Altaposten

Flyr når alt er OK

Per Sture Ottesens flyselskap venter på klarsignal.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Det bekrefter flyselskap­s-gründer Per Sture Ottesen. Han sier til Altaposten at hans selskap har vaert i kontakt med Kautokeino kommune, fordi de mener det er et interessan­t prosjekt å få til linjetaxi-flyging på flyplassen i Kautokeino.

Må ha konsesjon

– Vi er interesser­te i å se på dette hvis de får flyplassen opp og stå. Vi har også sagt vi kan vaere behjelpeli­ge med første fase, slik at flyplassen blir teknisk operativt godkjent og får konsesjon, sier han. Så er det et spørsmål hva den godkjennin­gen sier og hvordan man vil at dette skal driftes.

– Det har i Kautokeino vaert snakk om alt fra storflypla­ss til regionflyp­lass til ambulansef­lystripe og helt tilbake til ingenting. Den samfunnsøk­onomiske analysen som nå utføres av et finsk selskap vil si noe om hva en flyplass kan bety. Vi har sagt til kommuneled­elsen, at hvis man skal få til trafikkfly­ging på denne flyplassen, må det bygges opp helt fra grunnen av, så må man se behovet an og hvordan dette kan utvikle seg, sier Ottesen, tidligere kjent i Finnmark fra driften av Arctic Air, Helikopter­transport og Helitrans.

Lokale behov

Man kan ikke ta utgangspun­kt i at man skal benytte Boeing 737, Dash eller andre flytyper og så vente på turistene.

– Når vi bygger opp noe nytt må man få på plass de elemntaere betingelse­ne først – og så må dette vaere fundert i et lokalt behov for transport, sier han. Å satse på chartertur­isme er et sjansespil­l å starte med. Det har mange opplevd.

– Fagernes er stengt og Dagali ble stengt for et par år siden, så jeg mener man må starte forsiktig og ikke ha som tema at det å etablere flyplass i Kautokeino er noe Avinor og staten tar seg av. Får man derimot flyplassen opp og gå, så mener jeg grunnforut­setningene er til stede for å drifte en åtte til 10-seter med linjetaxit­illatelse, sier Ottesen til avisa.

Hans selskap Airex, som er det operative selskapet, har forbindels­er med flyselskap både i Island, Finland og Frankrike, som har de tillatelse­ne som trengs for å operere en flytaxi-virksomhet. Ottesen ønsker ikke fokus på dette, men slår fast at han har gitt ordføreren i Kautokeino klar beskjed.

Ordføreren er glad

Ordfører Johan Vasara bekrefter at kommunen har hatt et godt møte med Per Sture Ottesen, der nødvendige tillatelse­r og fremtidig bruk av flyplassen har vaert tema. – Vi er glade for alle de henvendels­er vi har fått om aktivitet på flyplassen. Det bekrefter at Indre-finnmark er attraktivt med vår geografisk­e posisjon midt mellom bysentraen­e på Nordkalott­en, sier Vasara. Han sier at Kautokeino­s primaere krav overfor statlige myndighete­r er å få på plass et likeverdig flytilbud i Indre Finnmark, lik det man har ellers i fylket. – I fravaer av statlige myndighete­r har vi imidlertid jobbet for alle typer alternativ­er som gir aktivitet på flyplassen, der linjetaxi absolutt er noe vi ser positivt på både som et attraktivt reisetilbu­d for kommunen og ikke minst i reiselivsø­yemed, med Tromsø kun 25 minutters flytur unna. Vi foretar nå noen formelle avklaringe­r før vi igangsette­r en prosess med innhenting av nødvendige konsesjone­r fra luftfartsm­yndigheten­e, sier Vasara.

 ??  ??
 ??  ?? POTENSIAL: – Vi tror vi kan få til flyging til og fra Kautokeino når alt er på plass med godkjennin­ger og man har en teknisk operativ godkjennin­g og konsesjon. Har man dette, så er det som grunnstein­en i et bygg, sier Per Sture Ottesen. (Foto: Privat)
POTENSIAL: – Vi tror vi kan få til flyging til og fra Kautokeino når alt er på plass med godkjennin­ger og man har en teknisk operativ godkjennin­g og konsesjon. Har man dette, så er det som grunnstein­en i et bygg, sier Per Sture Ottesen. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway