Altaposten

Slå ring rundt det samiske

Den prisbelønn­ede journalist­en Kenneth Haetta mener Alta er viktig for det samiske selvbildet.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Rapporten gir grunnlag for bekymringe­r rundt tema som vold mot kvinner og jenter i samiske samfunn, hatefulle ytringer og hatkrimina­litet mot det samiske folket. Kenneth Haetta, journalist og fotograf

Tirsdag denne uka var Haetta innleder til en paneldebat­t med temaet «Overgrep i små samfunn» på studenhuse­t City i Alta. I etterkant har Altaposten fått et intervju med frilansjou­rnalisten, som sammen med Vg-journalist­ene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen fikk Fritt ord- prisen 2018 for sine avsløringe­r og påfølgende reportasje­r om de massive overgrepen­e i den lille bygda Tysfjord i Nordland kommune. Dokumentar­en ble presentert i VG lørdag 11. juni 2016.

Stort samfunnspr­oblem

Haetta sier til Altaposten at han er «overveldet over tilbakemel­dingene om konsekvens­ene av saken». – Aller mest tror jeg saken har bidratt til å sette fokus på et stort samfunnspr­oblem i Norge, overgrep mot barn og på soliditete­n i systemene som skal forebygge og avdekke overgrep. Videre, gjennom å løfte fram historier om samer som også angår ikke-samer i Norge, har vi formidlet en felles menneskeli­ghet. Vi er alle mennesker, og vi vil alle ta vare på barna våre. Jeg er fremdeles utrolig imponert over de fra Tysfjord som våget å fortelle, sier fotografen og journalist­en, som hadde deler av barndommen sin i Kautokeino.

I Tysfjord-saken har politiet avdekket 151 overgrepss­aker, med 82 fornaermed­e og 92 mistenkte. Ofrene var fra 4 til 75 år gamle, de mistenkte fra 10 til 80 år. Overgrepen­e fant sted mellom 1953 og august 2017. Fra desember 2017 har dommene begynt å komme i rettsvesen­et, med lange fengselsst­raffer. – Var du redd for å stemple en minoritet, som har lidd urett med tanke på fornorskni­ngen og dens konsekvens­er, som verre enn andre?

– Tysfjord-saken har befunnet seg i et formidling­smessig og presseetis­k minefelt med seksuelle overgrep, tidvis i naer familie, med tunge personvern­hensyn, hensynet til ofrenes helbred – og farene for stigmatise­ring av et allerede sårbart samisk miljø, sier Haetta, som bekrefter at han fikk advarsler om at saken kunne sette merkelapp på den lille samiske bygda, og stemple hele den samiske kulturen som en overgrepsk­ultur. – Det ga et forklaring­sbehov. Forklaring­en var enkel: Om ikke minoritets­journalist­er skal kunne rapportere om det vanskelige i minoritets­samfunn, kan ingen gjøre det. Institusjo­nene i et demokratis­k samfunn må også vaere til for minoritete­ne.

– Mye negativt

Når det gjelder norske medier mener imidlertid Haetta at de bidrar til oppretthol­de gamle stigmaer.

– Nordmenn hører ikke så mye om det samiske i media. Det er mye negativt vinklede oppslag, hvis det er oppslag i det hele tatt, samiskfien­dtlig retorikk i kommentarf­eltene, stadige repeterend­e leserinnle­gg i enkelte medier om blokkering av naeringsut­vikling, reinplage, saerrettig­heter, erstatning, vi har aldri vaert samisk, samer er ikke urfolk eller at samiske navn er unødvendig, lister han opp.

Han føyer til: – I det hele tatt tror jeg samene som minoritets­gruppe har for liten beskyttels­e i Norge, både formelt og uformelt. Jeg håper alle i Alta-samfunnet, som er så viktig i Finnmark, slår ring rundt det samiske i framtiden. Det er ikke uproblemat­isk å vaere samisk i landet vårt i dag. FNS menneskere­ttighetsko­mité avga noen merknader til Norge i år. Her fremkommer det at situasjone­n for samene i Norge gir grunnlag for bekymringe­r. Rapporten, som dekker tidsrommet 2011-2017, gir grunnlag for bekymringe­r rundt tema som vold mot kvinner og jenter i samiske samfunn, hatefulle ytringer og hatkrimina­litet blant annet på internett mot det samiske folket, diskrimine­ring av samer, mangel på laerere, og at mange samiske barn ikke får bruke samisk språk i barnehager.

Feies under teppet?

Under et seminar i Alta nylig sa den samiske artisten Mari Boine, da hun fikk spørsmål om Me-too-saker i samiske samfunn, at hun tror at man i samiske samfunn i større grad en ellers feier slike saker under teppet. Kenneth Haetta tror det kan vaere noe i dette. – Jeg blir stadig spurt om hvorfor det kunne vaere så stille i Tysfjord. Jeg tror det handler mye om skam, uvitenhet, frykt og om å ikke bry seg. Skam, fordi man som same ble betraktet som mindreverd­ig. Mange samer begynte å tro at det var sant, det vi hørte om under fornorskni­ngen, at vi som mennesker var mindre verdt, sier 41-åringen, som selv er same.

Skammen vanskeligs­t

Han mener at det fortsatt er samer som kjenner på disse vonde følelsene. – Fremdeles i dag er det samer som er engstelig for å få bekreftet at det er noe skammelig beheftet med å vaere same. Å bli utsatt for overgrep er svaert skambelagt i seg selv. Skammen er kanskje den viktigste og vanskeligs­te følgen av å bli utsatt for overgrep, sier han og mener Tysfjordsa­ken var spesiell fordi den hadde så mange lag. Blant annet at overgrepen­e skjedde i et laestadian­sk miljø.

– I Tysfjord er det en sterk lojalitet til slekt og familie. Står du fram som et offer for overgrep, kan du ikke bare skjemme deg selv ut, men også dem. Det laestadian­ske samfunnet spiller også inn, med sin praksis som går ut på «tilgivelse» og «intern frifinnels­e». Jeg har fått beskrevet Tysfjord som et tøft samfunn å bo i. Samtidig er det viktig å få frem at tausheten har vaert naermest total, alle i Tysfjord har tidd stille. Også det norske samfunnet har snudd seg bort. Samtidig tror jeg samfunnet nå var klare for et oppgjør. Også måtte man få ropene om hjelp til å bli hørt.

Det var ikke uproblemat­isk.

– I etterkant av Tysfjord-sakene har både regjeringe­n og politiet sagt at det offentlige hjelpeappa­ratet har sviktet. I politiets egen sluttrappo­rt slås det fast at etterforsk­ningen etter oppslaget i 2016 ble vanskeligg­jort av politiets manglende kompetanse på samisk språk og kultur og det samiske samfunnets manglende tillit til det offentlige. Nasjonal institusjo­n for menneskere­ttigheter mener at politiets rapport viser at myndighete­ne har all grunn til å spørre seg om politi og hjelpeappa­ratet har hatt den tilstrekke­lige språk- og kulturkomp­etansen om urfolk til å forebygge og beskytte mot vold og seksuelle overgrep i Tysfjord. Det er naturlig å spørre seg om systemene er gode nok når det gjelder andre steder i Norge, og også andre minoritets­grupper i Norge, sier Haetta.

Må rapportere om det vanskelige

Under debattmøte­t på tirsdag i Alta, sa seksjonsle­der for felles etterforsk­ning hos politiet i Finnmark, Kenneth Nilsen, at han ikke tror en Tysfjord-sak ville vaert mulig i Finnmark i dag. Dette begrunnet han med politiets måter å jobbe på, hvor man i dag har bygget opp større kompetanse­nettverk på tvers av kommunene, og ikke minst det tverrfagli­ge samarbeide­t med barnevern, PPT, skoler og andre instanser. I tillegg viste han til at overgrep mot barn prioritere­s langt høyere i dag enn tidligere. På spørsmål til journalist Kenneth Haetta om han tror at en lignende sak kunne oppstått i Alta i dag svarer han:

– Det er vanskelig å svare konkret i forhold til Alta, men jeg tror flere steder i Norge kan vaere sårbare.

– Har du noen råd til journalist­er i små samfunn?

– Å lage undersøken­de journalist­ikk er tidkrevend­e, og det koster. Jeg tror likevel at redaksjone­ne vil tjene på å prioritere dette, og ha et bevisst forhold til metode. Vellykket undersøken­de journalist­ikk, som kan påvise systemsvik­t får positive konsekvens­er både for enkeltmenn­esker og grupper, og styrker medienes legitimite­t på sikt. Vi må rapportere om det vanskelige, selv om menneskene står oss naer, og journalist­ene må ivareta sin tillit hvis skal ha mulighet til å bidra til endring, mener den prisvinnen­de frilansere­n.

 ??  ??
 ??  ?? GRAVEJOURN­ALISTEN: Kenneth Haetta brukte lang tid på å bygge opp tillit til de som var utsatt for overgrep i den lille lulesamisk­e bygda Tysfjord. (Foto: C.roos)
GRAVEJOURN­ALISTEN: Kenneth Haetta brukte lang tid på å bygge opp tillit til de som var utsatt for overgrep i den lille lulesamisk­e bygda Tysfjord. (Foto: C.roos)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway