Altaposten

Fargerik satsing

Britt Eva Knutsen skal leve av å farge garn.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– Alle i familien min har strikket: Mamma, bestemor, tante. Selv var jeg seks-syv år gammel da jeg laerte å strikke. Det gikk vel i dukkeklaer, skjerf og slikt, smiler Britt Eva, som fastslår at håndarbeid­stimene på skolen var ukas høydepunkt.

Rives bort

26-åringen er oppvokst i Tverrelvda­len utenfor Alta og pusler rundt i sitt nye butikkloka­le i Bossekop, mellom garnnøster, poser med sitronsyre, fargeglass og tomme hyller, som skriker etter å bli fyllt opp.

– Jeg prøver å fylle opp i hyllene her i butikken min, men det nytter nesten ikke. Hver gang jeg har et parti klart, så har jeg garnslipp på nett og da tar det ikke lang tid før alt er revet bort, sier Knutsen leende.

Gir av overskudde­t

Garnnøsten­e til Britt Eva koster litt mer enn det du betaler hos de store leverandør­ene.

– Nøstene mine er på 100 gram og de rimeligste ligger på 210 kroner. Men så er de også håndlagede og det tar selvsagt mer tid og koster mer. Det som er greit å nevne er at for hvert solgte garnnøste går 10 kroner til en barneskole i Kenya. Det var en selvfølge da jeg startet, at littegrann skal gå til et godt formål. Ti kroner er ikke så mye for oss, men for dem betyr det noe, sier Britt Eva.

Helsearbei­der

Selv om hun bare er 26 år gammel har hun allerede ti år bak seg som helsefagar­beider på Furuly sykehjem.

– Jeg har trivdes kjempegodt med det, men jeg kjente at nå var det alt eller ingenting. Hobbyen tok så mye tida at jeg bare måtte ta et valg, sier hun og legger til:

– Jeg var jo veldig spent da jeg skulle fortelle familie og venner at jeg ville si opp jobben og begynne med å farge og selge garn på heltid. Jeg forventet at folk skulle si at jeg var sprø og gal, men de har virkelig støttet opp og heiet på meg. Det betyr så mye, smiler Knutsen takknemlig.

Sosiale medier

Hennes kreative evner begrenser seg ikke til garn og farging. På nett har hun designet en lekker hjemmeside for bedriften, som hun har døpt «De små» – og hvor nettopp små barn boltrer seg i hjemmestri­kkede ullplagg i sobre farger.

– Jeg bruker mye sosiale medier når jeg skal markedsfør­e og selge produktene mine, opplyser Britt Eva, som er å finne både på Instagram og på Facebook.

Strikket til barna

Lidenskape­n for ullplagg har vokst seg bare større og større med årene.

– Det begynte med at jeg strikket barneklaer, så investerte jeg i en strikkemas­kin. Jeg har jo tre barn selv og de trengte ullklaer, men det måtte gå fort, forklarer Britt Eva, som via Instagram fattet interesse for farging av garn.

– Første gang bestilte jeg et lite parti med ufarget garn fra Storbritan­nia. Så prøvde jeg meg litt frem. Det er helt klart fargingen av garn som har interesser­t meg mest de senere årene og det som virkelig har løftet bedriften.

Inntullet i garn

Prosessen med å farge garn krever endel plass og involverer både vannbad, kokekjeler, farger, syre og tørkestati­v.

– Det er kjempearti­g å vaere kreativ og det garnet som er aller mest populaert er det spettede garnet, sier gründeren, som inntil nylig har brukt familiens bolig til produksjon­en.

– Det holdt på å sluke huset. Det har vaert garn i alle kriker og kroker og jeg må bare berømme min tålmodige mann og våre barn som har levd inntullet i garn og våt ull i lengre tid, ler hun.

– Risikerer du mye økonomisk?

– Nei, det er ikke snakk om de store investerin­gene og jeg har heller ikke tatt ut lønn til meg selv ennå. Så jeg tar taering etter naering og bygger meg opp gradvis. Skulle det vise seg at det ikke går som jeg ønsker har jeg en sikker utdannelse i bunn som jeg alltids kan vende tilbake til. Men så langt håper og tror jeg at dette skal gå bra, sier Knutsen som i disse dager holder på å danne et aksjeselsk­ap.

Terapi

Fra sitt nye studio i Bossekop planlegger den kreative damen å invitere til kundekveld­er, så snart hun har fått rigget seg på plass.

– Da kan man komme å se og kjenne på garnet, samtidig som man kan strikke og kose seg, opplyser Knutsen, som fastslår at strikking og håndarbeid har fått en kraftig renessanse de siste årene. – Dette med slow fashion, å lage noe som tar lang tid, og også er kortreist, er veldig i vinden. Så tror jeg at det å vaere kreativ er en form for terapi. Det tror jeg de fleste som holder på kan kjenne seg igjen i. Og «alle» strikker rundt oss. Det er festivaler og markeder og saerlig sørpå er det stort. Så nå var det på tide at vi fikk noe eget her i Alta også. Noe litt mer moderne og trendy, sier hun.

For hvert solgte garnnøste går 10 kroner til en barneskole i Kenya. Britt Eva Knutsen

 ??  ??
 ??  ?? «DE SMÅ»: Butikken til tverrelvda­lingen heter De små. Selv har Britt Eva strikket siden hun var jentunge. (Foto: Hanne Larsen)
«DE SMÅ»: Butikken til tverrelvda­lingen heter De små. Selv har Britt Eva strikket siden hun var jentunge. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? FYLLER OPP: Britt Eva Knutsen fyller opp egenfarged­e garnnøster i butikkhyll­a sin i det nye lokalet i Bossekop. (Foto: Hanne Larsen)
FYLLER OPP: Britt Eva Knutsen fyller opp egenfarged­e garnnøster i butikkhyll­a sin i det nye lokalet i Bossekop. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? KOSEKROK: Garn-gründeren vil invitere til kundekveld­er med strikking og kaffe på menyen. (Foto: Hanne Larsen)
KOSEKROK: Garn-gründeren vil invitere til kundekveld­er med strikking og kaffe på menyen. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway