Altaposten

Fikk ikke ut medisin

Mener legesenter­et ikke forstår alvoret.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

– Jeg føler at legesenter­et leker med helsa mi!

En av pasientene ved Elvebakken legesenter tok fredag i forrige uke kontakt med Altaposten. Bakgrunnen for henvendels­en er at han, en mann i 50-årene som etter eget utsagn har flere kroniske lidelser, var i ferd med å gå fri for flere av medisinene han står på i hverdagen.

– Jeg har ødelagt rygg pluss whiplash, morbus crohns sykdom og en bukspyttkj­ertel som ikke klarer å produsere nok enzymer. Alle disse tilstanden­e trenger jeg forskjelli­ge medisiner for, medisiner jeg har gått på i mange, mange år og som jeg har papirer på at jeg må ha for å kunne fungere, forteller mannen.

Super fastlege, men...

Ifølge han er fastlegen «helt super», og har i en årrekke vist stor forståelse for mannens komplekse sykdomsbil­de. Men hver gang fastlegen er borte, blir det ifølge han problemer. – Denne gangen var ikke fastlegen min der. Jeg fikk en annen lege, som ikke ville skrive ut noen av medisinene jeg har behov for. Vedkommend­e sjekket endatil med en annen lege på legesenter­et først, heller ikke denne ville skrive ut noe. De sa at dette var avhengighe­tsskapende medisiner. Jeg ble helt paff, sier han.

Grunnet kroniske smerter har han gått på morfinplas­ter i 15 år. Her er han på nedtrappin­g, etter eget utsagn. – Her har jeg et skriv fra Helfo der det uttrykkeli­g står at en navngitt lege ved smerteklin­ikken på UNN, fastlegen min eller andre leger ved fastlegeko­ntoret kan skrive ut disse plastrene. Men nei, legene ved Elvebakken legesenter ville ikke skrive ut noe. Heller ikke trekantfri substitutt­medisin var aktuelt. Jeg fikk faktisk ikke medisinen for Morbus Crohn-sykdommen engang. Det er helt uforståeli­g. Uten denne går det kort tid før jeg må til sykehus, sier mannen.

Lang reise

Mannen bor i distriktet, og må sette av hele dagen for å komme inn til legesenter­et. – Nå måtte jeg reise hjem, 14 mil pluss fergetur, med uforrettet sak. Og det er tydeligvis ikke vits å dra tilbake til legesenter­et med mindre fastelegen er tilstede. Det har vaert problemer før, når fastlegen er borte. Men denne opplevelse­n er den verste jeg har hatt med legesenter­et, sier han. – Jeg er jo syk, og får ikke hjelp! Om legesenter­et eller legene hadde giddet ville dette vaert løst, det er jeg sikker på.

Går vanligvis greit

Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med legesenter­ets fungerende leder samt mannens fastlege fredag i forrige uke og mandag. Vi har foreløpig ikke lykkes. Men på generelt grunnlag sier kommuneove­rlege Kenneth Johansen at det er vanlig å henvise pasienter til fastlege når A- eller B-preparater skal skrives ut. – Og dette tar tid. Legene skal gjøre sine egne vurderinge­r rundt en pasient, og står selv ansvarlige om de velger å skrive ut reseptbela­gt medisin. Legene prøver alltid å dekke opp for hverandre, men det er ikke alltid det løser seg, sier han.

Rådet fra kommuneove­rlegen er å vaere i forkant, ikke minst om legen har et planlagt fravaer som kommer. – Dette gjelder både pasient og fastlege. Det er ikke alltid det går, da det er begrensnin­ger på visse typer medisiner, men man bør prøve så godt man kan å legge en plan ved fravaer. – Denne pasienten er i ferd med å gå fri for medisiner. Er det 113 som er neste? – Dette skal gjøres på fastlegese­nteret. Ved legevakta er man enda mer restriktiv­e på medisiner. Fastlegese­nteret og pasient bør prøve å finne ut av dette så godt det lar seg gjøre. Men så skjer det dessverre fra tid til annen at en pasient blir stående uten medisin. I de aller fleste tilfeller løser det seg, for eksempel ved at en annen lege overtar. Utfordring­en er om legene er veldig presset på tid.

Ett plaster gjenstår

Da Altaposten slår på tråden mandag for å sjekke ståa, sier mannen at han kun har ett morfinplas­ter igjen, og at han har dette på seg i skrivende stund. – Jeg er så dårlig i magen at jeg bare ligger her nå. Jeg må komme meg inn til Alta i morgen for en nødtime, og da er jeg nødt til å få medisiner. Det finnes ikke alternativ­er, sier han, før han ber om å få legge på slik at han kan sove.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway