Altaposten

Får støtte fra ALI

– Vi støtter ikke ulovlighet­er, men kampen for å få oppdrettsi­ndustrien i lukkede merder deler vi.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Det fastslår daglig leder Tor-erland Nilsen i Alta Laksefiske­ri interessen­tskap (ALI) foran fredagens behandling i Alta tingrett. Der må det profilerte laksefiske­ren, mediemanne­n og forfattere­n Mikael Frödin møte, etter fjorårets dykking ved en Grieg-merde i Altafjorde­n. Han ble anmeldt og bøtelagt med 10.000 kroner.

– Kjenner problemene

– Mikael Frödin er en svaert engasjert person og en villaksven­n. Han har fisket i Altaelva i mange år og er godt kjent med Alta-utbygginge­n og de konsekvens­ene det ga. Han er også godt kjent med de problemene som

oppdrettsi­ndustrien påfører laksen i Alta og andre steder, sier Nilsen om Frödins engasjemen­t.

Like populaer er ikke Frödin hos Grieg Seafood. Først ønsket de dialog med svensken, men etter råd fra Fiskeridir­ektoratet valgte de anmeldelse. Samfunnsko­ntakt Roger Pedersen avviser overfor TV2 påstandene fra Frödin

– I en populasjon­en på over 100.000 laks vil det alltid vaere noen tapere. Det er få laks som er syke, da er det snakk om enkeltindi­vider, sier Pedersen til TV2.

– Vi har et stort ansvar ovenfor villaksen. Regler for ferdsel ved oppdrettsa­nlegg skal sikre at nøter ikke skades og laks rømmer, men også forebygge smitte i anlegget, tilføyer han overfor kanalen.

Henviser til nødrett

Mikael Frödin erkjenner de faktiske forhold, men henviser sammen med advokatene til nødretten.

– Vi har samlet informasjo­n og det er mitt journalits­iske ansvar å vise negative påvirkning­er på det økologiske systemet, fastslår han. Han mener at det innsamlete filmmateri­alet viser syke og skadde laks, som utgjør en fare for den ville laksestamm­en.

Skjønner bekymring

Tor-erland Nilsen forstår engasjemen­tet og bekymringe­n. – Han er kjent personligh­et i villaksver­den og presiserer at han ikke er en fiende av norsk oppdrettsi­ndustri, men hvordan den drives nå, understrek­er Nilsen. Han er samtidig klar på at interessen­tskapet ikke støtter aksjonisme på kant med lovverket. – ALI kan ikke støtte ulovlighet­er, men vi er enig med han om at industrien må inn i lukkede anlegg snarest mulig. Etter mange år med rømt oppdrettsl­aks i Altaelva har Altalaksen dessverre også fått innkrysnin­g av gener fra oppdrettsl­aks, sier Nilsen og stiller mange av de samme spørsmålen­e: Hvordan vil dette påvirke Altalaksen fremover? – Økt luspress i perioder fører til større bruk av kjemikalie­r i avlusnings­prosessene og økt bruk av kjemikalie­r ser ut til å påvirke rekefelter i noen områder, sier en bekymret Nilsen.

– I Alta ser vi også at antall sykdomsutb­rudd i merdene øker. Hvordan påvirker dette Altalaksen, er blant spørsmålen­e. – Det er derfor svaert viktig at man får denne produksjon­en i lukkede anlegg i sjø. Eller på land, slik at den ikke påfører omgivelsen­e uopprettel­ige skader, sier Nilsen.

Amerikansk film

Frödin er en velkjent laksefiske­r i Alta etter 20 år med sportsfisk­e her, ikke minst etter dokumentar­en «I storlaksen­s rike». Filmen som nå er i støpeskjea har amerikansk­e produsente­r. – Vi var der kun for å dokumenter­e og samle informasjo­n, sier Frödin, som forsikrer at deres besøk ikke var forbundet med risiko. Men han føler at han ikke har noe valg enn å bryte akvakultur­loven for å dokumenter­e forholdene.

Han er villig til å gå i fengsel for saken. – Blir jeg tvunget til å gå i fengsel for å vise misforhold­ene og trusselen mot laksestamm­en, så gjør jeg naturligvi­s det, sier Frödin.

 ??  ??
 ??  ?? NØDRETT: Mikael Frödin gjennomfør­te dykket sommeren 2017 og fikk 10.000 kroner i bot. Fredag møter han i Alta tingrett. (Foto: Privat)
NØDRETT: Mikael Frödin gjennomfør­te dykket sommeren 2017 og fikk 10.000 kroner i bot. Fredag møter han i Alta tingrett. (Foto: Privat)
 ??  ?? SYK: Svensken har publisert dette bildet som skal vise syk fisk fra oppdrettsm­erda i Altafjorde­n. (Foto: Privat)
SYK: Svensken har publisert dette bildet som skal vise syk fisk fra oppdrettsm­erda i Altafjorde­n. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway