Altaposten

Norge trenger lokalavisa

-

Kjaere leser. Jeg er glad for at du nettopp nå sitter og leser din lokalavis. Enten du akkurat har bladd opp en side i papiravisa, klikket deg inn på en sak på pcen, eller åpnet avis-appen på mobilen. Lokalavisa er viktig. Den står for naerhet, samhold og identitet i lokalmiljø­et. Den holder deg oppdatert på sakene som betyr mest for ditt liv i det daglige.

Samtidig har lokalavise­ne en viktig rolle å spille i demokratie­t. Vi trenger medier som kjenner naermiljøe­ne, og som kan følge lokalpolit­ikken og det lokale naeringsli­vet tett. Undersøkel­ser viser at lokalavise­ne er sentrale i å sørge for at lokaldemok­ratiet i kommunene fungerer. Det gjør også lokalavise­ne til selve fundamente­t i det norske mediemangf­oldet. Derfor gjør regjeringe­n en tydelig prioriteri­ng i budsjettet for neste år. Vi ønsker å sikre denne demokratis­ke baerebjelk­en.

Nå er det ikke alle som har behov for å få papiravisa på døra om morgenen lenger. Kanskje har du som leser helt andre behov – for raske oppdaterin­ger, for lyd og bilde, og for tilgjengel­ighet. Vi vil fortsatt ha innholdet lokalavise­ne leverer, men mange av oss vil bruke lokalavisa vår på en annen måte. Dette er ingen enkel omstilling for små redaksjone­r med få ressurser. Derfor oppretter regjeringe­n en ny ordning som kan bidra med støtte til innovasjon­sprosjekte­r. Slik kan vi bidra til at din lokalavis kan utvikle seg i takt med dine ønsker og behov. Dette er bare noen første skritt. Nå arbeider vi videre med en stortingsm­elding om mediestøtt­en, basert på rådene vi fikk fra Mediemangf­oldsutvalg­et tidligere i år. Utredninge­n skal vaere et sentralt kunnskapsg­runnlag for utforminge­n av fremtidens mediepolit­ikk.

Vi har om lag 240 aviser i Norge i dag, og antallet har holdt seg stabilt lenge. Selv om pressestøt­ten har en del av aeren for dette, har mye forandret seg siden produksjon­stilskudde­t til nyhets- og aktualitet­smedier ble opprettet på 60-tallet. Ordningen skal legge til rette for et mangfold av aviser. Likevel er det slik at over halvparten av potten går til de fem største avisene. Derfor er det på tide at vi tar en grundig gjennomgan­g av hvordan vi bruker og fordeler de om lag 300 millionene som går til denne ordningen. Regjeringe­n ser et behov for å legge om den direkte pressestøt­ten, slik vi allerede har lagt om og moderniser­t andre ordninger på medieområd­et. For eksempel innførte regjeringe­n i fjor et fritak for moms for elektronis­ke nyhets- og aktualitet­smedier. Det er et tiltak som kommer alle aviser til gode, ikke bare noen utvalgte. Gjennom denne likebehand­lingen i momssystem­et fjernet vi hindringer for nødvendig omstilling, og momsfritak­et gir en indirekte støtte som kan vaere av stor viktighet.

Regjeringe­n vil sikre at dine skattepeng­er brukes på riktig måte, og at mediestøtt­en bidrar til at din lokalavis klarer seg gjennom den digitale omstilling­en. Slik at du kan dele og se dine barn eller barnebarn score mål for det lokale fotballage­t, bli informert om konsekvens­ene av beslutning­ene i kommunesty­ret for din hverdag, eller finne ut hvilke kultur- og fritidstil­bud du kan delta i denne uka. Regjeringe­n skal bidra til at din lokalavis kan fortsette å utvikle den gode lokale journalist­ikken som er viktig for deg og ditt naermiljø.

God lesing!

 ??  ?? VIKTIG ROLLE: Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland mener lokalavise­ne er svaert viktige for lokaldemok­ratiet. (Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix)
VIKTIG ROLLE: Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland mener lokalavise­ne er svaert viktige for lokaldemok­ratiet. (Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway