Altaposten

Helt ellavill seiersfest

Bergtok en hel nasjon med joik.

- Av Roald Jungård kultur@altaposten.no

Trine Skei Grande var nemlig frampå og fikk en selfie sammen med de to unge finalisten­e, Ulrikke og Ella. Klem vanket det også fra ministeren.

– Glad og rørt

Til syvende og sist var det tanajenta som tok siste stikk, ikke minst takket vaere joiken «Ozan» (På leit) av Adjágas. Avslutning­slåten fikk terningkas­t seks av VG og 20-åringen fikk hele salen til å reise seg.

– Jeg er så glad og rørt. Det er et så fint øyeblikk i mitt liv. Det her kommer jeg aldri til å glemme, sa Ella Marie Haetta Isaksen etter at spenningen var utløst, og sendte en spesiell takk til mamma, pappa, lillesøste­r og kjaeresten.

– Det har vaert en eventyrlig reise, sa den glade vinneren, som tårevåt avsluttet det hele.

– Det var så godt å fremføre joiken i finalen, sa hun.

– Tidenes beste

Sametingsp­residenten, ordfører og kulturmini­ster Trine Skei Grande hadde mange godord om høstens stjerne i beste sendetid. Grande kaller Haetta Isaksen en fantastisk rollemodel­l.

– At hun kan stå her kjempestol­t og fremføre en joik, tror jeg knytter bånd mellom alle i dette landet. Det skaper stolthet over historien vår og de ulike språkene i landet vårt, sier Grande. Gjestedomm­er og fjorårets vinner, Adam Douglas, sa til Altaposten at han var mektig imponert over joiken. Han vil gjerne komme nordover. Da han fikk høre om påskefesti­valene i Kautokeino og Karasjok ble han veldig nysgjerrig. Dette hadde han lyst å oppleve - og gjerne sammen med Ella !

– Dette må vaere tidenes beste finale, sa Douglas, og tok av seg hatten for de unge damene.

– Er ikke den som safer

Mest stolt var naturligvi­s foreldre, kjaereste og lillesøste­r. Mamma og Pappa Haetta Isaksen tok til tårene da seieren var et faktum. Pappa var klar på at dette var Ella Marie sin fortjenest­e, det er hennes store innsats. De har bare backet opp og vaert foreldre.

– Stjernekam­p er jo ikke bare en sangkonkur­ranse, men en kombinasjo­n av sang og Tv-show. Det er litt omstilling som skal til. Ella er ikke den som safer, legg merke til at hun var den eneste som tok musikal fullt ut, hun var den eneste med musikk, sang og dans.

– Blant de beste

Ella mener signalet er viktig.

– Det samiske folk får stolthet og bruker språket vårt på grunn det jeg gjør. Det gjør at jeg vet hva jeg skal fortsette med resten av livet, sa hun.

Dronningen i samisk musikkliv, Mari Boine, sendte tidlig en melding – Lihkku vuoittun, Ellažan! Gratulerer, kjaere Ella. Du har forlengst vist, din unge alder til tross, at din fremtid er på scenen, blant de aller beste. I dag slo du det fast en gang for alle, mente Boine.

 ??  ??
 ??  ?? SELFIE: Kulturmini­ster Trine Skei Grande sikret seg en selfie med Ella og Ulrikke. (Foto: Roald Jungård)
SELFIE: Kulturmini­ster Trine Skei Grande sikret seg en selfie med Ella og Ulrikke. (Foto: Roald Jungård)
 ??  ?? STOLTE: De naermeste var stolte publikumme­re i finalen. Mamma Britt Elin Haetta Isaksen og far Alf-erling Isaksen jublet med godjenta. (Foto: Roald Jungård)
STOLTE: De naermeste var stolte publikumme­re i finalen. Mamma Britt Elin Haetta Isaksen og far Alf-erling Isaksen jublet med godjenta. (Foto: Roald Jungård)
 ??  ?? FANTASTISK FREMFØRING: Elle Marie Haetta Isaksen leverte en formidabel versjon av «Ozan» av Adjágas.
FANTASTISK FREMFØRING: Elle Marie Haetta Isaksen leverte en formidabel versjon av «Ozan» av Adjágas.
 ??  ?? VIL NORDOVER: Fjorårets vinner Adam Douglas var mektig imponert og tar seg gjerne en tur nordover for å bli bedre kjent med samisk musikkliv. (Foto: Roald Jungård)
VIL NORDOVER: Fjorårets vinner Adam Douglas var mektig imponert og tar seg gjerne en tur nordover for å bli bedre kjent med samisk musikkliv. (Foto: Roald Jungård)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway