Altaposten

Ny kvensk tjaeremile graves ut

-

For 6 år siden ble tjaeremila - tjaerebren­ningsanleg­get - på Skillemoen i Alta gravd ut for senere å bli jevnet med jorden. Denne uken starter en ny utgravning.

– Den gang ble det gravd ut ei tjaeremile i forbindels­e med at Statnett skulle bygge en trafostasj­on, dette er en annen tjaeremile, sier prosjektle­der Anja Roth Niemi ved arkeologis­ke undersøkel­ser, Tromsø Museum til Ruijan Kaiku.

Den nye mila ligger på venstre side av Energiveie­n, den som ble hugget ut av furuskogen i forbindels­e med kommunens nye industriom­råde på Skillemoen sør for Alta. Området er regulert av Alta kommune, som også plukker opp prislappen for undersøkel­sen som nå skal gjøres. Rammen for prosjektet er på snaut 500.000 kroner. Tar i mot besøk

– Vi regner med at arbeidet vil ta inntil fem dager. Mandag og delvis tirsdag vil gå med til avtorving med gravemaski­n, men fra tirsdag og utover regner jeg med at tjaeremila vil vaere mer synlig og bedre egnet for formidling, sier Roth Niemi, som gjerne tar i mot besøk fra klokken 09 til 15 under arbeidets gang.

Å stirre på en lyngkledt forhøyning er i lengden kjedelig, så det anbefales å vente litt. Tirsdag etter lunsj eller onsdag vil passe bra, sier hun.

Vil avdekke info

Fra Tromsø museum - Universite­tsmuseet vil det stille 3 fagfolk, mandatet er å dokumenter­e for ettertiden så godt det lar seg gjøre.

– Vi ønsker å få ut mest mulig informasjo­n om forhold som konstruksj­onstype og oppbygging, om mila ble mye brukt, hva slags ved man benyttet og hvor mye tjaere man utvant. Og selvfølgel­ig hvor gammel den er, sier prosjektle­der. Fiks ferdig vil dokumentas­jonen i skrift og bilder inngå som del av en overordnet forståelse av den kvenske landskapsb­ruken i Alta-området.

Men at mila nå graves ut, betyr ikke at den vernes, skriver avisa. Likevel gir Roth Niemi ros til Alta kommune.

– I prinsippet kunne Alta kommune gått i gang uten øvrig hensyn til tjaeremila, med de valgte likevel å regulere den inn i planen som et kulturminn­e som skal dokumenter­es før utbygging setter i gang. Jeg mener det er verdt å berømme at de tar kulturminn­et så seriøst at de dekker utgiftene, sier Roth Niemi, som antar at følsomhete­n har økt siden forrige mile fikk nådestøtet, et faktum som også avdekket mye kvensk frustrasjo­n.

Hun sier at mila er lett å finne, et kort stykke inn den lange, rette sletta, og naert veien. Arkeologen­e vil ha et letthus der, og skog er ryddet.

– Vi er interesser­t i at folk skal vite at vi er på stedet, og hva vi driver med, sier Anja Roth Hansen.

 ??  ?? Dette er den forrige tjaeremila, nå er det funnet ei ny. Men den skal lide samme skjebne og saneres til fordel for mer moderne saker. (Foto: Alf E. Hansen)
Dette er den forrige tjaeremila, nå er det funnet ei ny. Men den skal lide samme skjebne og saneres til fordel for mer moderne saker. (Foto: Alf E. Hansen)
 ??  ?? Sånn omtrent i dette området ligger den nye kvenske tjaeremila. (Foto: Norgeskart)
Sånn omtrent i dette området ligger den nye kvenske tjaeremila. (Foto: Norgeskart)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway