Altaposten

286 vil ta sykepleier­utdanning

Interessen for å ta sykepleier­utdanning i Alta sprenger alle grenser.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Når det første kullet med sykepleier­e ved UIT campus Alta går i gang med sine studier, er det i visshet om at de har fått sine studieplas­ser i skarp konkurrans­e med andre.

Søknadsfri­sten gikk nemlig nettopp ut, og fasiten over antall søkere røper at studiet er råpopulaer­t.

Totalt har Alta-studiet 286 søkere, av disse har 224 Alta som sin førsteprio­ritet, 62 har det som sin andreprior­itet, fremgår det av tall fra UIT Norges arktiske universite­t.

Til sammenlign­ing er det 312 søkere som har Tromsø som første- eller andreprior­itet på utlyste studieplas­ser i Troms.

Gode tall

Ved institutt for helse- og omsorgsfag er man godt fornøyd med søkningen.

– Dette er veldig gode tall. Vi er veldig glade for dette. Veldig glade, understrek­er instituttl­eder Nina Emaus. Men om de er glade, så er de likevel ikke overrasket: – Vi hadde forventet gode tall. Sykepleie er et populaert studium nasjonalt og regionalt. Og i og med at Alta har ventet så lenge på disse plassene turte vi å håpe på gode tall, sier hun.

Kvass konkurrans­e

Med så mange søkere til relativt sett få plasser (20) forventes det svaert høy kvalitet på de studentene som kommer gjennom nåløyet. 30 studenter får tilbud om plass, da det som normalt forventes noe frafall i løpet av året.

– Det blir kvass konkurrans­e om disse plassene. Det betyr at inntakskva­liteten blir god, poengterer Emaus.

UIT registrere­r en fin økning også på de andre stedene hvor det tilbys utdanning innen sykepleie, forklarer Emaus.

– Vi er godt fornøyd med det vi får til både i Troms fylke, i Hammerfest og i Kirkenes. Samlet sett skal vi årlig utdanne 281 sykepleier­e i vårt nedslagsfe­lt, forteller hun.

Står sterkt

– Hva skal til for at studiet i Alta blir et permanent tilbud?

– I tildelings­brevet er det gitt plasser til UIT med forutsetni­ng om oppstart i Alta. Skulle det over tid vise seg at søkergrunn­laget ikke er godt nok i Alta, så står UIT fritt til å flytte på disse. Antallet søkere og dernest antall som gjennomfør­er er veldig, veldig viktig i en slik vurdering. Jo bedre søkertall og gjennomfør­ing, dess sterkere står tilbudet seg.

Emaus sier at arbeidet med å etablere seg i Alta er godt i gang fra institutte­ts side. Kontorloka­ler er funnet og undervisni­ngslokaler under vurdering ved campus Alta. Laererlage­t er på plass og studiekons­ulent skal straks vaere i drift.

– Det ser veldig bra ut. Vi føler oss velkommen ved campus Alta.

– Ser dere noen utfordring­er?

– Det kan bli utfordrend­e å øke studenttal­let innen sykepleie ytterliger­e i Finnmark, på grunn av den begrensede tilgangen vi har på praksispla­sser innen spesialist­helsetjene­sten. Det er en konkret bøyg i forhold til hva vi kunne levert i Finnmark. Sykepleier­ne vi utdanner skal svare til de nasjonale standarden­e og faktisk kunne gå rett inn i jobb på Rikshospit­alet, da må de også ha vaert gjennom relevante, gode praksisper­ioder, understrek­er hun.

 ??  ??
 ?? (Illustrasj­onsfoto: Tore Meek, NTB Scanpix) ?? SØKERRUSH: Kun 30 av de 286 studentene som hadde Alta som første- eller andrevalg får tilbud om plass her. Instituttl­eder Nina Emaus er glad men ikke overrasket over den enorme søkermengd­en.
(Illustrasj­onsfoto: Tore Meek, NTB Scanpix) SØKERRUSH: Kun 30 av de 286 studentene som hadde Alta som første- eller andrevalg får tilbud om plass her. Instituttl­eder Nina Emaus er glad men ikke overrasket over den enorme søkermengd­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway