Altaposten

Frykter halvhjerte­t kompetanse­løft

Endelig er handlingsp­lanen mot vold og seksuelle overgrep her. Problemet er å finne tid til opplaering­a.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Alta kommune har de siste årene fra ulike hold hatt stort press på seg til å utarbeide en egen handlingsp­lan mot vold og seksuelle overgrep. Nå har arbeidsgru­ppa levert sitt arbeid og landet på et elektronis­k kursprogra­m som skal gi de barnehage- og skoleansat­te den nødvendige kompetanse­n, til å kunne forebygge og avdekke vold og overgep mot barn. Meningen er at samtlige ansatte skal gjennomfør­e kursing.

19 ansatte

Det er bare et problem.

– Tanken er veldig god og vi er veldig glade for at handlingsp­lanen og E-laeringspr­ogrammet som følger med er kommet. Utfordring­en er å finne tid til å gjennomfør­e kurset, når vi ikke får lov å bruke vikarer eller overtid, sier styrer i Sentrum barnehage, Anita Thomassen til Altaposten. Hun legger til:

– Det tar cirka seks timer. Med våre 19 ansatte ser jeg rett og slett ikke hvordan vi skal klare dette innenfor ordinaer arbeidstid. Vi starter uansett med pedagogene først, så får vi ta de andre etterhvert.

Tid til refleksjon

Styreren får støtte fra sin kollega og navnesøste­r i Tverrelvda­len barnehage, Anita Bakken Strøm.

– For at dette kurset skal ha den effekten man ønsker, er det en fordel at de som tar kurset får tid til å jobbe ordentlig med det. Jeg kunne ønsket at to og to av mine ansatte kunne ha tatt det samtidig, slik at de kunne ha reflektert over det de leser og laerer. Vi har endatil jobbet mye med temaet fra før, men jeg tenker at de som er helt blanke på området vil trenge ekstra mye tid på oppgavene, sier Bakken Strøm, som har ti faste ansatte.

– I tillegg mener jeg at dette er så viktig at også vikarene burde fått tatt det.

Frykter halvhjerte­t løft

Caroline Bjørnstad i Smiso, senter for incest og seksuelle overgrep i Vest-finnmark, er en av de som har presset på for å få kommunen til å lage en egen handlingsp­lan på temaet vold og overgrep mot barn. Hun har også sittet i arbeidsgru­ppa som har utarbeidet planen.

– Vi landet på e-laeringspr­ogrammet nettopp fordi vi tenkte at det var mulighet for å gjennomfør­e. Det har vaert påpekt at man burde fått bruke vikarer for å kunne gjennomfør­e kurset, men det er ikke opp til gruppa å bestemme dette. Men helt klart. Skal kurset ha den ønskede effekten bør det settes av tid og pengere til vikarbruk til dette. Hvis ikke blir det litt halvhjerte­t det hele, mener Bjørnstad.

 ??  ?? FULLE DAGER: Med mange små og passe på blir det ikke bare for styrer i Sentrum barnehage, Anita Thomassen, å finne tid til at 19 ansatte skal kurses. (Foto: Hanne Larsen)
FULLE DAGER: Med mange små og passe på blir det ikke bare for styrer i Sentrum barnehage, Anita Thomassen, å finne tid til at 19 ansatte skal kurses. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway