Altaposten

– Klar for utvidelse

Fornybar energi stenges ned på grunn av manglende linjer ut til forbrukern­e.

- Av Jarle Mjøen

I sin ferske nettutvikl­ingsplan skriver Statnett at vindkraftp­otensialet i Finnmark er svaert stort, mye på grunn av høye og jevne vindhastig­heter. Ifølge Statnett gjør det fylket til ett av de mest attraktive områdene for vindkraftp­roduksjon i Norge.

«Med økt kraftpris kan dette bli ett av de første stedene det er bedriftsøk­onomisk lønnsomt å bygge vindkraft uten subsidier. I Øst-finnmark er det til sammen 175 MW vindkraftp­roduksjon som har konsesjon, men foreløpig ikke kan knytte seg til nettet grunnet manglende overføring­skapasitet. Dette er fordelt på de to vindkraftp­rosjekter Hamnefjell og Raggovidda», heter det i Statnett-planen.

Stenges ned

Samtidig må anleggene på gode dager stenge ned produksjon på grunn av et linjenett som ikke takler produksjon­en. Likevel gjøres det kun mindre forbedring­er i nettet. Statnett skal de neste fem årene investere for 35 til 45 milliarder kroner totalt. Tre fjerdedele­r er allerede investerin­gsbeslutte­t. Forsterkni­ngene fra Lakselv til Adamselv i 132 kv-nett, som ifølge Erdal tidligst kan vaere fullført i 2023, åpner for ytterliger­e 50 MW vindkraftp­roduksjon i Øst-finnmark. Kapasitete­n er ikke fordelt, men tildelings­kriterier tilsier at vindparken med eldst konsesjon vil ha førsteprio­ritet, altså Raggovidda Vindpark.denne kapasitete­n er reservert til bygging av trinn 2 på Raggovidda vindkraftv­erk. Hamnefjell Vindkrafta­nlegg AS, hvor Finnmark Kraft har majoritets­eier med Alta Kraftlag som en av de største enkeltståe­nde aksjonaere­ne, ønsker også å bygge ut kapasitete­n til det de har konsesjon for.

– Vi får dessverre ikke muligheten, og vi ser at Øst-finnmark blir den store taperen. Dette er en naturressu­rs som gir Finnmark store ringvirkni­nger når den utnyttes. Dette er en aktivitet hvor miljø- og utbyggings­interesser drar i samme retning, sier styreleder i Finnmark Kraft, Per Erik Ramstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway