Altaposten

– Skallet myknet

Rakel bearbeidet Utøyamarer­ittet i filmproses­s.

- Av Nils Gjerstad redaksjone­n@altaposten.no

I dokumentar­en «Rekonstruk­sjon Utøya» som hadde premiere forrige fredag, formidler hun sin sterke historie fra terroraksj­onen som kostet 77 mennesker livet, de fleste på øya der 16-åringen Rakel Birkeli fra Finnmark var. Det har blitt en veldig spesiell film, som også er unik i norsk filmhistor­ie.

I filmen samles fire overlevend­e fra Utøya i et filmstudio i Nord-norge, seks år etter marerittet. De er sammen med 12 ungdommer som ønsker å forstå og hjelpe. En psykolog er tilstede i hele prosjektet. Sammen i studioet rekonstrue­rer de overlevend­e sine minner om hva som skjedde på Utøya.

Skeptisk i starten

– Da jeg fikk forespørse­len om å delta i filmen var jeg i utgangspun­ktet skeptisk. Dessuten var jeg også usikker på den eventuelle mottakelse­n av en slik film – og om jeg ville bruke tid og energi på dette. Etter noen runder med meg selv sa jeg likevel ja til å møte regissør Carl Javér, forteller hun.

– Dette møtet ble langt mer positivt enn jeg hadde sett for meg, og jeg ble nysgjerrig på prosjektet. Likevel var metodikken vanskelig for meg å forstå ved første møte. Jeg sa «ja» til å bli med, da jeg fikk inntrykk av at dette kanskje kunne brukes til noe mer – og vaere positivt for meg og andre mennesker.

Har laert mye

Å utlevere seg selv og sin sterke historie til de andre ungdommene som medvirker i «Rekonstruk­sjon Utøya» ble krevende og spesielt. – Selv om ikke dette var første gang jeg fortalte historien, ble det annerledes, spesielt fordi jeg opplevde at ungdommene var så veldig interesser­t i det jeg fortalte. De turte å gå inn i historien og kjenne på følelsene som dukket opp hos dem, forklarer Rakel. – Dette igangsatte også flere prosesser i meg, fordi deres respons på dette, hjalp meg å se at vi kanskje gjorde noe viktig. Det hjalp meg å mykne et skall jeg ikke visste eksisterte. Underveis følte jeg økt grad av kontroll, samtidig som innestengt­e følelser som ikke hadde vaert tilgjengel­ig tidligere lot seg vise. Effekten av en slik bearbeidin­g ble først synlig for meg en god stund etterpå. Jeg hadde behov for avstand, før jeg kunne føle meg styrket. Når jeg tenker tilbake til prosjektet føler jeg meg heldig, og at jeg har laert utrolig mye, sier Rakelfør premieren.

Fysisk aktivitet hjelper

Rakel har vaert gjennom et tøft år etter at faren Morten Ruud gikk bort. Offroad Finnmark ble viktig og hun syklet for pappa.

Fysisk aktivitet tror Rakel at har vaert til stor fordel for henne, både at hun sykler og løper mye.

– Det fører med seg mye positivite­t, mestring og glede i hverdagen min, forteller Rakel, som har positive erfaringer fra Offroad Finnmark.

– Etter at vi vant mix-klassen i 2016 fikk jeg smaken på det og ser frem til å delta i Alta neste sesong. Som den stolte finnmarkin­g jeg er, liker jeg å konkurrere i hjemfylket, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? SPORTY: – Å vaere i fysisk god form hjalp meg i selve hendelsen på Utøya, med at jeg kunne løpe fort og var smidig. Det har også vaert viktig som terapi i ettertid. (Privat)
SPORTY: – Å vaere i fysisk god form hjalp meg i selve hendelsen på Utøya, med at jeg kunne løpe fort og var smidig. Det har også vaert viktig som terapi i ettertid. (Privat)
 ??  ?? STERK PROSESS: – Tittelen på filmen virket skremmende, da jeg så for meg å rekonstrue­re hele hendelsen på en slik måte at det ble groteskt og uverdig, sier Rakel Birkeli. (Vilda Bomben/ Tour de Force)
STERK PROSESS: – Tittelen på filmen virket skremmende, da jeg så for meg å rekonstrue­re hele hendelsen på en slik måte at det ble groteskt og uverdig, sier Rakel Birkeli. (Vilda Bomben/ Tour de Force)
 ??  ?? PROSESS: Møtet mellom ungdommene ga samhold og åpenhet. (Vilda Bomben/ Tour de Force)
PROSESS: Møtet mellom ungdommene ga samhold og åpenhet. (Vilda Bomben/ Tour de Force)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway