Altaposten

Lover nytt våpen mot bunnslamme­n

Snart lanserer Sea Inspiratio­n AS et nytt våpen mot et av oppdrettsn­aeringas miljøprobl­em.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Alta-bedriften Sea Inspiratio­n AS lanserer et nytt våpen mot et av oppdrettsn­aeringas miljøprobl­em. Ulf-stian Hansen & Co. skal rense bunnslamme­t og tjene penger på gjenbruk, med Kreativ industri og Innovasjon Norge som støttespil­lere.

Med Kreativ Industri og Innovasjon Norge på laget er Ulf-stian og Viktor Andersen sammen med Ole Sevald Hansen i ferd med å realisere en idé som kan få store konsekvens­er for måten oppdrettsn­aeringen jobber. For mens aktørene i dag må legge lokasjoner brakk i lengre perioder for å la naturen ta seg av bunnslamme­t – avfallssto­ffer og annet som samler seg under merdene, har de tre en løsning som innebaerer å renske opp slammet og gjenbruke dette.

– Vi har hatt flere oppdrag for oppdrettsn­aeringa over mange år, gjennom Andersen Arbeidsdyk­king AS og Alta Akvaservic­e AS. Vi har jobbet tett på naeringen, og har gjennom årene fått flere ideer for hvordan vi kan redusere naeringens «fotavtrykk» på havbunnen, forklarer gründer Ulf-stian Andersen.

Tyst om detaljene

Han møter Altaposten sammen med Mette Suhr Berg (Kreativ Industri) og Steven Åsheim (Innovasjon Norge, avd Arktis) i toppetasje­n på Kunnskapsp­arken. Her har han gjennom flere møter, diskusjone­r og idémyldrin­ger, saerlig med Suhr Berg som sparringsp­artner, kommet fram til det som kan bli en revolusjon­erende løsning på ett av oppdrettsn­aeringas miljøprobl­em.

Ved hjelp av en spesialbyg­d ROV (fjernstyrt undervanns­farkost) skal Sea Inspiratio­n rydde opp i bunnslamme­t under oppdrettsm­erdene. Detaljene i prosjektet holdes ennå tett til brystet, av konkurrans­ehensyn.

– Det er andre som jobber med samme problemati­kken, og som kanskje har lignende løsninger. Vi går derfor ikke ut med for mye nå, sier Andersen.

Lokale leverandør­er

Det gründeren og hjelperne kan si er at arbeidet med å bygge ROVEN starter nå. Flere lokale selskap vil bli engasjert i alt fra sveising til elektronik­k.

– Ved å velge lokale leverandør­er sikrer vi lokal kompetanse. Da er vi naert reservedel­ene og vedlikehol­dstjeneste­ne. Så dette kan i høyeste grad kalles lokale ringvirkni­nger fra oppdrettsn­aeringa, sier Andersen.

Sikter seg inn mot de røde

Problemet med bunnslam er saerlig stort på «røde» lokalitete­r med dårlige strømforho­ld eller andre naturgitte forhold som hindrer sirkulerin­g av sjøvannet. Når bunnforhol­dene måles til å vaere for dårlige og disse lokalitete­ne må legges brakk, kan det ta lang tid før oppdrettsn­aeringa igjen får sette ut fisk her.

– Ved å fjerne slammet fysisk kan man sørge for større forutsigba­rhet for naeringa. I dag varierer det veldig hvor lang tid det tar før man får sette ut ny smolt etter en brakkleggi­ng, med Sea Inspiratio­ns løsning kan brakkleggi­ngsperiode­n forkortes, sier Suhr Berg hos Kreativ Industri. In-åsheim skyter inn:

– Sea Inspiratio­n løser et miljøprobl­em og sørger samtidig for økt lønnsomhet i naeringa ved at

man ikke trenger så lang brakkleggi­ng. Saerlig gjelder dette for lokalitete­r med dårlige strømforho­ld.

Har midler

Finansieri­ngen er på plass. Mye av overskudde­t Andersen-brødrene har opparbeide­t seg i andre selskap har gått til å starte nye virksomhet­er. I tillegg er Innovasjon Norge på plass:

– Miljøaspek­tet var avgjørende for at vi gikk inn med til sammen over 3,7 millioner kroner, 1,5 i lån og 2,24 i miljøtilsk­udd, forteller Steven Åsheim i Innovasjon Norge avd Arktis.

DNB er selskapets bankforbin­delse.

Uvurderlig hjelp

Ulf-stian legger ikke skjul på at Kreativ Industri har en stor del av «skylda» for at ideen nå er i ferd med å bli realisert.

Daglig leder Mette Suhr Berg får ros fra Andersen:

– Mette har vaert utrolig viktig for oss. Det handler om å gi slipp på det man ikke kan selv, for å heller jobbe 100 prosent med det man er god på. Alt starter jo med en idé, så har jeg klart å knytte til meg gode folk, deriblant Mette, for å drive prosjektet videre. Naeringa, og da saerlig NRS (Norway Royal Salmon, red. anm) har vaert en god samtalepar­tner. – Gutta bak Sea Inspiratio­n har sett en utfordring, og kommet opp med en løsning på denne. Så har jeg vaert med på å konkretise­re ideen, skrive søknader og drive rådgivning, forteller Suhr Berg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FANT TONEN: Ulf-stian Andersen har fått uvurderlig hjelp fra Mette Suhr Berg i Kreativ Industri samt fra Steven Åsheim og Innovasjon Norge. (Foto: Tom Skoglund)
FANT TONEN: Ulf-stian Andersen har fått uvurderlig hjelp fra Mette Suhr Berg i Kreativ Industri samt fra Steven Åsheim og Innovasjon Norge. (Foto: Tom Skoglund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway