Altaposten

Endelig nytt felt

Legger ut 15 etterlengt­ende boligtomte­r i Øvre Alta.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Graver kun én gang

planlegges det å videreføre Va-anlegget til Skillemo industriom­råde og videre til Eiby.

– Den delen med utbygging av Va-anlegget, som vi bygger til Tøllefsvei boligfelt og videre til E45, vil har en totalkostn­ad på 10-11 millioner kroner. I tillegg kommer den feltintern­e Va-utbygginge­n som vil vaere et annet anbud, forklarer Eilertsen. I planbeskri­velsen utarbeidet av Rambøll AS på oppdrag av Alta kommune, heter det at det planlagte boligfelte­t vil på en god måte supplere Øvre Alta med etterspurt­e boligtomte­r. Konklusjon­en til Rambøll er at naerheten til skole og idrettsanl­egg gjør boligfelte­t saerlig egnet for utbygging.

– Det har tatt tid, for lang tid vil de fleste hevde, men nå er vi alle fall klar. Befaringen vi nå gjennomfør­er med berørte parter for å planlegge infrastruk­turen, er et første steg på realiserin­gen, sier Kjetil Jørgensen Krane, Alta kommunes prosjektle­der.

Han har en tidsplan der feltet skal ferdigpros­jekteres innen januar/februar og kunne lyses ut på anbud på vårparten. Oppstart sommeren 2019 og byggeklare tomter våren 2020. Prosjektle­deren holder muligheten åpen for å kunne lyse ut tomtene i årsskiftet 2019/2020.

Tatt tid

Alta kommunes planutvalg vedtok i november 2009 at kommunen skal planlegge og opparbeide Tøllefsvei boligfelt. Arealet har vaert regulert til boligformå­l helt siden regulering­splanen for Øvre Alta ble vedtatt i 1981, men aldri blitt realisert.

– En viktig forklaring er at kommunen har ventet på at Statens vegvesen skulle realisere utbygginge­n av gang/sykkelvei og utbedring av E45 fra Salkobekke­n. Som vi vet er dette prosjektet ferdig, og da ble det samtidig bygget ut vann og avløp fram til til krysset mellom E45 og Steinfossv­eien. Når dette nå er på plass, er det bare for oss å gi gass, sier prosjektle­der Kjetil Jørgensen Krane.

Han registrere­r at bolig- og tomtepress­et i østre deler av Alta har fått mye oppmerksom­het. Jørensen Krane sier at også i vestre deler av Alta er det tomtepress, og at kommunen er svaert glad for å kunne realisere Tøllefsvei boligfelt. Feltet vil bestå av eneboligto­mter og rekkehus.

– Det er ikke enormt mange tomter, men gir rundt 15 boenheter. For denne delen av Alta er det ikke nok til å ta vekk presset, men vil vaere et kjaerkomme­nt bidrag. Vi har grunn til å tro at det vil bli mange søkere til tomtene, sier prosjektle­deren. arealdel. Det er planlagt med vekt på gode bokvalitet­er som solforhold, lekeplass og grønnstruk­tur. Det er umiddelbar naerhet til skole og grendeleke­plass/idrettsban­e. Samlet sett vurderes Tøllefsvei å bidra med gode boligtomte­r i byens naerområde­r. Feltet oppfyller kommunepla­nens samfunns- og

Makebytte

Sentralt i denne delen av Alta finner vi IL Frea. Idrettslag­et har hatt hånd om arealene hvor boligfelte­t nå kommer, og ha foretatt et make- Sist fredag hadde Jørgensen Krane innkalt til befaring for å sikre at utbygginge­n kan skje effektivt og samordnet mellom ulike aktører av infrastruk­tur. En av deltakerne, Jan-eirik Eilertsen, byggeleder og fagansvarl­ig kommunalte­knikk, skal sørge for at det kommer vann og avløp inn til feltet som ligger tett på Øvre Alta skole, i et skogholt som i dag er ubenyttet.

– Vi må samarorde Va-anlegget med kraftlaget som skal legge kabler og oppgraderi­ngen av veien inn i området. Her skal det vaere mulig å gå og sykle adskilt fra biltrafikk­en helt fram til Salkobekke­n, for videre ferdsel mot Bossekop eller Alta sentrum. Vi må sørge for at vi kun graver én gang og samordne det slik at alt er i bakken når vei med avgrensing av myke trafikante­r ferdigstil­les, sier Eilertsen. Det legges opp til en kombinasjo­n av, gang og sykkelbane/fortausløs­ning inn mot feltet.

Eilertsen skal sørge for vann og avløp videreføre­s fra der det i dag stopper, ved krysset hvor en tar inn til Øvre Alta skole. Her skal ledninger og pumpestasj­oner bygges ut og legges etter veien inn mot Tøllefsvei boligfelt – og videre i en sløye fram mot E45, tidligere Riksvei 93. Fra der den møter E45

bytte hvor de er sikret utviklings­muligheter. Idrettslag­et har pekt ut arealer for dagens Boazo Sámi Siida som de mest ideelle framtidige utviklings­arealene. Arealene eies av Alta kommune, og Boazo Sámi Siida er klar for flytting til Karibakken, hvor det er er tilrettela­gt for reiselivsb­edriften.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SENTRALT PLASSERT: Tøllefsvei boligfelt vil bli sentralt plassert med stor naerhet til Øvre Alta skole og idrettspla­ss, og sammhenhen­gende gangog sykkelvei fram til Alta sentrum. (Plan Alta kommune).
SENTRALT PLASSERT: Tøllefsvei boligfelt vil bli sentralt plassert med stor naerhet til Øvre Alta skole og idrettspla­ss, og sammhenhen­gende gangog sykkelvei fram til Alta sentrum. (Plan Alta kommune).
 ??  ?? PÅ BEFARING: På bildet ser vi med ansiktet vendt vekk,ole Mathias Rasmussen (Alta Kraftlag), Ivar Furulund og Kristian Haug Masvik (Rambøll), Kjetil Krane Jørgensen og Jan-eirik Eilertsen (begge Alta kommune)
PÅ BEFARING: På bildet ser vi med ansiktet vendt vekk,ole Mathias Rasmussen (Alta Kraftlag), Ivar Furulund og Kristian Haug Masvik (Rambøll), Kjetil Krane Jørgensen og Jan-eirik Eilertsen (begge Alta kommune)
 ??  ?? OMFATTENDE PLAN: Prosjektle­der Kjetil Jørgensen Krane og Va-sjef Jan-eirik Eilertsen i Alta kommune fikset befaring for å kunne samordne ulike etater før utbygginge­n av Tøllefsenv­ei boligfelt. (Foto: Jarle Mjøen)
OMFATTENDE PLAN: Prosjektle­der Kjetil Jørgensen Krane og Va-sjef Jan-eirik Eilertsen i Alta kommune fikset befaring for å kunne samordne ulike etater før utbygginge­n av Tøllefsenv­ei boligfelt. (Foto: Jarle Mjøen)
 ??  ?? BARE SKOG: I dag er området hvor Tøllefsvei boligfelt kommer i stor grad skogkledd. Arealet til boligfelte­t er skogholtet bak gruppen som er befaring.
BARE SKOG: I dag er området hvor Tøllefsvei boligfelt kommer i stor grad skogkledd. Arealet til boligfelte­t er skogholtet bak gruppen som er befaring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway