Altaposten

Skryt for manuset

Iderike Stig-frode får det til å svinge i Kielergata på TV2.

- Av Bjarne Krogstad, Even Martinsen og Martin Hovden bjarne@altaposten.no

Serien har så langt høstet god kritikk. – Ikke at anmeldelse­ne er det viktigste, mener Henriksen, som sammen med Jesper Sundnes og Patrik Syversen har han skapt småbyen Slusvik, kjent som Skandinavi­as minst kriminelle sted. I allefall på overflaten.

– Den handler enkelt og greit om folk som må rømme bort fra ett eller annet og vil starte et nytt liv. Det får de god hjelp av fra en organisasj­on til, som helt sikkert ikke finnes i Brønnøysun­dregistere­t, for en stor sum penger. Vanligvis har vi en hovedperso­n som skal en plass og har et mål. Men her handler det om en person som er fornøyd med der han er i livet og vil ikke noe mer enn det. Sånn sett kjemper han heller for å oppretthol­de status quo, forklarer Henriksen om serien man nå kan se på TV2. Godt fornøyd At det ligger mye arbeid bak fra idé til manus til et ferdig produkt som vises på både lineaer TV og nett, legger ikke altavaerin­gen skjul på. Men at den skulle havne på TV2 var ikke den opprinneli­ge planen.

– For cirka to år siden ble ideen forsøkt solgt inn til et Tv-selskap i USA. Da hadde vi spilt inn en pilot som var satt til midtvesten i USA. De var lenge interesser­te i prosjektet, men gikk til slutt videre med noen andre som hadde kommet lengre i prosessen.

– Får vil til en amerikansk nyinnspill­ing en gang, så blir jeg fornøyd, skyter han inn. Henriksen har ikke de endelige tallene, men cirka 344.000 så den første episoden. Dette inkluderer ikke de som har sett den på strømmetje­nesten TV2 Sumo.

– Tilbakemel­dingene fra TV2 er derfor gode, uten at jeg vet om det er godt nok til å få på plass en avtale for flere sesonger. Og flere sesonger kan det bli.

– Vi har planlagt ganske langt fremover med tre-fire sesonger. Vi vet hvor vi skal gå, sier Henriksen med et smil. – Hvordan er det å se det endelige produktet? – Godt. Men også veldig naturlig at selvfølgel­ig skulle dette bil en serie, skratter han. Høster god kritikk Om det var en forventet suksess, eller ikke, vil ikke Henriksen svare på. For han er det viktigste at publikum tar godt imot serien, noe som de helt klart har gjort. Filmdataba­sen IMDB gir den 8,6 av 10. Filmpoliti­et skriver «Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfrisken­de langt unna de etterforsk­erfokusert­e morderjakt­ene som har preget så mange betongblek­e nordisk noir-serier de siste årene.» Mens VG gir den terningkas­t fire og sier det er en «lovende og forfrisken­de annerledes start på TV 2s nye krimdrama.» – Vi fikk 98 prosent av de skuespille­rne vi ville ha – og de tente på ideen fra begynnelse­n. Alle var veldig glade i manus og ville vaere med. Vi har blant annet Alexandra Rapaport (Gåsmamman, Livvaktene) og Johan Rheborg (Solsidan, Torsk på Tallinn) som var begeistret over manus.

– Serien har blitt sammenlign­et med Fustrerte fruer, Breaking bad og Better call Saul.

– Det er ikke noe vi har vaert bevisste på og har villet lage noe eget, mener Henriksen. På skjermen igjen Manusforfa­tteren dukker også opp i serien, men vil ikke utdype hva som skjer med han videre. – Hva skal du gjøre fremover? – Tommy Wirkola og jeg skal skrive en amerikansk serie vi mener kan bli veldig morsom. Ellers er ikke karakteren min i Vikingane død – enda, og jeg har en hovedrolle i en komedie som egentlig

skulle spilles inn i slutten av november, men som er utsatt til etter jul en gang. Mye spennende fremover, konkludere­r Henriksen med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HØSTER GOD KRITIKK: Stig Frode Henriksen er manusforfa­tter for TV2S nye dramaserie Kielergata. (Foto: Bjarne Krogstad)
HØSTER GOD KRITIKK: Stig Frode Henriksen er manusforfa­tter for TV2S nye dramaserie Kielergata. (Foto: Bjarne Krogstad)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? (Pressefoto: TV2)
(Pressefoto: TV2)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway