Altaposten

ALI la om rutinene – slipper nye pålegg

Arbeidstil­synet krevde forbedring og risikovurd­ering etter kanovelten i Altaelva.

- Av Bjarnekrog­stad bjarne@altaposten.no

Alta Laksefiske­ri interessen­tskap (ALI) så raskt på Hms-rutinene sine etter arbeidsuly­kken i sommer, etter den dramatiske kanovelten i Nedre Sierra, der elvevakt Vebjørn Hillestad Lund havnet i den iskalde elva. Arbeidstil­synets konklusjon var krav til forbedring av kartleggin­g og risikovurd­ering ved Alta Laksefiske­ri interessen­tskap.

Arbeidstil­synet førte tilsyn med bedriften 10. juli i år.

– Arbeidsgiv­er må forbedre virksomhet­ens kartleggin­g av forhold som kan påvirke arbeidstak­ernes fysiske eller psykiske helse og sikkerhet, skriver Arbeidstil­synet og viser til, at ettersom elva og vaer kan endre seg fra dag til dag, kan vaktarbeid­et og bruk av kano bli mer utfordrend­e.

– Av den grunn må det stilles krav til en mer systematis­k risikovurd­ering, heter det videre.

Har gjort tiltak

Til Arbeidstil­synet svarer daglig leder i ALI, Tor Erland Nilsen, at de etter arbeidsuly­kken gjennomfør­te en del tiltak. – Umiddelbar­t etter ulykken ble det innført totalt stopp for bruk av kano inntil en ytterliger­e kartleggin­g og sikkerhets­vurdering var gjennomfør­t, skriver Nilsen. Videre heter det at de har satt i gang omfattende Hms-arbeid bestående av kartleggin­g og risikovurd­ering. – Vi kan også nevne at det på styremøtet 14. juni 2017 ble nedsatt et utvalg som skal gå igjennom Hms-arbeidet i ALI. I tillegg vil det hentes inn ekstern kompetanse der det måtte vaere behov for det, skriver Nilsen og mener det er utført en god kartleggin­g og risikovurd­ering av de operasjone­ne deres vakter utfører.

I brevet til Arbeidstil­synet ble det også lagt ved de nevnte risikovurd­eringene og analysene.

Ingen pålegg

Arbeidstil­synet har med dette som bakgrunn kommet frem til at varsel om pålegg er etterkomme­t og har avsluttet saken. – Vi er glade for de innspillen­e Arbeidstil­synet og andre har kommet med underveis i prosessen. Vi er også glade for at Arbeidstil­synet har funnet ut at de tiltakene vi har gjort er tilstrekke­lige. Dette er noe vi tar med oss videre, sier Nilsen til Altaposten.

 ??  ?? OVERLEVDE: Vebjørn Hillestad Lund (22) slapp fra skrekkoppl­evelsen i Altaelva, med påfølgende akutt nyresvikt og lungebeten­nelse. I dag er han frisk. (Foto: Hanne Larsen / arkiv)
OVERLEVDE: Vebjørn Hillestad Lund (22) slapp fra skrekkoppl­evelsen i Altaelva, med påfølgende akutt nyresvikt og lungebeten­nelse. I dag er han frisk. (Foto: Hanne Larsen / arkiv)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway