Altaposten

Fastlegene i Finnmark minst tilgjengel­ige

Frakoblede fastleger gjør det vanskelig å vaere pasient.

- Av Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB redaksjone­n@altaposten.no

Mange fastleger er frakoblet internett og vanskelige å nå, viser en stor undersøkel­se fra Forbrukerr­ådet. Finnmark kommer dårligst ut.

Bryter forskrift

– Vi er veldig skuffet. Vi syns ikke tilgjengel­igheten er god nok. Det er flere som bryter fastlegefo­rskriften, sier Forbrukerr­ådets direktør Randi Flesland. Hun viser til at fire av ti legekontor­er ikke tilbyr digital timebestil­ling, mens mange ikke svarer raskt nok på telefon.

En oversikt over hvordan alle landets snaut 1.400 legekontor­er møter sine pasienter, ligger nå på nett. Dermed kan du sjekke imøtekomme­nheten og tilgjengel­igheten ved ditt lokale legekontor. Fylkesvis kommer Sør-trøndelag og Oslo best ut, mens Finnmark gjør det dårligst. Forskjelle­ne er imidlertid store mellom kontorene i hvert fylke og kommune.

– Empatiske svar

Forbrukerr­ådets ansatte har gitt seg ut for å vaere vanlige folk på jakt etter en ny fastlege. De har ringt, sendt SMS og epost, eller brukt legekontor­enes nettløsnin­ger – dersom de fins. De har spurt etter legenes kompetanse og bedt om time. Alt i alt er det bare 2,5 prosent av legekontor­ene som scorer 67 poeng eller mer og dermed får «grønt lys» fra Forbrukerr­ådet. Aller best ut kommer Risavika legesenter i Sola kommune, med 78 poeng. – De som gjør det bra, svarer raskt og gir god informasjo­n om legene og kontoret. De er empatiske og gir svar som er relevante for pasienten. De har forbrukerb­rillene på, oppsummere­r Flesland, som håper andre legekontor­er vil laere av dem.

 ??  ?? AVKOBLET: Fastlegene er vanskelig å nå, mener Forbrukerr­ådet. (Illustrasj­onsbilde)
AVKOBLET: Fastlegene er vanskelig å nå, mener Forbrukerr­ådet. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway