMER FRA ITALIA: Maskinen produseres i Italia og vil effektivis­ere produksjon­en hos skiferlage­t. (Foto: Privat)
KOMMER FRA ITALIA: Maskinen produseres i Italia og vil effektivis­ere produksjon­en hos skiferlage­t. (Foto: Privat)
 ??  ?? ØKT PRODUKSJON: John Vegard Holten ser fram til saga er på plass. (Arkivfoto)
ØKT PRODUKSJON: John Vegard Holten ser fram til saga er på plass. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway