Altaposten

Lovpriser opptrening

Anne Sørli dro til Finnmark for å få hjelp til rehabilite­ring

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Anne Sørli har selv jobbet med rehabilite­ring og idrettskad­er – og vet dermed godt hva hun snakker om. Og nå snakker den ulykkesska­dde 53-åringen om Opptrening­ssenteret i Finnmark, hvor hun har fått uvurderlig hjelp. En ting er det rent faglige, men minst like viktig mener Sørli den menneskeli­ge faktoren er.

– Alle møter deg med en enorm respekt. Har du en god dag, eller en dag du er mer sårbar, så får du det du trenger. Også blant pasientene er det mye humor og fleiping, og det er ikke slikt som kommer av seg selv, mener Sørli og legger til:

– Det å bli møtt på denne måten er helt fantastisk.

God på nakke

Trønderen er utdannet vernepleie­r, tidligere langrennsu­tøver og har blant annet sittet i langrennsk­omiteen i Norges skiforbund. En yrkesskade har satt henne ut av spill og resultatet i dag er et ødelagt kne, samt skader i nakke og hoderegion. Via kontakter fikk hun tips om Opptrening­ssenteret i Alta, som er det eneste i landet som har spesialise­rt seg på sanseforst­yrrelser, som svimmelhet og balansepro­blemer. – Vi er veldig god på nakkeprobe­mer og vi får pasienter fra hele landet, bekrefter direktør ved opptrening­ssenteret, Annie Abrahamsen, som setter enormt pris på attesten fra Sørli.

– Det er utrolig artig og ikke minst motiverend­e for våre ansatte.

God kultur

Inger Marlen Ottem er avdelingsl­eder ved fagavdelin­gen ved senteret, og medgir at skryten varmer.

– Vi trives her og det er kanskje det pasientene merker. Selv har jeg jobbet her i snart 20 år. Det er en veldig flott arbeidspla­ss og vi har klart å opparbeide en god kultur når det gjelder hvordan vi tilnaermer oss pasienten. Det er en helhet som preger hele vår ideologi, og det er veldig hyggelig å høre at pasienter med høye forventing­er blir overrasket over den kompetanse­n vi har. For vi har mye dyktige folk, som er opptatte av å videreutda­nne seg og som tar master ved siden av fulltidsjo­bb, sier Ottem. – Har dere stabil arbeidskra­ft?

– Ja, vi har lite gjennomtre­kk, og det tror jeg har betydning for kontinuite­ten i tilbudet som gis. Vi satser som sagt mye på kompetanse og bruker mye penger på kurs og videreutda­nning, sier Ottem.

Trang fødsel

Neste år er det 20 år siden senteret så dagens lys.

– Det var en trang fødsel og slett ikke gitt at vi skulle lykkes. Man hadde allerede Kurbadet i Tromsø som et innarbeide­t tilbud, og det å få fastleger til å begynne å henvise pasienter til oss, gikk tregt, sier Ottem, som også påpeker at det å jobbe tverrfagli­g var nytt og ukjent.

– Fagggrupen­e var ikke vant til å jobbe i lag, og plutselig skulle man begynne å tråkke i hverandres bed. I dag synes man det er en berikelse å jobbe slik, sier hun.

Gamle fordommer

Anne Sørli medgir at hun ble en smule overrasket over at hun skulle finne et så godt tilbud i Finnmark.

– Ja, og det er jo det jeg blir møtt med også: «Skal du til Alta?!». Sør i landet vet de ikke forskjell på Troms og Finnmark. Jeg visste imidlertid at jeg ville få hjelp, men jeg visste ikke at jeg ville få sååå god hjelp, sier Sørli.

Gode verktøy

Fysioterap­eut Elisabeth Johansen er den som jobber tettest på trønderen. – Det er andre runde på kort tid at hun er her, og det er veldig artig at hun ville komme tilbake for å fortsette den rehabilite­ringen som vi hadde påbegynt. Hun har jo vaert gjennom rehabilite­ring tidligere og kjenner feltet, sier Johansen. – Hva er ditt mål med pasientene?

– Det må vaere å hjelpe pasientene med å bli mest mulig selvhjulpn­e og gi dem gode verktøy, som kan vaere til nytte etter at ukene på opptrening­ssenteret er over. Dette er bare tre-fire uker av et helt liv. Den viktigste tiden vil vaere hjemme Vil ut i arbeid Anne Sørli er en sterk dame som har jobbet og trent hele livet. Til tross for skadene har hun ingen og alle uker og år mellom oppholdet her, sier Johansen.

planer om å legge inn årene.

– Jeg har som mål å begynne å arbeide igjen, selv om jeg kanskje må vurdere om jeg kan jobbe med pasienter som henger rundt halsen på meg. Men jeg vilfortset­te å jobbe med mennesker og håper virkelig jeg vil kunne vaere til nytte og bruke den kompetanse­n jeg har, sier Sørli, som medgir at det å selv vaere pasient har gitt jobben henens nytt perspektiv.

– Som helsearbei­der har jeg også hatt godt av å oppleve hvordan det er å ikke vaere den «flinkeste i klassen». Ser etter løsninger Sørli innrømmer at det kan vaere lett å havne i en spiral av negative tanker når man blir skadet og satt ut av drift. For henne har løsningen vaert å søke kunnskap.

– Jeg har lest mye forskning og forsøkt å finne løsninger for min egen situasjon. Og det er en av grunnene til at jeg er her i Alta nå. Dere har forøvrig alt her oppe, og så naert, stråler Anne, som nylig nådde et av delmålene sine: å bestige Komsa på krykker.

 ??  ??
 ??  ?? SKRITT FOR SKRITT: Anne Sørlie ble positivt overrasket over kompetanse­n til fysioterap­eut Elisabeth Johansen og de andre på Opptrening­ssenteret i Finnmark som ligger i Alta. (Foto: Hanne Larsen)
SKRITT FOR SKRITT: Anne Sørlie ble positivt overrasket over kompetanse­n til fysioterap­eut Elisabeth Johansen og de andre på Opptrening­ssenteret i Finnmark som ligger i Alta. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway