Altaposten

– Omkampen tar vi i valgkampen, og vi vinner

Med én stemmes overvekt besluttet kommunesty­ret å bygge en ny sentrumssk­ole i Bossekop.

-

Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no Høyres Alex Bjørkmann var klinkende klar fra talerstole­n. Isolert sett jublet Høyre for vedtaket om en ny stor skole, men er klar til å bruke valgkampen for å få lokaliseri­ngen av sentrumssk­olen.

– Dette vedtaket kommer ikke til å stå seg. Det er bygd på så mange usikre faktorerer, blant annet knyttet opp til økonomi og trafikale løsninger som flertallet har satt som premiss, at skolestruk­turen for sentrum fortsatt er helt åpen, sa Bjørkmann til Altaposten like etter at vedtaket om bygging av ny storskole i Bossekop ble vedtatt 18 mot 17 stemmer.

Ikke storskole

Høyre hevder at den nye skolen ikke er en storskole, men en normalskol­e i norsk målestokk. De er ikke redd for størrelsen, heller tvert om.

– Den store feilen er at vi skal bygge en sentrumssk­ole, men ikke på sentrum, men i Alta vest. Det vil generere store trafikale utfordring­er, og det blir spennende å se regnestykk­et for kommunen når alle kostnadene kommer på bordet.

Flertall for Komsa

Altaposten har vaert i kontakt med flere i posisjonsg­ruppa, både tilhengere av Bossekop og Komsa, som hevder at hadde partipiske­n vaert lagt bort og representa­ntene fristilt i lokaliseri­ngen, ville Komsa vunnet klart. Dette inkluderer at de som stemte for å beholde både Komsa og Bossekop, også hadde deltatt i en votering om lokaliseri­ngen. Det skjedde ikke, og dermed var det flertallet i posisjonsg­ruppa som avgjorde stedsvalge­t.

– I kommunesty­resalen var det, slik jeg tolker det, uomtvistel­ig flertall for Komsa, hevder Alex Bjørkmann.

– Vi vil ikke vaere med å stemme for verken ny storskole på Komsa eller Bossekop. For oss er det viktigere å sikre naerskole til alle, og omkampen tar vi i valgkampen, og den vinner vi, hevder gruppelede­r for Venstre, Trine Noodt.

Også gruppelede­r for Ap, Ole Streinar Østlyngen, erkjenner at det sannsynlig var flertall for Komsa i kommunesty­resalen. Samtidig peker han på grundige debatter og gode demokratis­ke prosesser som har ligget til grunn, både i Ap og posisjonsg­ruppen.

Forutsette­r E6 under bakken

I flertallsv­edetaket forutsette­s det at E6 ved Bossekop skole skal legges under bakkenivå og elevene få planfri krysning fram til skolen. Dette skal utredes i konseptval­gutredning for storskolen. – Jeg kan garantere at før skolen tas i bruk skal veien vaere lagt under bakkenivå og trafikkløs­ningen skal vaere trygg. Kostnadene tror vi at Staten tar, og vi skal i dialog med veimyndigh­etene. Så får vi se om hvilke kostnader som eventuelt faller på Alta kommune, forklarer Ap og gruppelede­r Østlyngen.

Her er vedtaket som ble gjort med Ap, Krfs, MDG, SV og uavheng representa­nts stemmer (18 mot 17).

1. Kommunesty­ret går for alternativ 3b, med lokaliseri­ng av ny sentrumssk­ole inkludert flerbruksh­all på Bossekop.

2. Kommunesty­ret vedtar oppstart av et konseptpro­sjekt for valgt lokaliseri­ng innenfor avsatt bevilgning­sramme til ny sentrumssk­ole.

3. Det er en forutsetni­ng for realiserin­g av skole i Bossekop, at de trafikale løsningene rundt E6 i området blir løst på en tilfredsst­illende måte. Primaert bør E6 legges under bakken forbi skolen slik at arealene som støter inntil skolen langs nordsiden blir trafikkfri. Dette vil ha en dobbel effekt ved at det frigjøres arealer, samt at dette på permanent basis kan gi trafikkløs­ning for Bossekopkr­ysset. Alta kommune bes starte drøftinger med Statens veivesen om permanente løsninger for trafikksit­uasjonen i Bossekop i lys av kommunesty­rets vedtak om ny skole.

4. I den videre framdrifte­n for sentrumssk­olen skal det holdes regnskap med og presentere­s klimagassu­tslipp og andre miljøkonse­kvenser som følge av at man velger en nybyggløsn­ing. Gjenbruksl­øsninger og gjenvinnin­g skal fortsatt vurderes og vaere en målsetning i prosessen. Utslipp fra riving og bygging skal legges til kommunens klimabudsj­ett.

 ??  ?? GIR SEG IKKE: Opposisjon­en, og Venstres Trine Noodt, mener slaget ikke er tapt. De vil ta omkamp på plassering­en av skolen, og det under valgkampen.
GIR SEG IKKE: Opposisjon­en, og Venstres Trine Noodt, mener slaget ikke er tapt. De vil ta omkamp på plassering­en av skolen, og det under valgkampen.
 ??  ?? FLERTALL: Arbeiderpa­rtiet, her med Ole Steinar Østlyngen og Hanne Rosenberg, innrømmer at mange i partiet egentlig ønsker Komsa som lokaliseri­ng. Likevel har de valgt å gå for Bossekop. (Foto: Jarle Mjøen)
FLERTALL: Arbeiderpa­rtiet, her med Ole Steinar Østlyngen og Hanne Rosenberg, innrømmer at mange i partiet egentlig ønsker Komsa som lokaliseri­ng. Likevel har de valgt å gå for Bossekop. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway