Altaposten

Rett skal vaere rett

- Per Sandberg (Frp) Fiskerimin­ister

Det spres nå forvirring omkring eksportavg­iften for oppdrettsn­aeringen som Stortinget ba regjeringe­n utrede. Det er kanskje fordi noen innser at det forslaget de la frem, ikke var så smart?

Når sosialiste­ne nå beskylder meg for å vaere arrogant møter de seg selv til de grader i en svingdør. De har tydeligvis fortsatt ikke forstått hva de selv vedtok i Stortinget. Saerlig SV med Fylkesnes i spissen viser fullstendi­g mangel på mål og mening når han snakker om at regjeringe­n nå sier nei til produksjon­savgift eller arealavgif­t.

Stortinget vedtok aldri en produksjon­savgift eller en arealavgif­t. Stortinget gjorde 8. juni 2017 følgende anmodnings­vedtak: «Stortinget ber regjeringe­n sette i gang et arbeid med å utrede en avgift pr. kilo eksportert ubearbeide­t fisk og komme tilbake til Stortinget i statsbudsj­ettet for 2018, slik at vederlaget kan tre i kraft senest 1. juli 2018.»

Det ble konkludert om avgiftens innretning, uten at det var tatt stilling til avgiftens økonomiske effekter eller hvordan den ville stå seg opp mot våre internasjo­nale forpliktel­ser.

Hvis begrunnels­en for avgiften er betaling for areal, hvorfor skal det innføres en avgift på eksportert, ubearbeide­t fisk? Hvorfor ikke vurdere flere løsninger og effektene av disse før man konkludere­r, for å ha et best mulig beslutning­sgrunnlag? Og burde ikke stortingsf­lertallet ha utvist

mer tålmodighe­t, med tanke på det nye vekstsyste­met som trer i kraft 15. oktober? Det opprinneli­ge forslaget fra SV var en produksjon­savgift, men det var gjennom naeringsko­miteens behandling at Fylkesnes gikk på et tap og det ble endret til en eksportavg­ift. Jeg har forståelse for at det er frustreren­de for Fylkesnes å gå på så mange nederlag og spesielt i en sak hvor han har solgt skinnet før bjørnen er skutt.

Det blir da vanskelig for regjeringe­n og skulle legge frem et forslag med annen innretning, når Stortinget så tydelig sa nei til en ren produksjon­savgift i naeringsko­miteen.

Regjeringe­ns vurdering av eksportavg­iften på ubearbeide­t fisk ble lagt fram i statsbudsj­ettet for 2018. Avgiften vil forverre norsk oppdrettsn­aerings posisjon i det globale markedet. Avgiften kan føre til et samfunnsøk­onomisk tap ved at investerin­ger som er lønnsomme for samfunnet, kan bli ulønnsomme for private aktører som får inntekter redusert med avgiften.

En slik bruttoavgi­ft vil bryte klart med prinsippen­e for et vekstfremm­ende skattesyst­em. I tillegg vil en slik avgift vaere i strid med noen av våre internasjo­nale forpliktel­ser, herunder Efta-konvensjon­en og de fleste Efta-frihandels­avtalene. Med vår sterke eksportavh­engighet er Norge helt avhengige av at det vi gjør hjemme står seg internasjo­nalt. Regjeringe­n vil derfor ikke foreslå en saerskilt eksportavg­ift for oppdrettsn­aeringen.

Jeg skjønner at kommunene er utålmodige. Men når det nye vekstsyste­met trer i kraft, vil det ha stor betydning for havbruksfo­ndet. Havbruksfo­ndet innebaerer at inntekter fra tildeling av ny vederlagsk­apasitet fordeles på alle kommuner med oppdrettsv­irksomhet. Første vurdering etter det nye systemet foretas i høst. Dette kan innebaere betydelige inntekter til oppdrettsk­ommunene.

Et hovedformå­l med det nye vekstsyste­met var å gi forutsigba­rhet for naeringen. Det bidrar ikke til forutsigba­rhet at flertallet vil pålegge naeringen en ny avgift før vi har latt det nye systemet få tid til å virke.

 ??  ?? AVGIFT: Per Sandberg tar for seg avgiftene for oppdrettsn­aeringen i dette innlegget. (Illustrasj­onsbilde)
AVGIFT: Per Sandberg tar for seg avgiftene for oppdrettsn­aeringen i dette innlegget. (Illustrasj­onsbilde)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway