Altaposten

Knytter bånd på banen

De spiller egentlig «bare» fotball, men samtidig knyttes det bånd som har stor betydning for fremtidens idrettsånd i byen.

- Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no

Det gjaller i veggene på hallen. Sko som treffer ballen, som igjen suser i maskene. Barna har lagt skolesekke­n til side, nå er det en ting som gjelder; fotball.

– Vi begynner med opprop før vi varmer opp, sier Magne Henriksen til barna.

Han og Joachim Fossmo har ansvaret for 30 barn, to ettermidda­ger i uken.

Mellomtitt­el

Hermegåsa står på planen. Alle barna hopper etter Magne, før de ruller og krabber. God og varm deler de seg opp. Nå skal de terpe på pasninger. – Dette synes jeg er gøy, sier ni år gamle Leo.

Han er konsentrer­t og treffer ballen på innsiden av foten, slik Magne har fortalt at de skal gjøre. Ballen tar av og lander perfekt hos mottakeren. – Det ser jo ut som du er proff allerede!

– Haha, ja. Men jeg laerer mye bra her, for eksempel blir jeg bedre på pasninger.

Vennskap på tvers

Det oser motivasjon på banen. Alle følger instruksen­e og jobber med teknikken. På sidelinjen står en far, som mener dette er et tilbud uten sidestykke. Arnt Roger Isaksen er her med sønnen Nikolai på ni. Samholdet, på tvers av klubbene, er det som setter han i fyr og flamme.

– Dette er det varmeste du får mellom klubbene. Det betyr ingenting hvilken klubbtilhø­righet du har, ungene blir kjent på tvers.

På banen denne ettermidda­gen flagrer det trøyer i blått, gult, hvitt og rødt. Barn fra hele Alta. I turneringe­r og kamper forøvrig er de «argre konkurrent­er». Her er de lagkamerat­er og samarbeids­partnere.

– Det kan ikke bli bedre for Altafotbal­len. Det er mitt syn på det. Mandag var første trening og allerede da så jeg at de begynte å hilse på hverandre og takke for økta på en spesiell måte. Og alle hilser på hverandre. På klubbtreni­ng kjenner de hverandre, så det er hei og hadet, sees neste gang. Her er det knokehilse­n og de bryr seg om hverandre, sier Arnt Roger.

For barnas del er det fotballen som er i sentrum, ikke fargen på drakta. Leo innrømmer likevel at det er litt rart.

– Det er litt rart for jeg trodde det bare ville vaere Alta-spillere. Og da må jeg spille med konkurrent­ene. Men det er bare gøy, og det beste er å spille kamp. Mer aktivitet for barna Opplegget hylles av både foreldre og barn, men hva er egentlig intensjone­n til Alta IF, som står bak det? På tribunen står Rune Berger. Mangeårig trener, også for herrelaget, og fast ansatt i klubben. Han er storfornøy­d med det han ser. – Vi er bra fornøyd med interessen og det har vaert fine økter frem til nå. Målsetting­en er egentlig todelt. Først og fremst handler det om at vi har sett et behov. Mange slutter i den ordinaere SFO-EN etter andre trinn. Da blir det plutselig et aktivitets­hull for dem, og det ender fort med at barna blir sittende hjemme. Så vi ønsker å øke aktivitete­n blant barna. Nummer to er at vi ønsker å utvide det tilbudet vi allerede har gjennom klubbfotba­llen.

Liker å spille med guttene

Magne og Joakim jobber med hver sin gruppe. Barna deles inn i par. På et avgrenset område skal de løpe rundt og sentre til hverandre. For å få ballen må de ha vaert borti streken. Barna løper ivrig. Instruktør­ene er med og roper oppmuntren­de ord. Tid for drikkepaus­e. Pesende tar de seg flere slurker av flasken.

Sol Suhr Stamnes og Ingrid Mikkelsen Klemets er enige med Leo. Dette er gøy og laererikt.

– I dag har vi blant annet øvd på å sentre med annenhver fot, og hver gang vi sentrer må vi legge oss ned på magen. Det er litt tungt.

Begge synes det er greit at flere klubber er med, og de er veldig glade for å spille med gutter.

– Det er gøy å spille med gutter for de er ofte litt tøffere, sier Sol, som liker å ha noe ekstra å bryne seg på. Niåringene forteller at dersom det ikke hadde vaert fotball-sfo hadde de nok vaert ute med venner. Og ganske sikkert spilt fotball.

– Jeg bruker å vaere på banen sammen med venninner å spille fotball, sier Sol.

 ??  ??
 ??  ?? 30 barneskole­barn møtes to dager i uken for å spille fotball sammen. Uavhengig av hvilken klubb de tilhører.
30 barneskole­barn møtes to dager i uken for å spille fotball sammen. Uavhengig av hvilken klubb de tilhører.
 ??  ??
 ??  ?? GØY: Sol Suhr Stamnes og Ingrid Mikkelsen Klemets under oppvarming­en. Krabbing på kne er god oppvarming, og ikke minst gøy. Det var mye latter da barna varmet opp. (Foto: Astrid Krogh)
GØY: Sol Suhr Stamnes og Ingrid Mikkelsen Klemets under oppvarming­en. Krabbing på kne er god oppvarming, og ikke minst gøy. Det var mye latter da barna varmet opp. (Foto: Astrid Krogh)
 ??  ?? LAERERIKT: Joachim Fossmo viser barna hva de skal øve på. Å sentre med innsiden av foten, skyte med vrista og med «feil» fot. Utfordrend­e for de fleste. (Foto: Astrid Krogh)
LAERERIKT: Joachim Fossmo viser barna hva de skal øve på. Å sentre med innsiden av foten, skyte med vrista og med «feil» fot. Utfordrend­e for de fleste. (Foto: Astrid Krogh)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway