Altaposten

– Krever verdige reiser umiddelbar­t

Alta-politikern­e vil ikke vente til neste kontrakt.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

I tirsdagens kommunesty­remøte tok politikern­e et enstemmig oppgjør med både mangel på utredning av struktur, skifte av ambulanse på Skaidi og ikke minst uverdige pasientrei­ser.

Kåre tok saken

Pasientrei­ser fra Alta og Kautokeino til og fra Universite­tssykehuse­t i Nord-norge (UNN) har i mange år skapt store problemer. Stortingsr­epresentan­t Kåre Simensen har gjennom to skriftlige spørsmål fått en viss innrømmels­e, men her blir det forespeile­t en ny vurdering ved ny kontraktsi­nngåelse.

Kommer for sent

Det kommer ikke før 2020. Det mener kommunesty­ret blir for sent, spesielt for pasient som på vente på flyplassen i opptil 14 timer.

– Gjeldende praksis for hjemreiser må derfor endres umiddelbar­t, krever kommunesty­ret, som mener det bør gis dispensasj­on fra dagens regelverk inntil ny reiseavtal­e er på plass.

– Kommunesty­ret ber Helseminis­ter Bent Høie prioritere­arbeidet for å sikre pasienter fra Alta og Kautokeino en akseptabel ventetid på reiser ved sykdom som krever behandling ved UNN.

Ambulanses­kiftet

I tillegg til at Alta høyre fikk gjennomsla­g for sin usminkede mangel på tålmodighe­t når det gjelder utredning, ble ambulanses­kiftene på Skaidi et tema. – Denne ordningen sikrer at Alta-ambulansen får kortere kjøretid og reduserer dermed tidsrommet bilen ikke er tilgjengel­ig i Alta. Det medfører likevel en ekstra belastning for pasientene, da overflytti­ngen mellom bilene skjer utendørs og i full offentligh­et, heter det i uttaelelse­n. Kommunesty­ret er kjent med at Finnmarkss­ykehuset HF har planer for etablering av et bygg/garasje på Skaidi, slik at overflytti­ngen av pasientene kan skje innendørs og i mer skjermede omgivelser.

– Kommunesty­ret krever at denne uverdige pasientove­rflyttinge­n opphører umiddelbar­t, og at overflytti­ngen skjer innendørs fra 1. januar.

 ??  ?? ENIGE: Ordfører Monica Nielsen ledet et samstemt kommunesty­remøte tirsdag. Alle ønsker en umiddelbar omlegging av reglene for pasientrei­ser.
ENIGE: Ordfører Monica Nielsen ledet et samstemt kommunesty­remøte tirsdag. Alle ønsker en umiddelbar omlegging av reglene for pasientrei­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway