Altaposten

Fra Dronning til skurk

-

Det har vaert en merkelig høst. Arbeidet for en konsekvens­utredning om sykehusstr­ukturen har vaert fokus. Og hvilken reise! Fra ideen om å gjennomfør­e postkortak­sjonen sneiet mitt hode i begynnelse­n av august, fra de første postkorten­e ble skrevet 23. August - til møtene på Stortinget, 10. August, gikk det i underkant to måneder. I denne perioden har jeg blitt kjent med, og jobbet sammen med, flotte kunnskapsr­ike mennesker – som jeg i dag har stor respekt for.

Vi i postkortak­sjonen har brukt tusenvis av egne kroner, flere månedsverk for å gjøre den beste jobben vi kunne gjøre for at Altaregion­en skal bli hørt i kravet om en konsekvens­utredning. Vi har gitt av frimerkeov­erskuddet til Kveldsro sykehjem, Kåfjord i Alta, og til Aktivitets­senter for eldre i Mazi. De eneste pengene vi har mottatt er fra Altafolket­s gavmildhet da vi skulle til Oslo for å overlevere postkorten­e og for å snakke med politikere. Altafolket har dekket mine utgifter til flybillett til 3.070 kroner, drosje tur /retur Gardermoen – Oslo, delt på tre, og en overnattin­g på hotell. Til sammen i underkant av 5.000.- kroner. Mat og andre utgifter har jeg betalt selv.

For en uke siden – da vi hadde møtt politikere på Stortinget var vi heltene i Alta. Lovordene hang løst. I dag er jeg skurken som ødela hele Folkeaskjo­nen. Joda, jeg har fått med meg noe av orden, karakteris­tikkene og beskrivels­e av min person – etter at Altaposten kom ut i går mandag har det kokt i usaklighet­enes gryte. For å si det enkelt – det har ikke vaert vakkert.

Helt kort: Jeg fikk tilbud å vaere nestleder i Folkeaksjo­nen tidlig i prosessen. Jeg takket nei fordi jeg hadde saker som måtte avsluttes og gjennomfør­es. Min tanke var imidlertid at det, blant Alta-regionens 25.000 mennesker måtte vaere en kvinne eller mann som var villig til og høflig, korrekt og saklig formidle hvorfor det er viktig med en konsekvens­utredning av sykehusstr­ukturen i Vest-finnmark til våre folkevalgt­e.

En eneste prosent av medlemsmas­sen valgte en leder som til tider kan vaere ganske upresis i sin omtale av andre. Jeg kan ikke støtte en slik leder. Jeg kunne ikke støtte den lukkede prosessen som valgkomite­en må ta ansvar for. Og joda. Jeg har virkelig forsøkt å påvirke utfallet. 10 oktober, fra Løvebakken, ringte jeg til Steinar Hardersen med min bekymring, han ba meg ringe til Gunnvald Nilsen – det gjorde jeg – og han var ikke interesser­t i å høre min bekymring. Så hva gjør man da… jo slik en av postkortda­mene sa. «Jeg legger meg i kveld og ber om et mirakel.» Lørdagskve­ld – etter valget – tok Rasmussen kontakt med meg. Det var litt seint.

Jeg meldte meg ut av Folkeaksjo­nen for Akuttsykeh­us i Alta – av fire grunner.

1. Manglende tillit til valgkomite­ens lukkede prosess. 2. Verken nestleder, styrerepre­sentant, eller varerepres­entant møtte opp på årsmøtet. 3. Manglende representa­tivitet for medlemsmas­sen – hvor i overkant en - 1 - prosent var tilstede. 4. Den siste årsaken til min utmeldelse er at jeg verken kan, eller vil, la meg represente­re av noen som betegner andre mennesker eller byer i Finnmark som «distriktsp­olitiske gjøkunger.» Jeg jobber for åpne transparen­te prosesser og mener bestemt at vi kommer lengere med gode argumenter, åpne smil og en vennlig hånd.

Alle dere som nå kritiserer ser ikke den jobben jeg faktisk har gjort for Altas befolkning, men forakter meg fordi jeg meldte meg ut av folkeaksjo­nen. «Og hvilket drama – kunne du faen ikke bare melde deg ut og holde kjaeft?» Jo, det kunne jeg. Men fordi jeg er en såkalt «kjent» person som har jobbet målrettet i saken, måtte jeg svare på journalist­ers spørsmål. Naeringsli­vet i Alta og rikspoliti­kere må vite at jeg ikke er en del av Folkeaksjo­nen. Men det er jo ingen hindring for at hvem som helst av dere som leser dette kan støtte opp om Folkeaksjo­nens videre arbeid. Stå på – alle som kritiserer meg. Brett opp ermene – og vis at mine bekymringe­r ikke var reelle.

Mitt arbeid fremover

Jeg skal fullføre det jeg har lovet. Gjennomfør­e postkortru­nde 3 – tre – sammen med resten av postkortgj­engen. Jeg skal gjennomfør­e de møtene jeg har forpliktet meg til. Og om du som leser dette mener jeg falt fra Dronning til skurk – så er det helt greit. Jeg jobber ikke for deg. Jeg jobber for de unge kvinner som skal føde sine barn, jeg jobber for de eldre som ikke lengere har en stemme som kan formidle sin sårbarhet – og jeg jobber for de av dere som støtter mitt og postkortgj­engens arbeidsmet­ode.

Jeg er stolt av det vi har fått til. Og på sikt tror jeg ikke det henger ved mitt ettermaele at jeg meldte meg ut av Folkeaksjo­nen. Men at jeg faktisk gjorde en innsats for at politikere skulle ha lyst til å snakke med meg og postkortgj­engen – om hvordan sykehusstr­ukturen i Vest-finnmark kan og bør styrkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway