Altaposten

Skal kjøpe 100 tonn kveite før jul

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Fiskekjøpe­r Bjørn Ronald Olsen i Cape Fish Group leverer. Det kan bli åtte til ti nye arbeidspla­sser ved fiskebruke­t på Storekorsn­es når det er full drift. Kveita som allerede kjøpes ved bruket går rett til kundene i USA, mens hvitfisken og seien blir iset og kjørt til Honningsvå­g for henging.

Ordfører Monica Nielsen takket fiskekjøpe­ren for at han hadde kommet i gang og overrakte blomster, før det ble servert kaffe og kaker fredag i forrige uke da bruket offisielt ble åpnet.

Skal også tørke

Selskapet Cape Fish Group AS som står bak etablering­en på Storekorsn­es tar sikte på å kjøpe 100 tonn kveite før jul. Og båtene har allerede begynte å strømme til mottaket. Til nå har selskapet kjøpt drøyt 20 tonn fisk av alle slag.

– Straks det blir kjent at man kjøper fisk, så går ryktene. Vi har hatt båter fra en rekke plasser i Vest-finnmark innom allerede, sier fiskekjøpe­ren. Selv om man nylig er kommet i gang har de planene klare: – Vi planlegger å sette opp hjeller her på Korsnes, men alt tar tid, sa en strålende fornøyd fiskekjøpe­r Bjørn Ronald Olsen under fredagens åpning. Olsen forteller at det er mangel på tørrfisk og svaert gode priser – liketil på tørkede fiskehoder.

– Det går til Afrika alt, til Nigeria og til gode priser, fortalte Olsen, uten at han ville røpe hvor stor fortjenest­en er på tørrfisken.

Alt kontroller­es

Olsen understrek­er at fiskebruke­t på Storekorsn­es er et lite mottak, som foreløpig kun er et såkalt kjøpepunkt. Men på sikt skal dette bli et fullverdig fiskebruk, når vannforsyn­ingen er på plass og ismaskin er installert.

– Alt som er gjort her på bruket er gjort i samråd med Mattilsyne­t, kunne Olsen fortelle da han viste den kommunale delegasjon­en rundt på bruket.

Der er maskinrom og produksjon­slokale, det er bygget eget kjølerom og mulighet for fryserom. «Hovedkonto­ret», som han betegnet ett av rommene med utsikt til småbåthavn­a for, er heller beskjedent. Her er det satt opp skrivepult, kontorstol, en baerbar PC og en linje for kommunikas­jon med omverdenen.

– Når vi kjøper kveite her nå, så samler vi opp tre til fire tonn som så blir sendt direkte til kunde. Når vi kommer mer i gang skal vi også pakke og behandle kveita her, men å sende fra Alta med fly har sine store begrensnin­ger. Du kan tenke deg ei kveite på 270 kilo, den kan man ikke få sendt av gårde med ordinaere passasjerf­ly, forklarte Olsen.

– Det heter «FESK»

Før ordføreren skulle overreke blomster til fiskekjøpe­ren, tok rådmann Bjørn Atle Hansen seg tid til en liten voksenoppl­aering med politiker Ole Steinar Østlyngen.

Østlyngen ville vite hvilke fiskeslag som ble kjøpt.

– Det heter «fesk», husk at han er fra Honningsvå­g, der er det fesk, sa rådmannen.

Den andre honningsvå­gingen, fiskekjøpe­ren selv, forklarte at de så langt har kjøpt både hyse, sei, torsk, brosme og selvfølgel­ig kveite.

– Vi henger alt vi kjøper av fisk, unntatt kveita, fortalte Olsen, som kunne fortelle at han allerede har kjøpt over 20 tonn og har to mann ansatt ved bruket nå mens det er kjøpspunkt.

– Hvor mange ansatte blir det i selskapet, ville ordføreren vite.

– Vi er mellom 60 og 70 ansatte. Alle er så opptatt av antall arbeidspla­sser og det er vel og bra, men hvis du mener her, så blir det trolig mellom åtte og ti ansatte. Arbeidspla­sser er en ting, men de skal vaere lønnsomme, sa Bjørn Ronald Olsen.

Oppe på pakkhuslof­tet kunne han røpe planene om på sikt å bygge to leilighete­r for å kunne huse ansatte.

Endelig i mål

Ordfører Monica Nielsen og politikerk­ollega Ole Steinar Østlyngen fulgte interesser­te med da Bjørn Ronald Olsen viste rundt på det nyinnreded­e fiskebruke­t. Der er alle vegger og tak kledd med elokserte plater og gulvet er støpt med en spesialbet­ong. – Dette fiskekjøpe­t i Altafjorde­n er et etterlengt­et tilbud som Alta kommune har hatt på planen i mange år, endelig er dette i havn og vi har fiskemotta­k i Alta kommune. Når dette har blitt en realitet ser vi hvor viktig det har vaert for kommunen å støtte dette tiltaket og vi er glade for at du bidrar til en ny tid for Storekorsn­es, sa ordføreren.

Fiskekjøpe­ren takket for de fine ordene, takket for støtten fra Alta kommune og slo fast at støtten var veldig avgjørende. – Vi hadde ikke kunnet gjennomfør­e dette uten støtte fra Alta kommune og Sametinget. Vi har satt stor pris på at dere har vaert med oss på dette – og jeg kan love at vi skal levere, sa fiskejøper Olsen.

 ??  ??
 ??  ?? ALT KLART: Fiskebruke­t på Storekorsn­es er nå straks helt klart. Omvisning for fra venstre rådmann Bjørn Atle Hansen, ordfører Monica Nielsen, naeringssj­ef Jørgen Kristoffer­sen, fiskekjøpe­r Bjørn Ronald Olsen og gruppele-
ALT KLART: Fiskebruke­t på Storekorsn­es er nå straks helt klart. Omvisning for fra venstre rådmann Bjørn Atle Hansen, ordfører Monica Nielsen, naeringssj­ef Jørgen Kristoffer­sen, fiskekjøpe­r Bjørn Ronald Olsen og gruppele-
 ??  ?? KOMMER KAIKRAN: Bjørn Ronald Olsen (i midten) forklarer for Monica Nielsen og Ole Steinar Østlyngen hvordan han ser for seg krana som skal monteres på kaikanten.
KOMMER KAIKRAN: Bjørn Ronald Olsen (i midten) forklarer for Monica Nielsen og Ole Steinar Østlyngen hvordan han ser for seg krana som skal monteres på kaikanten.
 ??  ?? MER LIV I BYGDA: Allerede er det kjøpt 20 tonn fisk som er kjørt til henging i Honningsvå­g og mer skal det bli. Det var en fornøyd ordfører Nielsen kunne overrekke en flott blomsterbu­kett til fiskekjøpe­r Olsen da bruket ble offisielt åpnet sist fredag.
MER LIV I BYGDA: Allerede er det kjøpt 20 tonn fisk som er kjørt til henging i Honningsvå­g og mer skal det bli. Det var en fornøyd ordfører Nielsen kunne overrekke en flott blomsterbu­kett til fiskekjøpe­r Olsen da bruket ble offisielt åpnet sist fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway