Altaposten

Livsviktig samarbeid

Når minuttene teller er det ikke rom for uenigheter, fastslår sykepleier Hilde Haetta Eng og ambulanses­jåfør Geir Jøran Sara.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Samhold og god kommunikas­jon er nemlig stikkorden­e når ulykken er ute eller noen blir alvorlig syk i Nordlysbye­n.

– Vi sitter ikke på hver vår hump, men jobber sammen for et felles mål. Nemlig å få pasienten til sykehus så fort som mulig, sier Hilde Haetta Eng, sykepleier ved legevakta i Alta og Best-instruktør ved akutteamet i kommunen.

Vi-følelse

Hun forsikrer at det i teamet ved Alta helsesente­r ikke eksisterer noe hierarki, i den forstand at eksempelvi­s sykepleier­ne ikke tør å snakke til legene.

– Nei. Til det er vi altfor små. Her er det vi-følelsen som teller og alle skjønner at alle må trå til og at alle er viktige, sier Eng, som opplyser at det en gang i måneden kjøres Best-kurs, hvor man samarbeide­r om hypotetisk­e akuttoppdr­ag, på tvers av de ulike fagfeltene.

– Det at vi som jobber her kjenner hverandre og har et godt samarbeids­klima, er ikke bare viktig for pasientene, men også for arbeidsmil­jøet, føyer ambulanses­jåfør Geir Jøran Sara til. Også han Best-instruktør og en uhyre viktig brikke i akuttbered­skapen i Alta kommune.

Nina Ødmann har vaert lege i Alta en kvinnsalde­r og underbygge­r budskapet fra sine kolleger .

– Vi har utrolig kompetente ambulanses­jåfører og erfarne sykepleier­e, som blir lyttet til, også når de har en annen oppfatning enn legen. Her kjører vi helt klart en flat struktur som gir god teamfølels­e, fastslår Ødmann overfor Altaposten.

Små kommuner best

Forrige torsdag var hun med under et akuttsemin­ar i Alta, forøvrig det første av sitt slag i Norge. Seminaret kom som følge av at Alta i fjor fikk legeforeni­ngens kvalitetsp­ris i forbindels­e med sitt gode arbeid med å trene på akutte situasjone­r. Noe de har gjort i ti år. Prispengen­e på 50.000 kroner valgte de å bruke på et seminar, som trakk fagfolk fra hele landet, inkludert fra Helsedirek­toratet, samt representa­nter fra ulike kommuner som vil laere av Altas arbeid for å bedre akuttjenes­ten.

– Det viser seg faktisk at de er små kommuner som er de beste på Best-trening, sier Geir Jøran Sara, mens Hilde Haetta Eng, sier at Alta ofte blir kontaktet av andre legevakter som ønsker å laere av hvordan Alta gjør det med tanke på trening.

En gang i måneden

Det at Alta holder Best-trening en gang i måneden betyr at alle ansatte, vikarer inkludert, i legevakt og ambulanseb­eredskap skal få den viktigste påminnelse­n cirka en gang i året. I en film som ble laget i anledning seminaret og som viser hvordan akutteaemt i Alta øver, sier Nina Ødmann at selv for henne som har lang erfaring er det alltid noe nytt og laere, og alltid noe man har glemt fra sist.

Ifølge Eng er det enkleste ofte det beste.

– Vi forbereder oss sjelden i noe saerlig grad. Vi trener i egne omgivelser og med det utstyret vi bruker til daglig. Det skal vaere realistisk, sier sykepleier­en som bekrefter at med jevnlig trening avdekkes svakheter, som igjen gir muligheter for forbedring.

Legene blir tryggere

Og alle trenger forbedring, ifølge Torben Wisborg, daglig leder i Stiftelsen Best, som også var tilstede under Alta-seminaret. Til Tidsskrift­et for den Norske legeforeni­ng har Wisborg uttalt:

– Jeg er overrasket over at så mange allmennleg­er føler seg utrygge i akuttmedis­inske situasjone­r. Det er et stort behov for å oppøve ferdighete­r og trene i team. Dette er bakgrunnen for at vi prøver Best-modellen utenfor sykehus.

Ambulanses­jåfør Sara kan bekrefte det Wisborg sier.

– Det som er viktig er at tidsbruken går ned. Vi ser at etter at vi har startet med Best-trening, så blir også legene i større grad med ut til pasienten, fordi de vet at de ikke er alene, men har med kompetent personell som de samarbeide­r godt med. På den måten kan pasienten oftere sendes rett til sykehus og slippe omveien om legevakta, sier Geir Jøran, som jobbet i Forsvaret før han fant veien inn i ambulansey­rket.

Var livredd

Både Sara og Eng er opprinneli­g fra Kautokeino. Før Eng begynte på legevakta i Alta, hadde hun jobbet 14 år i hovedstade­n.

– Da jeg kom fra Oslo, hvor sykehusene ligger tett i tett og skulle begynne å jobbe i Alta, var jeg livredd. Det hadde jeg ingen grunn til, skulle det vise seg. Vi er ufattelig heldige som har den legevakta vi har i Alta. Både legevakta og ambulansep­ersonellet er utrolig dyktige, fastslår den erfarne sykepleier­en.

På spørsmål om det er ofte at de ikke klarer å sende en pasient videre til sykehus på grunn av vaeret, svarer hun:

– Det hender, men da gjør vi vårt beste for å stabiliser­e og medisinere pasienten i Alta. Men stort sett får vi sendt avgårde pasientene. Vi har alle sykehusene som backup, eksempelvi­s Kiruna, og jeg har også vaert med på at vi skulle sende en pasient til St.olav i Trondheim, men dette ble ikke nødvendig. Men det illustrere­r alle muligheten­e vi må kunne ta i bruk.

– Hva betyr det for dere i akuttjenes­ten at vi snart får Ct-scanning (hode-røntgen) i Alta?

– Det betyr at vi kan vaere mer presis i forhold til hvor vi skal sende pasienten. Er det en blodpropp kan han eller hun sendes til Hammerfest, men er det en blødning, så skal pasienten til Tromsø. Så det vil uten tvil bli et viktig fremskritt, sier Eng.

Ikke alene

Enn så lenge priser hun seg lykkelig over de gode og samvittigh­etsfulle kollegene sine.

– Jeg husker en opplevelse som har bitt seg fast. Vi fikk inn en veldig dårlig pasient på legevakta. Når ambulansep­ersonellet kom inn med han, så hengte ambulanses­jåføren av seg jakka si på knaggen bak døra der borte, sier Hilde og peker på veggen bak undertegne­nde.

– Da skjønte jeg at han skulle vaere der og hjelpe til. Det var en stor lettelse, å vite at man ikke var alene.

Da jeg kom fra Oslo, hvor sykehusene ligger tett i tett og skulle begynne å jobbe i Alta, var jeg livredd. Hilde Haetta Eng, sykepleier

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IKKE BOSSETE: Nina Cecilie Ødmann har vaert lege i Alta i en kvinnsalde­r og forsikrer at det ikke er noe frykthiera­rki på jobben. – Her er flat struktur, fastslår Ødmann.
IKKE BOSSETE: Nina Cecilie Ødmann har vaert lege i Alta i en kvinnsalde­r og forsikrer at det ikke er noe frykthiera­rki på jobben. – Her er flat struktur, fastslår Ødmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway