Altaposten

De små kuttene som rammer

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Regjeringe­n er pent nødt til å ta noen grep for å møte en ny tid, men de små og merkelige kuttene som rammer frivilligh­eten, folkehøgsk­oler, gatejurist­er, bymisjonen, redningsse­lskap, flomofre, voksenoppl­aering og svake grupper er i beste fall umusikalsk.

Dette er forslag i statsbudsj­ettet som skriker etter redningsak­sjoner fra Venstre og KRF – og til en viss grad kan det synes som om den blåblå regjeringe­n gambler på at de mest ytterliggå­ende forslagene blir skutt ned. Da tenker vi ikke å mele vår egen kake ved å baese over forslag om kutt i pressestøt­ten. Der er alle klar over at både Høyre og Frp har programfes­tet nedbygging, men vi reagerer på at man skaper usikkerhet i diverse organisasj­oner, blant annet de som styrer med frivilligh­eten.

Det rimer forsåvidt heller ikke med det Høyre og Frp selv har sagt en hel rekke ganger i festtaler, blant annet det å skjerme frivillig sektor. Dette er områder som heller bør stimuleres enn å skape frykt, blant annet gjennom tett dialog og gjenkjenne­lige styringssi­gnaler. Kanskje det finnes rom for å prioritere i ulike budsjettpo­ster, men det virker en smule unødvendig å piske opp stemningen når budsjettet skal tømres. Som å framprovos­ere demonstras­joner fra vanligvis så høflige folkehøgsk­oler. Det er i den store sammenheng­en små beløp, i hvert fall sett i forhold til skattekutt­ene for de som har det alldeles utmerket.

Grep knyttet til bedriftsbe­skatningen handler om forskjelli­ge ideologisk­e løsninger, men å utstede hard lut for enkeltgrup­per virker lite gjennomten­kt, for eksempel tilfellet med skatteklas­se 2. For de aller fleste er kjøpekraft­en mer enn god nok, noe både forbruksmø­nster og handlemøns­ter tilsier, ikke minst i tiden som kommer. Desto mer uforståeli­g er det man velger en beskjeden skattelett­e som folk flest ikke vil merke, samtidig som man strammer skruen for de som sorterer under skatteklas­se 2 og neppe er like uberørt av store endringer. Å fjerne skatteklas­sen vil ramme beinhardt for dem det gjelder, selv om skattesats­en for alminnelig inntekt senkes til 23.

De fleste forstår behovet for å svinge kniven i krevende budsjettid­er. Det er mange gode formål som kjemper om gunsten, samtidig som norske myndighete­r må knuse noen egg for å lage omlett. I hvert fall hvis det skal dynkes stadig mindre olje inn i verdikjede­ne, slik langsiktig politikk og internasjo­nale forpliktel­ser tilsier.

Omstilling­en vil kreve handling – noe for eksempel småkommune­ne har visst i lang tid. Det er ikke hyggelig at 18 av 19 kommuner i Finnmark får mindre å rutte med, men det var altså hele poenget med kommune- og regionrefo­rmen. Hvordan skal det offentlige driftes med mindre penger? Det krever strukturel­le grep og langsiktig­e omdisponer­inger. I stedet for forutsigba­re kutt, risper den blåblå regjeringe­n opp små og samfunnstj­enlige grupper som fungerer som plattforme­r for mange svake grupper.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway