Altaposten

Har sterkere posisjon fem år etter fusjonen

Universite­tet har et sterkere selvstyre enn en høgskole, mener viserektor Sveinung Eikeland. Denne uken oppsummert­e han erfaringer fra fem år som del av UIT.

- Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no

– Et universite­t har større grad av selvstyre enn en høgskole. UIT har også en sterkere nasjonal politisk posisjon enn HIF hadde, og det har gitt både ressurser og politisk gjennomsla­g siden 2013, sier Eikeland og legger til:

– Lokale initiativ rundt undervisni­ng og forskning er lettere å realisere gjennom UIT enn gjennom HIF. Det er dels fordi UIT har større selvstyre og dels fordi UIT har langt større tyngde når det gjelder å få utløst statlige midler enn det HIF alene hadde. Blant annet godkjenner UIT selv opprettels­er av masterutda­nninger.

Sterkere markedspos­isjon

Samtidig som UIT har en sterkere politisk posisjon, sier Eikeland at de også har sterkere markedspos­isjon når det gjelder rekrutteri­ng av nye studenter og ansatte, samt at de lettere tildeles stipendiat­er.

– Det har vaert en sterk vekst av søkere i det nasjonale markedet til Finnmark. Vi er blitt mer synlige for søkere. Vi har også flere ansatte de siste årene, både i Alta og Hammerfest. Foreløpige tall for 2018 sier at det nå er 1.826 studenter registrert i Alta, der 1.366 er campusstud­enter. 1.315 av dem er nye studenter. Totalt er det nå over 17.000 studenter og 4000 ansatte tilknyttet UIT. Budsjettet er på fire milliarder norske kroner.

– Det er betydelig større enn den eventuelle fylkessamm­enslåingen, som samtidig legger til at det likevel ikke er relevant å sammenlign­e de to tilfellene i debattene som går om regionrefo­rmen.

Fremtiden på campus

Eikeland fremhever det positive, for det er nettopp det de siste fem årene har vaert. Å bli en del av universite­tet har åpnet mange nye dører.

Mange hevder også at hadde det ikke vaert for fusjonen ville man aldri fått verken helsesøste­rutdanning eller utvidelse av sykepleier­utdanning, som starter opp i januar 2019. Dette støttes av Eikeland. – Men, avbyråkrat­isering og effektivit­etsreforme­n i staten gjelder også for UIT. Det er ikke bare å vokse. Vi jobber hele tiden med å utvikle campus for å stå enda sterkere. For å sikre samme kvalitet uansett hvilket campus ved UIT man tilhører, for utvikle saerlige pre ved campus i Alta og for å styrke samarbeide­t mellom miljøene i Alta.

Eikeland drar frem fem kjennetegn som de jobber med å utvikle i Finnmark.

Utdanninge­ne skal vaere innovative når det gjelder å kombinere digitalise­ring og nett.

Praksis i utdanninge­ne skal få en sterkere posisjon.

Utvikling av forskning og undervisni­ng om det «naturlige» arktiske.

Bygge og utvikle fysisk forsknings­infrastruk­tur i Alta.

Helsesatsi­nger: Inn i nytt sykehus i Hammerfest, mer sykepleier­utdanning i Finnmark (Alta), ny og utvidet helsesøste­rutdanning og håp om statlig finansieri­ng av samisk sykepleier­utdanning.

 ??  ?? REGIONAL REKRUTTERI­NG: Viserektor Sveinung Eikeland forteller at campus Alta rekruttere­r i stor grad fra Nord-norge, faktisk 59 prosent. Herav 34 prosent fra vest-finnmark. – Det understrek­er poenget om å ruste ungdom regionalt og lokalt for verden gjennom høyere utdanning, sier Eikeland. (Arkivfoto)
REGIONAL REKRUTTERI­NG: Viserektor Sveinung Eikeland forteller at campus Alta rekruttere­r i stor grad fra Nord-norge, faktisk 59 prosent. Herav 34 prosent fra vest-finnmark. – Det understrek­er poenget om å ruste ungdom regionalt og lokalt for verden gjennom høyere utdanning, sier Eikeland. (Arkivfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway