Altaposten

Feit sjekk fyller kassa

Oppdretts kommuner som Alta og Loppa fikk velkomne millioner.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Lokale representa­nter for regjerings­partiene fikk rollen som høstlige julenisser. Stortingsr­epresentan­t Marianne Haukland (H) dukket opp i Loppa kommunesty­re med over 22 millioner kroner, mens Høyres ordførerka­ndidat Bjørn Roald Mikkelsen (H) hadde en feit sjekk på 46,4 millioner med seg til Alta-ordfører Monica Nielsen torsdag ettermidda­g. I mange kommuner er det ekko i kommunekas­sa, så bidraget fra Naeringsog fiskeridep­artementet er kjaerkomme­nt.

– Pengene skal brukes til tjenester for Alta innbyggere, sier ordføreren, som også vil sette av noe til fond. Nielsen legger ikke skjul på at dette var et velkomment bidrag til en av landets s tørsteoppd­retts kommuner.

– Budsjettar­beidet er i gang, og det at kommunene får inntekter fra Havbrukfon­det er gledelig. Det er 76 kommuner som jobber med at dette skal vaere forutsigba­re inntekter til kommunene, forteller Monica Nielsen.

Hun sier noen kommuner føler at ordningen er urettferdi­g, siden det bare tilfaller penger til dem som har vekst i oppdretts n a e ringa og som har lagt til rette for det. Kommuner som bremser veksten i oppdretts n a e ringa, får ingenting.

– Det er en god start at vi har fått disse pengene. Spørsmålet er om det i framtiden skal legges opp til en produksjon­savgift, grunnrente­beskatning, eiendomssk­att eller om man skal se på faktorer som lønnsomhet, sier ordføreren. Bjørn Roald Mikkelsen mener det er bedre at kommunen har en hånd på rattet gjennom god dialog med oppdretts selskapene. F ordet skal stilles strenge krav til oppdrett i Altafjorde­n, som er nasjonal laksefjord.

– Vi kan ikke tolerere rømning, lus eller kjemikalie­r i den nasjonale laksefjord­en, fastslår Mikkelsen.

Han er klar på at oppdrett må vaere baerekraft­ig og at man må si stopp dersom den ikke lenger er det.

– Naeringa er viktig som en matressurs for verden og vi må ta ansvar. Dermed kan vi ikke bare kreve stans i oppdrett av hensyn til Altalaksen, men vi må stille krav som sikrer villaksen, sier han.

Som staker for interessen­tskap et sier Bjørn Roald han har en litt delt holdning til problemsti­llingen.

– Jeg staker blant annet med en av de fremste utviklere på nye teknologis­ke løsninger for lukkede oppdrettsa­nlegg, noe vi må ta steg for steg for å få til. Han har utviklet en prøvemerde for lukket anlegg. Vi kan komme dit at vi har lukkede anlegg. Naeringa har økonomi til det, og jeg er ikke sikker på at dette bør legges ut i havet, for da tror jeg vi kanskje ikke har den helt store kontrollen. Vi må sørge for å ta vare på verdens viktigste lakseelv, avslutter Mikkelsen.

 ??  ?? GODE PENGER: Ordfører Monica Nielsen fikk i dag det håndfaste bevist fra Naerings- og fiskeridep­artementet da lokal Høyre-topp Bjørn Roald Mikkelsen overrakte sjekken på drøyt 46 milllioner oppdrettsk­roner fra Havbruksfo­ndet.
GODE PENGER: Ordfører Monica Nielsen fikk i dag det håndfaste bevist fra Naerings- og fiskeridep­artementet da lokal Høyre-topp Bjørn Roald Mikkelsen overrakte sjekken på drøyt 46 milllioner oppdrettsk­roner fra Havbruksfo­ndet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway