Altaposten

Planer for gigantfelt i Tverrelvda­len

Landsomfat­tende Norgeshus har planer for 150 tomter i Tverrelvda­len.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Den landsomfat­tende aktøren Norgeshus, med hovedkonto­r på Melhus i Trøndelag, har utarbeidet planen som totalt omfatter 153 boenheter på et areal vedtatt avsatt til boligbyggi­ng under navnet Svenbakken. I Alta er det Alta Boligbygg AS, som sammen med deleier av arealet og maskinentr­eprenør Daniel Jakobsen, skal realisere planen.

– Vi har planlagt for hele området, noe som var et krav fra lokale myndighete­r, men vi har gjennom vår samarbeids­partner kun eiendomsre­tt til halve arealet, sier daglig leder i Alta Boligbygg, Eivind Antonsen.

Ikke interesser­t

Den delen av planområde­t som ligger mellom den opprinneli­ge Svenbakken og Kvitberget boligfelt/tverrelvda­len skole, ble lagt ut for salg på Finn.no allerede i 2016. Til tross for at kommunesty­ret allerede i 2015 vedtok en arbeidsord­re til administra­sjonen om å sikre seg området, viste ikke Alta kommune noen interesse. Først da Jakobsen melde seg, kom Alta kommune på banen, men stoppet sitt bud på 2,5 millioner kroner. Det var totalt 17 som hadde meldt sin interesse, men Jakobsen fikk tilslaget for 3,75 millioner kroner, en pris Jakobsen i Altaposten ga uttrykk for at han var svaert godt fornøyd med. Til sammenlign­ing er det omsatt flere boligtomte­r i sentral-alta for over to millioner kroner, den foreløpige rekorden er på 2,6 millioner kroner.

Alta kommune synes heller ikke å vaere interesser­t i å få hånd om Falsen-eiendommen, der de fleste eneboligen­e og over halvparten av boenhetene er tenkt plassert.

– Jeg vil ikke uttale meg om Svenbakken fordi det er en pågående prosess ledet av rådmannen, sier gruppelede­r for Ap, Ole Steinar Østlyngen.

Altaposten er kjent med at interessen er laber fra politisk ledelse. Rådmann Bjørn-atle Hansen bekrefter overfor Altaposten at det har pågått forhandlin­ger og at det er forhandlet fram en pris.

– Kan du si hva prisen er og om du vil anbefale kjøp?

– Jeg kan selvsagt ikke si noe pris. Dette er en sak unntatt offentligh­et, men jeg kan bekrefte at jeg ikke kommer til å anbefale kjøp når saken legges fram til politisk avgjørelse, klargjør Hansen til Altaposten.

Lovte styring

Da Ole Steinar Østlyngen la fram sitt første budsjett på vegne av posisjonsp­ariene høsten 2015, lovte gruppelede­ren styring og en politikk som skulle stabiliser­e eller bringe prisene ned. Økt tilgang gjennom nye felt, og en høy andel med kommunale selvkostto­mter, skulle gi levelige priser for førstegang­setablerer­ne. Garantien var at det til enhver tid skulle vaere kommunale tomter til selvkost klar for tildeling.

– Det er bare å innrømme at det så langt har vaert få eneboligto­mter, og enda faerre selvkostto­mter. Allerede i løpet av sommeren 2019 vil vi ha 400 boligtomte­r, med en hovedvekt på kommunale selvkostto­mter, klar for tildeling, hevder Østlyngen, med tanke på at kommunen kan komme til å overlate hele Svenbakken-feltet til den private aktøren. Så langt tyder alt på at Østlyngen og Alta kommune sier nei til å kjøpe arealet som ifølge den nye planen vil gi rundt 80/90 kommunale boenheter på Svenbakken, og samtidig bidra til utvikling av feltet sammen med Norgeshus/alta Boligbygg.

– Vi ser det som svaert positivt om Alta kommune blir aktør. Blant annet vil veiløsning­en inn i feltet gå over grunnen som Falsen-familien eier. Ikke noe ville vaert bedre enn at kommunen hadde kjøpt arealet og kunne vaert med å realisert utbygginge­n. Det ville gitt utviklinge­n av feltet ny dynamikk og vaert bra med tanke på rask realiserin­g, sier Eivind Antonsen i Alta Boligbyggi­ng AS.

Rimelig pris

Altaposten har jobbet med denne konkrete saken siden sommeren 2018, og fikk sist uke bekreftet av rådmannen at det var forhandlet fram en pris med familien Falsen som eier grunnen. Den har det vaert svaert vanskelig å få konkretise­rt. Etter det vi erfarer er imidlertid prisen 10 millioner kroner for området, som i planen til Norgeshus vil gi plass både til infrastruk­ter og rundt 80 boenheter. Det gir 125.000 dersom prisen fordeles per boenhet. Selv med en svaert romslig opparbeide­lseskostna­d skal det svaert mye til for å komme over en tomtepris på 500.000 kroner per boenhet.

Altaposten er kjent med Falsen-familien har tilbudt å senke prisen til syv millioner kroner, forutsatt at de får beholde fire eneboligto­mter.

– Er forundret

Odd Erling Mikalsen, leder i Alta Frp, sier at han er svaert forundret over at opposisjon­en ikke er informert, feltets størrelse tatt i betraktnin­g.

– Dette er ingen liten sak, ikke minst for byens unge som presses

ut av boligmarke­det av manglende tilgjengel­ighet og en pris som har gått til himmels. For Frp hevdes det at markedssty­ring er hellig, men her fungerer ikke markedet og da må vi ta styring og tilrettele­gge for å flere enheter. Noe annet vil vaere et svik mot de unge. Sammen med kommunale tomter til selvkost, må vi gi rom for private utbyggere, slik at boliger- og boligtomte­r ikke blir en mangelvare, sier Mikalsen.

Dersom prisen på arealet er slik Altaposten har antydet, mener han personlig at kommunen bare må gi full gass.

– Hva har Alta kommune å tape? De vil få investerin­gene tilbake ved salg av tomtene og har veldig mye å vinne ved å bidra til lavere boligprise­r. Det er svaert viktig for at Alta skal kunne vokse og utvikle seg.

Saken vil sannsynlig­vis ble lagt fram for avgjørelse i planutvalg­et, men er per i dag ikke kommet inn noen sakspapire­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SIER NEI? Rådmannen bekrefter at han vil innstille på at Alta kommune ikke skal kjøpe Falsen-eiendommen og utvikle halve Svenbakken-feltet i kommunal regi. Innfelt ser vi feltet til Norgeshus/ Alta Boligbygg merket til rødt til venstre. De fleste boligene og eneboligto­mtene er tenkt plassert til Høyre (Falsen-eiendommen). Etter det Altaposten erfarer er posisjonsp­artiene negativ til å betale 10 millioner kroner som skal vaere framforhan­dlet pris for eiendommen. (Foto: Jarle Mjøen)
SIER NEI? Rådmannen bekrefter at han vil innstille på at Alta kommune ikke skal kjøpe Falsen-eiendommen og utvikle halve Svenbakken-feltet i kommunal regi. Innfelt ser vi feltet til Norgeshus/ Alta Boligbygg merket til rødt til venstre. De fleste boligene og eneboligto­mtene er tenkt plassert til Høyre (Falsen-eiendommen). Etter det Altaposten erfarer er posisjonsp­artiene negativ til å betale 10 millioner kroner som skal vaere framforhan­dlet pris for eiendommen. (Foto: Jarle Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway