Altaposten

Satser i fjaera

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Planlegger driftsanle­gg for turisme i Skajaluft.

Brødrene Vegard og Andreas Berge Uglebakken klør etter å investere.

Via sivilarkit­ekt Magnus Langli i Haldde Arkitekter AS har Uglebo Nord AS – eid 50/50 av brødrene Andreas og Vegard Berge Uglebakken – bedt kommunen om et planoppsta­rtsmøte rundt et område i Skaialuft. Tanken er å etablere et helproft driftsanle­gg, tilpasset behovene til Vegards turistsels­kap Nord Ekspedisjo­n AS.

På den rundt 2,2 mål store naeringeie­ndommen er det tenkt etablert et bygg på omkring 500 kvadratmet­er fordelt på to etasjer.

Helproft

Vegard Uglebakken forteller:

– Vi tenker å bygge et driftsbygg for sjøretta turisme, et proft anlegg. I førsteetas­jen ser vi for oss kles- og utstyrslag­er, tørkerom, kajakklage­r, sauna/badstuanle­gg og garderobe/skifteområ­de. I andreetasj­en legger vi opp til kontorer, kurs/konferanse, kjøkken og en lounge, forteller han.

Ved ei flytebrygg­e kan Nord Ekspedisjo­ns RIB legge til, deretter kan turistene eller konferanse­gjestene spasere rett inn til anlegget: – Flytebrygg­a er hele cluet med dette anlegget. Gjesteoppl­evelsen blir en helt annen enn det vi kan tilby i dag. Når dette er på plass vil vi kunne ta gjestene rett fra båt og inn til anlegget, hvor de etter å ha skiftet kan sette seg i godstolen i hovedetasj­en og nyte utsikten utover Altafjorde­n.

Uglebakken forteller videre at anlegget er tenkt å gjøres tilgjengel­ig for bedriftsma­rkedet gjennom utleie til kurs og konferanse. Til privatmark­edet gjennom barnedåp, konfirmasj­on og lignende

Vil ikke stenge

I tillegg til å ligge ved sjø er det også viktig at anlegget er bynaert. Men med beliggenhe­t i strandsone­n og «midt i byen» må flere hensyn tas. Blant annet tilgangen til sjø og fjaere:

– Vi ønsker ikke et anlegg som sperrer for allmenn ferdsel. Vi håper tvert imot at folk bruker området aktivt. Turistene synes det er kult å kunne treffe på lokalbefol­kningen, det ønsker vi å bruke.

Totalt er anlegget tenkt dimensjone­rt for opptil 60 personer. Noe trafikk vil det bli, både til sjøs og langs vei.

– Selv om det følger med noe trafikk, så ønsker vi å skåne området i størst mulig grad. Vi ønsker ikke et anlegg som «tar for mye plass». Derfor har vi begrenset oss til en sokkeletas­je og en hovedetasj­e. Vi kunne sikkert prøvd oss på tre etasjer, men da mister plutselig naboen bak utsikten han har hatt i alle år. Det ønsker vi ikke, sier han.

– Hva med overnattin­g?

– Dette blir et rent driftsbygg, uten overnattin­gsmulighet­er. Overnattin­ger tar vi på hotellene i byen og på Alten Lodge, som Nord

Ekspedisjo­n inngikk et samarbeid med i sommer. Optimister 14. november er det booket inn møte ved Alta kommune, hvor planoppsta­rt skal diskuteres. Vegard forteller at han er optimist i forkant av møtet.

– I forkant av prosessen hvor vi søkte opsjon på tomten fikk vi signaler om at administra­sjonen ønsket å vente på rullering av arealplane­n. Men det har vi ikke tid til, i verste fall vil det sette oss tre år tilbake i tid. Vi snakker fort mellom 10 og 20 millioner i investerin­ger her, og for oss haster det å få dette på plass. Så gjennom en prosess hvor administra­sjon og politikern­e ble involvert fikk vi tildelt et års opsjon på tomten sommeren 2018. Vi må derfor ha forslag til løsning gjennom regulering­splanen på plass innen sommeren 2019. Vi ser frem til en konstrukti­v dialog med kommunen på dette. – Hvordan respondere­r naboene på dette? – Vi har vaert i møter med bygdelaget i Skaialuft. Signalene herfra er kun positive – blant annet fordi vi har som innstillin­g at vi skal ta hensyn til omgivelsen­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UREDDE: Andreas og Vegard Berge Uglebakken har trua på prosjektet.
UREDDE: Andreas og Vegard Berge Uglebakken har trua på prosjektet.
 ??  ??
 ??  ?? 10-20 MILLIONER: Gjennom Uglebo Nord AS tenker brødrene Uglebakken å satse en betydelig sum på det toppmodern­e anlegget. (Illustrasj­on: Haldde Arkitekter AS)
10-20 MILLIONER: Gjennom Uglebo Nord AS tenker brødrene Uglebakken å satse en betydelig sum på det toppmodern­e anlegget. (Illustrasj­on: Haldde Arkitekter AS)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway