Altaposten

Dette ga mersmak

Altajenta Ida Holm Olaussen spilte waldhorn i Den tysk-skandinavi­ske ungdomsfil­harmonien.

- Av Bernhard Hienerwade­l kultur@altaposten.no

Forrige måned var rundt 30 unge musikere fra hovedsakel­ig Tyskland og Nord-europa samlet til en ukes samling i Den tysk-skandinavi­ske ungdomsfil­harmonien i Berlin. Orkesteruk­a ble avsluttet med en storslagen konsert i én av byens store kirker som var fullsatt. Blant kun to musikere fra Norge var Ida Holm Olaussen fra Alta.

Faglig og sosialt

– Det var gøy å møte musikkstud­enter fra andre europeiske land. Uka med prøver gikk veldig fint, og det samme gjorde den avsluttend­e konserten hvor vi blant annet spilte Ravels «Pavane for en død prinsesse» og Prokofjevs 1. symfoni, sier Ida. Med waldhorn som instrument studerer 22-åringen utøvende klassisk musikk på Norges Musikkhøgs­kole i Oslo.

Høyt kunstneris­k nivå

– Den tysk-skandinavi­ske ungdomsfil­harmonien er et prosjektba­sert, internasjo­nalt orkester som har holdt samlinger og konserter i Berlin siden 1982. Medlemmene er unge heltidsmus­ikere og musikkstud­enter med ambisjoner om å bli profesjone­lle, sier filharmoni­ens medarbeide­r Bjarne Gedrath.

– I tillegg til filharmoni­ens grunnlegge­r og dirigent, Andreas Peer Kähler, er det et team med velkvalifi­serte instruktør­er som er engasjert i forbindels­e med de ukelange øvingssaml­ingene, sier Gedrath som fra 2011 til 2012 har bodd og jobbet i Alta og spilt trombone i Alta Musikkorps.

Fjellenes klang i Berlinfilh­armonien

Neste samling er allerede rundt årsskiftet, og tema er fjellenes klang. – Dette burde definitivt vaere midt i blinken for spesielt norske musikere, sier Gedrath.

– Høydepunkt­et blir konserten 5. januar der blant annet Richard Strauß sin kjente alpesymfon­i står på programmet. Rosinen i pølsa er at denne konserten finner sted i Berlin-filharmoni­ens egen storstue som er et av Berlins mest spektakula­ere kulturbygg. Jeg kan love deltakerne og publikum at det på mange måter kommer til å bli storslått og oppfordrer musikkstud­enter fra Norge til å melde seg på. Det vil garantert gi dem inspirasjo­n, ferdighete­r og uforglemme­lige opplevelse­r, sier Bjarne Gedrath.

Anbefaler opplegget

Ida Holm Olaussen er enda ikke sikker på om hun skal delta på orkesteruk­a i romjula.

– Jeg må se det an. Det er mye som skjer på musikkfron­ten, hele tiden. Men uka i august ga absolutt mersmak. Jeg anbefaler Den tysk-skandinavi­sk ungdomsfil­harmonien til ambisiøse unge musikere som kanskje ikke har begynt å studere musikk enda. Det vil nok vaere en spesiell opplevelse ettersom vi ikke har så mange muligheter til å spille i orkester i Nord-norge. Orkester er jo noe av det største – man glemmer aldri første gangen man har spilt i orkester, sier Ida Holm Olaussen fra Alta.

 ??  ?? I DEN KLASSISKE MUSIKKENS MEKKA: Ida Holm Olaussen (22) fra Alta deltok på samling og konsert i Den tysk-skandinavi­ske ungdomsfil­harmonien i Berlin i august. I bakgrunnen Berlin-filharmoni­ens spektakula­ere bygg hvor neste konsert finner sted 5. januar....
I DEN KLASSISKE MUSIKKENS MEKKA: Ida Holm Olaussen (22) fra Alta deltok på samling og konsert i Den tysk-skandinavi­ske ungdomsfil­harmonien i Berlin i august. I bakgrunnen Berlin-filharmoni­ens spektakula­ere bygg hvor neste konsert finner sted 5. januar....

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway