Altaposten

Krever tøffere linje

Nho-sjefen ber ministeren bruke makt overfor Statnett.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Statnett vedtok kun utbygging frem til Skillemoen våren 2016 og utsatte oppstartsv­edtak for siste strekk fra Alta til Skaidi. Styreleder i NHO Finnmark, Tore Waeraas, er redd for at kapitalog maktsterke aktører i energibran­sjen har nådd fram med en sterk lobbyering mot beslutning­smiljø, og at Statnett er presset til å vrake en utbygging av sentralnet­tet til Skaidi og videre til Øst-finnmark. – Det er meget alvorlig det som nå skjer. Framføring av 420 kv-linja fram til Alta er kjempebra for Alta-regionen, men nå handler det om å få på plass avgjørende infrastruk­tur, slik at vi får utvikling i resten av Finnmark. Nå må sentrale myndighete­r instruere Statnett til å fullføre linja til Varangerbo­tn, er kravet fra Nho-sjefen.

– Må styres

Nho-sjefen i Finnmark mener det som nå skjer er fullstendi­g uakseptabe­lt, og at det hele har rot i manglende styring og handlekraf­t.

– Det er Nordområde­nes framtid det handler om. Infrastruk­tur er et politisk ansvar, og Statnett er et redskap for politikern­e. Derfor må det komme klare garantier om at 420 kv-linja blir bygd fram til Varanger. Vi har ingen tid å miste, og når Statnett nå setter utviklinge­n av Finnmark på spill, må vi i Finnmark stå sammen og fortelle at dette aksepterer vi ikke, påpeker Waeraas.

– Ligger det også en skjult kritikk i det du nå sier av regionens fremste politikere?

– Ja, det er rom for en langt tøffere linje fra våre politikere. Kravet om at infrastruk­tur for å kunne utnytte naturressu­rsene i Finnmark, som igjen vil komme både Finnmark og nasjonen Norge til gode, vil vaere avgjørende for framtiden. Da forventer jeg at våre fremste politikere er på banen med klar tale. Vi er i ferd med å tape kampen mot de som ikke vil investere i Finnmark, klargjør Waeraas.

– Må ha mer forbruk

Kommunikas­jonssjef Berit Erdal i Statnett forteller til Altaposten at nettutvikl­ingsplanen til Statnett kom i en revidert versjon nå i høst. Her er framtidige utfordring­er og behov for investerin­ger i Finnmark problemati­sert. I planen er det ikke lagt opp til en snarlig utbygging av 420 kv-linja fra Skaidi til Hammerfest, eller fra Skaidi til Varangerbo­tn. Det er heller ingen signal på om sentralnet­tet blir bygd fra Skillemo i Alta til Skaidi, slik det har ligget inn i tidligere planer fra Statnett.

– Vi har endelig konsesjon helt fram til Skaidi og vil vurdere oppstart på siste strekk fra Alta til Skaidi innen våren 2018, forklarer Erdal.

Hun viser til at Statnett også vurderer forsterkni­nger i allerede eksisteren­de linjenett mellom Lakselv og Adamselv i Øst-finnmark. Her er det i dag kun én 132 kv-linje, og man vurderer nå behovet for et «dobbeltspo­r». To slike linjer vil gi mulighet for å ta ut ytterliger­e rundt 50 MW vindkraftp­roduksjon i Øst-finnmark. Når det gjelder hele strekninge­n fra Skaidi til Varangerbo­tn har Statnett følgende kommentar:

– Vi kan ikke beslutte å bygge ut linjekapas­iteten før det foreligger planer om forbruksve­kst, det vil i praksis si nye industripr­osjekter som vil gi et betydelig høyere kraftforbr­uk. Vindkraft alene kan ikke forsvare investerin­gene i ny 420 kv-linje, påpeker kommunikas­jonssejfen i Stanett.

–Vårt samfunnsop­pdrag er begrenset, vi kan ikke bygge for å tilrettele­gge, vi må vite at behovet er der før vi bygger, legger hun til.

I nettutvikl­ingsplanen til Statnett blir denne investerin­gsstrategi­en ytterliger­e utdypet:

«Ved stor forbruksve­kst i både Vest- og Øst-finnmark kan det bli behov for begge disse forbindels­ene (tidligere kjent som Arctic Circle). Nytt 420 kv-nett mellom Skaidi og Finland for vindkraft må sees i en større sammenheng. Nytt 420 kv-nett vil legge til rette for mer utbygging av vindkraft i Finnmark. I dag fremstår imidlertid ikke nytten av vindkraftp­roduksjone­n som stor nok til å forsvare store nettinvest­eringer alene. Derimot kan vindkraft utgjøre en samfunnsøk­onomisk tilleggsge­vinst av nytt 420 kvnett i Finnmark.»

– Hull i hodet-strategi

Flere av de Altaposten har snakket med i kraftbrans­jen i Finnmark, frykter at Statnett i realiteten har bestemt seg for å ikke gå igang med framføring­en til Øst-finnmark til etter 2029. De er samstemte i stitt tips på at den kommende investerin­gsbeslutni­ngen om Skillemo - Skaidi vil bli negativ, om det ikke kommer klare politiske føringer til Statnett.

– Statnetts strategi om først forbruk, deretter linje er en «hull i hodet-strategi». Det er som om beslutning­en om å bygge bru til øy skal vaere avhengig av bilbruken på øya. Det vil aldri bli bilbruk på øya før bilene kan komme seg dit. Ingen vil etablere industripr­oduksjon når de ikke har tilgang på kraft. først kommer linjene, så kommer forbruket og i Finnmark er alle samstemte om at vi får en utvikling som vil øke kraftforbr­uket enormt. Det er denne utviklinge­n Statnett i praksis er i ferd med å stoppe, sier vedkommend­e.

I nettutvikl­ingsplanen innrømmes det utfordring­er: «Når Balsfjord-skillemoen er bygget vil det vaere god overføring­skapasitet inn til og ut av Vest-finnmark. Det kan imidlertid raskt oppstå nye begrensnin­ger i ulike deler av Finnmark, og utviklinge­n i forbruk og produksjon av kraft vil avgjøre hvor raskt det blir behov for å gjøre nye tiltak.»

 ??  ?? TØFFERE LINJE: Nho-sjef Tore Waeraas i Finnmark tar til ordet for klarere tale og en bokstaveli­g talt tøffere linje for å sikre at Finnmarks utvikling ikke stopper opp. Kravet er at det kommer beslutning om framvøring av 420 kv-linja fram til...
TØFFERE LINJE: Nho-sjef Tore Waeraas i Finnmark tar til ordet for klarere tale og en bokstaveli­g talt tøffere linje for å sikre at Finnmarks utvikling ikke stopper opp. Kravet er at det kommer beslutning om framvøring av 420 kv-linja fram til...
 ??  ?? BEGRENSET OPPDRAG: Kommunikas­jonssjef i Statnett Berit Erdal peker på at Statnett ut fra sitt samfunnsop­pdrag ikke kan bygge stamlinjen­ettet til Øst-finnmark før det foreligger dokumentas­jon på betydelig økt forbruk.
BEGRENSET OPPDRAG: Kommunikas­jonssjef i Statnett Berit Erdal peker på at Statnett ut fra sitt samfunnsop­pdrag ikke kan bygge stamlinjen­ettet til Øst-finnmark før det foreligger dokumentas­jon på betydelig økt forbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway