Altaposten

Venteliste på 200 om få år

Foreldrene må vaere forberedt på at enkelte av barna får ny naerskole, sier kommunalle­der.

-

Bolig-boomen i Saga gjør at naerskolen møter veggen i løpet av få år. Det vil vaere venteliste på 200 om få år, heter det i en kartleggin­g fra rektoren ved Saga skole. Allerede brukes det brakker.

Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no Rektorene på Saga og Elvebakken skole har begge fått i oppdrag fra kommunalle­der Rikke Raknes å redegjøre for elevtallsu­tviklingen, bygg og rom på skolene. I et brev fra rektor Anne-britt Eilertsen i Saga forteller hun at skolen vil ha en venteliste på 200 barn om få år. – Plassmange­len på skolen fremover kan ikke løses for fremtiden med å flytte enkelte klassetrin­n på andre skoler, skriver Eilertsen i brevet.

Ingen utvidelse

Saga skole er allerede for liten og en brakke har vaert klasserom for flere klassetrin­n det siste året. Raknes sier dagens løsning vil vaere tilstrekke­lig i ett skoleår til, men da må noe gjøres. Og løsningen er ikke å bygge ut, slik det tidligere har vaert snakket om. – Slik den økonomiske situasjone­n er i dag så er det ikke et alternativ å bygge ny eller utvide Saga skole. Det er også et nedadgåend­e elevtall i Alta, så vi må fylle opp og bruke de plassene vi har ledige.

To alternativ­er

Eilertsen skriver i brevet at flytting av enkeltklas­ser ikke vil vaere tilstrekke­lig. Likevel er det løsningen, slik det ser ut nå, sier Raknes. – Vi må fortsatt gjennomfør­e naermere analyser av situasjone­n og elevtall, men foreløpig er vårt svar at vi må bruke de plassene vi har tilgjengel­ig på andre skoler, blant annet er det ledig kapasitet på Elvebakken skole. Raknes sier de har to alternativ­er per i dag.

n Det ene alternativ­et er å flytte de eldste elevene, for eksempel 7. trinn til Elvebakken. Så 6. trinn etter hvert.

n Nummer to er å endre kretsgrens­ene, altså at kretsen rundt Saga skole blir mindre, noe som vil bety at de må se på omkringlig­gende skoler og hvilken skole som vil havnen a er mestbarna. N a er skoleprins­ippet står fortsatt sterkt i Alta, påpeker Raknes. Eilertsen advarer mot å gjøre Saga skole til en 1-4 skole. – Skolen vil ikke en gang ha plass til alle småskoleba­rna i fremtiden, skriver hun til kommunalle­delsen.

Raknes nevner også at man per i dag har et kommunesty­revedtak der man ikke ønsker 1-4 skoler. – Men det kan bli konsekvens­en når den økonomiske situasjone­n er slik den er i dag. – Nå skal dette drøftes i rådmannens ledergrupp­e og deretter opp til politisk behandling. Når det skjer er for tidlig å si enda, sier kommunalle­deren.

–En halvgod løsning

Trine Noodt i Venstre sier situasjone­n er en direkte konsekvens av meget dårlig samfunnspl­anlegging. – Ting henger ikke sammen og her ser man hvordan det går når man planlegger litt og litt. Man skulle ha sett på hele Alta-skolen samlet, men det som har skjedd nå er at man planlegger på vestsiden uten å tenke på østsiden. Noodt mener det er på østsiden man faktisk har behov for utvidelse. – På vestsiden har man behov for oppussing, ikke mer areal. Det er på østsiden det faktisk er behov for, og allerede er for lite, areal. Saga skole er den skolen man burde prioritert når det gjelder utvidelse, det er i dette området man vil oppleve elevtallsv­ekst i følge prognosene til SSB. Hun forstår dersom foreldrene på østsiden nå reagerer, slik de gjorde da det sist var snakk om å flytte elever til andre skoler. Den gangen ble de hørt og en brakke kom opp på utsiden av skolen. – Jeg forstår dersom foreldrene nå blir frustrerte. Man sier at de må vente også kommer man plutselig med en ferdig løsing, som er halvgod for de som bor der.

Skal ikke forhaste seg

Hovedutval­gsleder for oppvekst og kultur, Hilde Søraa (Ap), sier de avventer svar fra administra­sjonen. – Vi har god tid til å planlegge og se på hva vi skal gjøre. Det er ikke en prekaer situasjon, men noe som må gjøres før skoleåret 2019/2020. Administra­sjonen er i gang med å innhente alle fakta, så skal de gå gjennom det før vi får saken opp til vurdering. Utfordring­en for Alta er at elevtallet går ned. – Er Arbeiderpa­rtiet komfortabe­l med en løsning der skolen ikke blir bygd ut, men at elever flyttes? – Det er ikke noe noen har begynt å tenke på enda. Nå skal administra­sjonen gjøre sin del av jobben.

Forberedt på protester

Kommunalle­deren er forberedt på protester fra lokalmiljø­et i Saga. – Det er godt at foreldre og foresatte er opptatt av ungenes skoletilbu­d, og viktig at ungene har et trygt og godt tilbud. Samtidig som vi skal gi et faglig godt skoletilbu­d, er det vårt ansvar å finne løsninger som kan forsvares økonomisk. Det å ta i bruk ledig kapasitet ved de skolene vi har, er det eneste riktige utfra den økonomiske situasjone­n vi har i Alta, sier Raknes.

 ??  ??
 ??  ?? FOR LITEN: Knappe ti år etter skolen åpnet er den for liten. Utbygginge­n av boliger i området har eksplodert de siste årene, og fortsatt er det flere felter som er i planleggin­g.
FOR LITEN: Knappe ti år etter skolen åpnet er den for liten. Utbygginge­n av boliger i området har eksplodert de siste årene, og fortsatt er det flere felter som er i planleggin­g.
 ??  ?? MÅ BLI SLIK: Kommunalle­der for oppvekst og kultur Rikke Raknes sier den økonomisk situasjone­n er avgjørende. En utvidelse av skolen er ikke et alternativ.
MÅ BLI SLIK: Kommunalle­der for oppvekst og kultur Rikke Raknes sier den økonomisk situasjone­n er avgjørende. En utvidelse av skolen er ikke et alternativ.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway