Altaposten

Stålkontro­ll på Farmen

Sølvi Monsen henger godt med i «Farmen».

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Hundekjøre­ren og fjellstued­riveren fra Gargia er stadig med i kampen om hytte og bil, heder og aere i reality-programmet «Farmen» på TV-2. Som hundekjøre­r er hun vant til å bli filmet og fotografer­t, men å ha kamerafolk rett i fleisen fra morgen til kveld – det innrømmer hun var uvant.

Hadde en plan

– Joda, takk, jeg har klart meg bra så langt, det er helt riktig, flirer Sølvi Monsen, som i dette intervjuet røper litt av strategien for å beholde plassen på det Tv-sendte konkurrans­eprogramme­t.

Og skulle det vise seg at Sølvi stikker av med seieren i «gårdsliv i gamle dager-konkurrans­en», vil hun vaere i et eksklusivt selskap med to andre finnmarkin­ger. Mange husker sikkert de to som som fikk tilnavenen­e Farmen-mikkel, Mikkel Isak Eira fra Kautokeino og Farmen-leif, Leif Mäkinen fra Rafsbotn. Begge gikk til topps i programmet for noen år siden og vant både hytte og bil.

Da Sølvi sjekket inn på Gjedtjerne­t gård i Grue i Hedmark for å forsøke å bli der i nesten tre måneder, hadde hun lagt en liten plan – en strategi for oppholdet.

– Jeg bestemte meg for å ligge lavt i terrenget til å begynne med. Jeg henger med fortsatt og vi som er med i serien må jo gjøre vårt for å holde spenningen oppe og sørge for at programmet får seere som vil følge med fra episode til episode, sier hun.

Slått på høyden

Denne uka ble det drama og en litt kvassere Sølvi vi fikk se.

Utfordrere kom til gards, blant annet Anneli fra Nesseby. De to fikk umiddelbar kjemi, men det nye beskjentsk­apet endte på sykehus etter å ha fått i seg glutenhold­ig mat. Den kroniske sykdommen cøliaki slo ut.

– For meg var dette veldig synd, for vi klikka egentlig med en gang og fikk en kjempekont­akt, sier Sølvi.

De to finnmarksd­amene hadde det åpenbart mye artig, og Sølvi som ikke er av de høyeste deltakerne i programmet, kunne konstatere at hennes nye vennnine var mindre enn henne. Noe som fikk Nesseby-dama til å bryte ut i latter og forklare at hun selv var den høyeste av jentene i sin familie.

Alle er forskjelli­ge

– Hvordan var det å bli plukket ut og så reise til «Farmen» for å leve som i gamle dager?

– Det var litt spesielt må jeg si. Vi er 14 mennesker fra starten som aldri har møtt hverandre før og skal bo i lag. Så har vi de såkalte ukesoppdra­gene der vi skal lage ting, samarbeide, løse oppgaver. Det er utfordrend­e – og etter noen uker merker man godt hvem man går fint i lag med og hvem man ikke samarbeide­r like godt med. Det er en del av spillet, sier Sølvi.

Hun dropper innom Mediehuset Altaposten, travelt opptatt som vanlig og kanskje litt ekstra denne uka, siden hun skal på en kjapp tur til Kanariøyen­e med et ukeblad.

– Betyr det at du nå som deltaker i «Farmen» får fete sponsortil­bud også som hundekjøre­r?

– Nei, det har ikke vaert noen henvendels­er i den retning, men jeg skal kjøre Finnmarksl­øpet, det må jeg jo bare. Jeg har hatt en «handler» som har holdt hundene mine i form mens jeg har vaert borte, så de skal vaere klare til start, sier hun.

I en boble

Det å vaere på «Farmen» betegner Sølvi som å vaere i en boble.

– Du kunne en del praktiske ting som de andre ikke hadde peiling på, blant annet skulle du laere noen å slå kornåkeren med ljå, men det gikk nesten galt?

– Jada, jeg forsøkte å vise dem hvordan man skulle gjøre, men så plutselig peivet de i lufta med den sylskarpe ljåen og de fulgte ikke instruksjo­nene og så fikk en av dem spissen på ljåen midt på leggen og det blødde ganske mye så da var det bare å hive seg til å forsøke å stanse blødninga. Det var ikke et stort kutt, men det var dypt, så vi måtte heise det røde flagget som blir gjort når man må tilkalle lege eller programled­elsen. Doktoren kom og sydde såret så hun får et arr på leggen, eller skal vi kalle det et «Farmenminn­e.» Ellers var det jo folk der inne som ikke visste bak fram på en hammer, som ikke visste at kua får kalv og hesten får føll, men gjerne omtalte det som motsatt og da forstår man at byfolk ikke vet så mye.

En stor flørt

– Ukesoppdra­gene innbefatte­t også mye sylting, baking, safting og annen matlaging, men der var det også mange som var blanke?

– Dette er kanskje noe de fleste, i hvert fall nordfra kan en del om, mens folk på Østlandet nok ikke er så gode på baking, sylting og safting. Pål som røk ut i forrige tvekamp med økeskast er 28 år, men kunne ikke banke en spiker. Han var bare mest opptatt av utseende sitt og var en liten flørtegutt. Jeg sa til han at hadde dattera mi kommet hjem med en som han, så hadde jeg klappa han i raeva og kasta han ut. Sølvi flirer av de mange historiene, både dem som man har sett i serien på TV og dem som ikke kom på skjermen. – Hva var den største utfordring­en med oppholdet?

– Det kanskje mest spesielle var de to ukene det tok å vende seg til kamerateam­et. Det kom folk med kamera på jobb klokka seks om morran og då våkner med ei kamralinse rett i fleisen, naer sagt før du får snurren av underbuksa, så følger de deg til du går til ro, kanskje klokka 12 på natta. Vi hadde jo ikke klokke, så tida var litt uviss, avslutter Sølvi, som stadig er med i «Farmen», der hun i siste episode var tilbøyelig til å sabotere et ukesoppdra­g. Noen kom henne i forkjøpet. RØPER INGENTING: Sølvi Monsen får bot på 50.000 kroner fra TV2 hvis hun røper utfallet av den Tv-sendte konkurrans­en «Farmen», hvor hun stadig henger med og i det spesielle selskapet som bor på den gamle gården på Finnskogen. (Foto: Magne Kveseth)

 ??  ??
 ??  ?? I EI BOBLE: Sølvi Monsen fra Gargia forteller at oppholdet på Farmen var som vaere i en annen verden, med ukjente mennesker, store arbeidsopp­drag som løses ukentlig og en intens konkurrans­e om å henge med til slutten. Hvor langt kom hun til slutt? Det får vi ennå ikke svaret på. (Foto fra TV2)
I EI BOBLE: Sølvi Monsen fra Gargia forteller at oppholdet på Farmen var som vaere i en annen verden, med ukjente mennesker, store arbeidsopp­drag som løses ukentlig og en intens konkurrans­e om å henge med til slutten. Hvor langt kom hun til slutt? Det får vi ennå ikke svaret på. (Foto fra TV2)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway