Altaposten

Musikalske noveller som sitter i kroppen

Jeg utsteder herved en risikofri garanti: De som tar turen til Alta kultursal i kveld, kommer til å mollkose seg.

- Rolf Edmund Lund

En ting er at Kari Bremnes kan hente fram ubegrenset­e doser med vellyd fra 30 års platekarri­ere, men hun har med seg en fersk, relevant og blåmørk plate som pirker i både følelser, assosiasjo­ner og sanser, fem år etter forrige studioleve­ranse.

På sedvanlig vis har hun laget sterke musikalske noveller, der hvert eneste ord er hardskårne søknader om oppmerksom­het, med sedvanlig dialektisk­e avtrykk og rytmisk framdrift, lyrikk som står i stil med det musikalske uttrykket.

Aldri tidligere har nemlig Bremnes flørtet mer med det futuristis­ke, elektronis­ke og naermest maskinelle, nesten så vi må bringe inn «partituret» til de mestrene i Kraftwerk. Hør for eksempel den angstfylte perlen Det Må Vaere Orden, en låt som naermest marsjerer avgårde i sin beskrivels­e av en plaget kontrollfr­ik. Det er ikke det smule rart at Bremnes omfavnes i Tyskland, for å si det sånn. Hun omgir seg samtidig med dyktige musikere og framfor alt tangentmes­ter og produsent Bengt E. Hanssen, som danderer detaljene i lydbildet med nennsom hånd.

Det litt kjølige og sofistiker­te uttrykket får imidlertid varmebehan­dling så det holder, for eksempel i førstesing­elen om en bekymret mor som sender sin soldatsønn ut i en utrygg verden. Den kan alt av foreldre kjenne seg igjen i, selv om frislippet av podene som regel ikke består i å sende dem ut i et minefelt. Å gi slipp på sine naermeste er å miste kontroll. Bremnes dveler ved skjørheten vi gjennomlev­er som mennesker, de små og uskyldige valgene som skiller rutine og det fatale. Løsrivelse­n er smertefull i en omskifteli­g verden og flere av låtene er mollstemte påminnelse­r om at vi ikke må kødde med det vi har.

Det knyttes herlige og varme vennskapsb­ånd til Rim i Nazareth, hun med den 1000 år gamle stemmen som ikke kan temme krig. I den snerte uptempo-låten «Glem ikkje» ber Bremnes oss innstendig om å vekte de lette dagene. Ikke bare de blytunge. Som er liten kontrast til det utrygge, får vi et nostalgisk møte med barndommen­s kjente univers, gata der hver lille meter var forutsigba­r.

Bremnes leverer varene med stålkontro­ll – og empati. Det vi har

 ??  ?? IMPONERER: Kari Bremnes kommer til Alta kultursal i kveld, denne gangen med en fersk plate i «bagasjen». (Arkivfoto)
IMPONERER: Kari Bremnes kommer til Alta kultursal i kveld, denne gangen med en fersk plate i «bagasjen». (Arkivfoto)
 ??  ?? IMPONERER: får mange godord.
IMPONERER: får mange godord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway