Altaposten

Fra 18.oktober jobber norske kvinner gratis

- Øyvind Lorentzen Politiets Fellesforb­und Finnmark Elin M. Holmgren Norsk Sykepleier­forbund, Finnmark Kari Lium Utdannings­forbundet Finnmark

Verden over arrangeres Equal Pay Day for å markere den globale uretten som ligger i at kvinner lønnes lavere enn menn. Unio har valgt å markere Equal Pay Day den 18. oktober, - en likelønnsd­ag som symbol på at våre kvinnelige medlemmer fra denne datoen og ut året jobber «gratis» – om vi sammenlikn­er oss med mannsdomin­erte gruppene som har like lang utdanning.

Hvis alle kvinner denne dagen faktisk hadde lagt ned arbeidet ville det fått dramatiske konsekvens­er for samfunnet vårt. Lønnsgapet er derfor noe samfunnet vårt må ta på alvor.

Likelønn handler om å sammenlign­e kvinners og menns lønn. Det handler om at både kvinner og menn skal ha lønn etter utdanning, kompetanse og ansvar. Likelønn er ikke at en skal tjene likt, men at likt arbeid eller arbeid av lik verdi skal lønnes likt i kroner og øre, uavhengig av om du er kvinne eller mann. Likestilli­ngsloven § 5 stadfester nettopp dette. Her defineres likelønn som lik lønn for likt arbeid eller arbeid av lik verdi. Lønn skal vaere uavhengig av kjønn, basert på kompetanse, ansvar, anstrengel­se og arbeidsfor­hold. Retten til likelønn gjelder uavhengig av om arbeidet tilhører ulike fag eller om lønna reguleres i ulike tariffavta­ler.

At kvinner systematis­k tjener mindre enn menn, kan ikke Norge vaere stolt av, og når en ser at lønnsgapet bare øker med utdannings­nivå, er det helt klart behov for grep. Ingen regjering har klart å ta grep for å løse denne uretten. Lønnsgapet er like stort i dag som på midten av 80tallet. Vi kan ikke fortsette med en lønnsstruk­tur som legger opp til at for hver 100 kroner en mann tjener, så tjener en kvinne med 4 års høyere utdannelse bare 80 kroner. At kvinner tradisjone­lt har blitt lønnet dårligere enn menn, bør ikke forbli en norsk tradisjon! Skal vi forklare lønnsgapet med at kvinner velger feil yrke? Skal vi forklare det med at de velger feil, hvis de jobber i offentlig sektor eller i kvinnedomi­nerte yrker?

Hvordan skal vi forklare våre ungdommer at vi lever i tt samfunn som holder likestilli­ngs-fanen høyt på alle områder unntatt lønn? Vi trenger at ungdommene våre velger jobber i offentlig sektor for at vi også i framtida skal kunne ha en godt fungerende velferdsst­at som leverer de tjenestene innbyggern­e har behov for.

Kvinner er i flertall ved universite­ter og høyskoler, og det er nå flest kvinner som tar doktorgrad. Disse kvinnene vil vaere i front når Norge omstilles og fornyes, men de står bakerst når det gjelder å få verdsatt kompetanse­n sin i form av lønn.

Sykepleier­e, laerere eller politi, kvinner eller menn, - det er ikke valgene det er noe feil med, men lønnsstruk­turen. Det trengs mange tiltak, og vi utfordrer både oss selv, politikere og arbeidsgiv­ere.

 ??  ?? Øyvind Lorentzen.
Øyvind Lorentzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway